Is jouw organisatie klaar voor het Kwaliteitskader?
Samen zorgen we ervoor dat de neuzen binnen jouw organisatie dezelfde kant op staan.

Is jouw organisatie klaar voor het Kwaliteitskader?
Samen zorgen we ervoor dat de neuzen binnen jouw organisatie dezelfde kant op staan.

Leiderschapsprogramma voor
leidinggevenden in de zorg

Ben je leidinggevende in de zorg en wil je dit voorjaar met gelijkgestemde leren wat er nodig is om je team (weer) in beweging te krijgen? Om het gedoe in je team of organisatie te managen?

Doe mee en ontdek wat jij kunt doen om de dynamieken te doorbreken die de echte veradering in de weg te staan.


Ook zo klaar met al die veranderingen die eigenlijk niet zoveel veranderen?
Anders Werken, Anders Roosteren, Zorg voor Morgen, Zinnige Zorg, Uitkomstgerichte Zorg, Passende Zorg.

Het is helder: de zorg moet anders. Iedere organisatie in de zorg is op zoek naar een manier om de zorg te borgen. Verandertrajecten vind je iedere zorgorganisatie.

Hoeveel verandert er echt? En voor hoelang?

Verandering borgen in je organisatie of team. Het lijkt bijna onmogelijk. Maar het kan. Zelfs in deze tijd met krapte op de arbeidsmarkt, torenhoog, verzuim, alle broodnodige veranderingen en overbelaste medewerkers.

Klinkt te mooi om waar te zijn?

Dat snap ik. Want waarschijnlijk spelen er ook binnen jouw organisatie een aantal van de volgende zaken:

  • Hoge verzuimcijfers. Medewerkers die uitvallen vanwege teveel stress of een te hoge werkdruk. 
  • Formatie tekort en openstaande vacatures door vertrek van medewerkers en een krappe arbeidsmarkt.
  • De financiële kraan wordt steeds verder dicht gedraaid. De uitdaging om kostendekkend te werken is groot. Minder uren inzetten is geen optie. Je medewerkers lopen nu al op hun tandvlees.
  • Medewerkers die zich niet gehoord en gezien voelen. Wat je ook doet of bedenkt om hier verandering in te brengen, het is niet genoeg. Successen vieren, vitaliteitsprogramma’s of een leuke attentie met Valentijnsdag of voor de zomervakantie,. Het lijkt niet te helpen. 
  • Hoge zorgzwaarte en onbegrepen gedrag zorgen voor veel stress onder de medewerkers. Het komt steeds vaker voor dat je extra uren of meerzorg in moet zetten om ervoor te zorgen dat de werkdruk hanteerbaar blijft. 
     

Herkenbaar? 

Dan is dit programma iets voor jou. 

We gaan 3x 2 dagen kijken naar jouw rol in de verandering. 
Je leert hoe je het gedoe wat nu eenmaal hoort bij een verandering kunt managen. 

Met een groep van minmaal 6 en maximaal 10 deelnemers. Zodat er voor iedereen voldoende aandacht is om eigen casussen in te brengen. 

Het programma bestaat uit 3x 2 dagen training (incl. overnachting) en 2 individuele coaching gesprekken. 

Tijdens de tweedaagse bijeenkomsten is er alle ruimte om praktisch te oefenen met nieuwe leiderschapsvaardigheden. 
Tussen de bijeenkomsten door breng je het geleerde in de praktijk. 
In september is er een terugkomdag. 

Je leert hoe je beweging in je teams kunt faciliteren. Op een manier die bij jouw past. Waar jij je goed bij voelt. 

Je leert nieuwe vaardigheden aan de hand van praktische theorie. Er is ruimte om in alle rust te oefenen en te reflecteren. Tijdens de 2-daagse is er ook tijd om te ontspannen, lekker te eten en plezier te maken. 

De focus tijdens dit programma ligt op jou en je rol als leidinggevende

Dat is misschien even wennen. 
Als leidinggevende ben jij waarschijnlijk niet gewend om jezelf op de eerste plaats te zetten. 
Op je werk gaan je teams en/of de afdelingen altijd voor. 
Thuis ben je druk met je gezin, vrienden en sociale contacten. 

Daardoor blijft er weinig tijd over om eens even echt stil te staan. Te bedenken wat je anders zou kunnen doen. Met als gevolg dat je blijft doen wat je altijd doet. Wat dan weer maakt dat er niet zo heel veel verandert. En het gedoe niet minder wordt. 

Tijdens dit programma ga je ontdekken dat dat gedoe er niet voor niets is. 
Het wil duidelijk maken dat het systeem onder druk staat. Aan jou de taak om daar iets aan te doen. 
 

Hoe?

Tijdens de 2-daagse bijeenkomsten ga je leren om die signalen te herkennen én je leert hoe je deze signalen kunt gebruiken om beweging te creëren. Om verantwoordelijkheid te nemen én te delen. 

We dagen je uit om je grenzen op te zoeken én om deze aan te geven. Zodat je jouw medewerkers door de transitie heen kunt loodsen en het gedoe kunt managen. 

Dit programma wordt begeleid door:

Debby Tol en Marjolein Druijts

Wie is Debby?

Dat de manier waarop er zorg geleverd wordt anders moet is voor iedereen helder. Om met elkaar de zorg te borgen moet het roer om. 

Hoe dan? 

Die vraag stel ik mezelf regelmatig. 
Voor mij begint het bij de manier waarop we leidinggeven aan onszelf, organisaties en teams. 

Wanneer we van teams vragen om anders te werken, kan het niet anders dan dat daar ook een andere manier van leidinggeven bij hoort. 

Ik geloof dat verandering alleen niet voldoende is. 
Om het echt anders te gaan doen is er een transitie nodig. Het gaat niet alleen over het veranderen van de processen en systemen, maar ook over het veranderen van het gedrag van de mensen in de organisatie. 

Veranderen van het gedrag in een organisatie begint bij de leidinggevende. Leidinggeven gaat voor mij over helderheid geven, transparant en mild zijn. Ook wanneer de boodschap pijnlijk is. Ook wanneer het even niet zo gemakkelijk gaat. Eerlijk zijn over wat je beweegt, waarom je doet wat je doet.

Veranderen doet altijd ergens pijn en heeft een prijs. Daar wind ik geen doekjes om. 
Door daar eerlijk over te zijn wordt het makkelijker. Voor jezelf en voor anderen. 

Wat ik je leer is hoe je dat doet op een manier die bij je past en die voor je werkt. Zodat jij kunt helpen om beweging te krijgen daar waar het (even) vastzit. 

Mijn carrière begon in 1985 als leerling in de zorg en heeft zich ontwikkeld door verschillende functies, waaronder managementposities in de gezondheidszorg. In de afgelopen tien jaar heb ik mijn eigen benadering van leiderschap ontwikkeld, die ik tijdens dit programma met jou wil delen.

Ik geloof in helderheid, transparantie en eerlijkheid, zelfs als veranderingen pijnlijk zijn. Mijn doel is om jou te leren hoe je authentiek leiderschap kunt uitoefenen dat past bij wie je bent, zodat je in staat bent om waardevolle veranderingen te realiseren in de zorgsector.

Sinds 2014 ondersteun ik organisaties en teams in de zorg vanuit mijn eigen bedrijf als trainer, coach, adviseur en interimmanager. In de verschillende organisaties waarin ik mijn opdrachten mocht doen kwam ik alle soorten van leidinggeven of juist geen leidinggeven tegen. Van top down tot compleet zelfsturend. Ik heb het allemaal meegemaakt en ervaren wat werkt en wat niet werkt. 
 
Tijdens dit programma deel ik mijn ervaringen en inzichten uit verschillende opleidingen met je. Zodat jij je eigen persoonlijke kracht leert kennen om op een authentieke manier leiding te geven waardoor er een waardevolle verandering kan ontstaan. 

Wie is Marjolein?

Als kind wist ik al zeker: ik word verpleegkundige. 

Na het afronden van mijn opleiding A verpleegkundige in 1998 heb ik verschillende functies en rollen gewerkt in diverse takken van de gezondheidszorg. Na al deze mooie ervaringen startte ik in 2012 als teamleider van een verpleegafdeling in het ziekenhuis. Omdat mijn behoefte om meer kennis van bedrijfsvoering en management groter werd ben ik bedrijfskunde gaan studeren. Een hele waardevolle studie. En toch bracht die me niet waar ik de verandering kon ervaren én het verschil kon maken. 

Na een poosje zoekende geweest te zijn met wat ik wilde ben ik gestart een persoonlijke ontwikkeling reis. Door het maken van deze keuze werd het zaadje gepland voor het nemen van leiderschap. Voor mij als persoon. In verschillende leervormen en studies kreeg ik de aanvulling waar ik naar op zoek was. Zo kon ik eindelijk de mensen achter de processen begeleiden in het nemen van hun eigen verantwoordelijkheid op alle lagen van de organisatie. 

Sindsdien begeleid ik individuen, teams en organisaties in veranderprocessen. Wat ik vaak tegenkom in teams en organisaties is dat er gereageerd wordt op het ‘gedoe’ in teams. Ze houden zich niet aan afspraken, ze nemen geen verantwoordelijkheid. Er is onderling gedoe. Wanneer er maar genoeg gedoe is wordt er meestal iemand ingehuurd om dit te fixen.

Het klopt dat je met communicatie, teamscans, methodes en modellen iets kunt bereiken. De vraag die ik dan vaak stel. Komt het nu tot een echte verandering? Waar ik in geloof is dat hier een kans ligt voor leidinggevenden. Door de kracht van leidinggeven volledig te benutten kunnen individuen en teams in organisaties bijdragen aan de nodige en waardevolle verandering die nodig is in zorgland. En dat doen we samen.

Voor wie is dit leiderschapsprogramma? 

Dit programma is voor leidinggevende die: 

  • Een aantal jaar ervaring (minimaal 3 jaar) hebben met leidinggeven in de zorg
  • Echt iets bij willen dragen aan de transitie waarin de zorg zich op dit moment bevindt 
  • Willen leren hoe je beweging krijgt in situaties die vastzitten
  • Bereid zijn om kritisch naar hun eigen manier van leidinggeven te kijken
  • Tijd willen maken om stil te staan om verder te komen

Programma

  • 3x 2-daagse (incl. overnachting) start in maart 2024
  • De trainingsdagen zijn op donderdag en vrijdag.
  • We starten om 9.00 uur en werken door tot 17.00 uur. Tussen 12.30 en 13.30 is het tijd voor lunch en ontspanning. In de middag is het programma van 13.30 tot 17.00 uur . Op donderdag is er na het diner van 19.00 tot 21.00 uur nog een avondprogramma. Op vrijdag nemen we om 16.00 uur afscheid van elkaar. 
  • 2 individuele coaching sessies van een uur
  • Een jaar lang 1x per maand online APK-sessie van 1 uur 

Omdat de groep bestaat uit gelijkgestemde leidinggevende in de zorg die net als jij voelen dat leidinggeven in deze tijd om andere vaardigheden vraagt, is een half woord voldoende om elkaar te begrijpen. Er is bewust gekozen voor twee daagse trainingen incl. overnachting. Dat geeft je de gelegenheid om je echt even los te maken van de waan van de dag en je aandacht op jezelf te richten. 

Je gaat bewust en onbewust nieuwe vaardigheden aanleren. Tijdens de training ontdek je niet alleen wat jouw unieke stijl van leidinggeven is, maar leer je ook je eigen persoonlijke kracht kennen.
 

Wat gaan we doen? 

Om organisaties en de mensen in die organisatie optimaal te kunnen leiden is een andere manier van leidinggeven nodig. Het vraagt om niet alleen aandacht te hebben voor de systemen, processen, protocollen en werkbeschrijvingen. Dat is in de meeste gevallen dik in orde. Maar niet voldoende. 

Wat vaak vergeten wordt is aandacht hebben voor de gedragskant van de verandering. Pas wanneer ook daar iets in verandert is er sprake van een transitie. 

Wat jij gaat leren is hoe je dat doet. 

Die manier van leidinggeven is anders dan wat medewerkers gewend zijn. Het vraagt van jou dat je in staat bent om medewerkers mee te nemen en laat zien wat er nodig is. We leren je anders te kijken. Vragen te stellen die zorgen voor beweging. Verantwoordelijkheid te nemen en te delen. Te coachen waar het kan en te sturen waar het moet. 
Jij gaat ontdekken wat daarin bij je past en daarmee oefenen. 

Het is belangrijk dat jouw manier van leidinggeven klopt met je persoonlijkheid. Dat het goed voelt. Dat het echt is. Want dan kun je het volhouden. Ook wanneer de druk oploopt en het allemaal even minder makkelijk gaat. 

Coaching sessies

Tijdens dit programma heb je een 2x een 1 op 1 coaching gesprek. Deze plannen we in overleg in. We bespreken waar je tegenaan loopt en je kunt alle vragen stellen die je hebt. 

Online APK sessies

Omdat niets zo moeilijk is als het veranderen van je gedrag, verzorg ik 1x per maand een online APK-sessie van een uur. 

Tijdens deze sessies ontmoet je je groepsgenoten weer en bespreek je met elkaar waar je staat, wat goed gaat en waar het beter kan. 
Er is ruimte voor het inbrengen van casussen en je kunt alle vragen stellen die je hebt. 

De investering die dit programma vraagt is €3950,- (excl. BTW). 

Dit is inclusief: 

  • 12 dagdelen en 3 avonden training op een inspirerende locatie (incl. koffie, thee, fris, versnaperingen)
  • 3 overnachtingen (incl. lunch, diner & ontbijt)
  • 2 individuele coaching sessies 
  • 10x meedoen aan de online APK-sessies.
     

Praktisch

Trainingsdata 2024
18 & 19 april
23 & 24 mei
20 & 21 juni 

Locatie
De training vindt plaats op een 'hemelse' locatie in Den Bosch. Goed bereikbaar per openbaar vervoer.

Terugkomdag
September (wordt tijdens de training met elkaar gepland)

APK-sessies
Nog te plannen

Coachgesprekken
In overleg 

Denk je erover om mee te doen? 

Dat zou ik echt geweldig vinden! Maar ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over het programma, wilt weten of deze reis en dit programma iets voor je is en wilt checken of het bij je past. 

Neem dan gerust contact met me op zodat we een telefonische afspraak kunnen maken. Ik beantwoord graag al je vragen. Wanneer uit dit gesprek blijkt dat dit programma niet bij je past zal ik je dat eerlijk vertellen. Natuurlijk verplicht dit gesprek je tot niets.

Om ervoor te zorgen dat jij het maximale uit dit programma kunt halen is het belangrijk dat de groep bestaat uit gelijkgestemde. We een intensief traject aan met elkaar. Daarom heb ik met iedereen die mee wil doen persoonlijk (online) contact. 

Ga je mee?

Stuur een mail naar info@debbytol.nl, bel of app naar 06 - 83970475 of vul het formulier op deze pagina in. 

Na ontvangst van je mail plannen we een afspraak via Zoom of telefonisch. Hebben we na dit gesprek beide het gevoel dat dit programma bij je past en je gaat helpen bij de uitdagingen waar jij voor staat én pas je in de groep dan ben je van harte welkom! 

Natuurlijk hoef je dan niet direct te beslissen, maar krijg je rustig de tijd om na te denken of je deze uitdaging echt aan wilt gaan.

Wanneer je besluit om dat te doen stuur ik je alle benodigde informatie. 

Er kunnen in totaal maximaal 10 deelnemers meedoen. De training wordt gegeven door mijzelf en door Marjolein Druijts. 

Ik hoop je binnenkort te spreken!

Denk je erover om mee te doen of heb je vragen?

Laat je contactgegevens en een bericht achter en ik neem contact met je op. Heb je alleen een (korte) vraag? Ook die kun je hier stellen. 

Training Persoonlijk leiderschap in de ouderenzorg

Werken in de zorg is intensief. Door de hoge druk op de medewerkers, het werken met het nieuwe Kwaliteitskader én de verantwoordelijkheid die zelfsturende teams dragen, vragen we veel van onze mensen. Het is daarom hartstikke belangrijk dat zij zichzelf goed kunnen managen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de rol die zij binnen het team vervullen. Persoonlijk leiderschap nemen en dragen. Daarom heb ik, speciaal voor IG verzorgenden, de training “Persoonlijk leiderschap in de ouderenzorg” ontwikkeld.

Waarom persoonlijk leiderschap?

Een positieve werksfeer, collega’s die sterk in hun schoenen staan en op elkaar vertrouwen. Dat is wat persoonlijk leiderschap je oplevert én waarom elk team of medewerker ermee aan de slag zou moeten gaan! Ik zie persoonlijk leiderschap als het leiding kunnen geven aan jezelf. Wanneer dat lukt wordt het ineens een stuk makkelijker om je rol te pakken en je collega’s te motiveren om samen de beste zorg aan de cliënt te bieden. Dan is er de rust om:

•    Werkzaamheden als een team op te pakken. Zelfsturend of niet.
•    De zorg zo in te richten dat de cliënt écht centraal staat.
•    Samen doelen te bereiken.
 

Wat levert investeren in ‘persoonlijk leiderschap’ mijn organisatie op?

Dagelijks loop ik rond in de organisaties waar de zaken niet op rolletjes lopen. Waar een team of een locatie op zijn gat ligt. Echt gek is dat niet, op veel momenten is ons werk namelijk een tijdbommetje. Zoals ik al zei, de druk is hoog, er wordt een andere manier van denken gevraagd en het verzuim is hoog. De problemen beperken zich vaak niet tot één collega, maar treffen een heel team. Zodra medewerkers beter instaat zijn leiding te geven aan zichzelf, kan ook het team weer vooruit. Persoonlijk leiderschap zorgt ervoor dat medewerkers zichzelf kunnen managen. De processen zijn op orde en het team is in staat om te reflecteren op het eigen handelen waardoor de sfeer in een team verbeterd. 

Na deze training zijn zorgmedewerkers in de teams in staat om: 

  • Elkaar scherp te houden en samen het gesprek aan te gaan, ook als dit spannend is.
  • Met elkaar problemen op te lossen en verwachtingen te managen.
  • Te werken binnen de richtlijnen van de organisatie én het kwaliteitskader verpleeghuiszorg.

Aan de slag!

In vijf lesdagen en een terugkomdag leer ik jouw mensen van een bomvolle hooivork naar ijzersterk persoonlijk leiderschap te gaan. Ik geef de training in kleine groepen van 8 tot 10 personen. De investering bedraagt € 2.150,00 exclusief BTW per deelnemer. De training kan ook worden ingezet om een team weer op weg te helpen.
 

De training geef ik ook in company: neem contact met mij op voor meer informatie. 

 

 

Enthousiast maken?

De ervaring leert dat deelnemers na de training enthousiast zijn. Natuurlijk is het confronterend om met jezelf of soms in een team aan de slag te gaan met je ‘zijn’. Maar het resultaat mag er wezen. Deelnemers leren om de moeilijkste persoon ter wereld te managen: zichzelf. Dit levert zoveel comfort in hun werk, maar ook in het persoonlijke leven op, dat ze de training voor geen goud hadden willen missen. 

Ik kan me voorstellen dat jij als leidinggevende nu al medewerkers op het oog hebt voor wie de training geschikt kan zijn. In de brochure hieronder vind je alle informatie op een rij. Wat het een medewerker oplevert tot de inhoud van de trainingsdagen. Handig toch?

Wil je meer weten voor een training aan jouw team? Stuur me dan even een berichtje, graag spar ik over de mogelijkheden.

Download de brochure >

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Aandacht voor zorgpersoneel

 

Uiteindelijk is een verandertraject, waar het nieuwe Kwaliteitskader zorgteams in meesleurt, een hele onderneming. Dit betekent soms voor individuele medewerkers problemen zoals stress, spanning of zelfs verzuim. Het veranderen van een werkwijze is niet voor iedereen even makkelijk. Het werken volgens het nieuwe Kwaliteitskader vraagt van medewerkers dat zij op een andere manier gaan kijken naar hun vak, en dat kan knap lastig zijn.

Daarom heb ik naast aandacht voor het team óók aandacht voor de individuele medewerker door hen te vragen: Wat heb jij nodig om het te laten werken?

De cliënt centraal, maar ook: de zorgmedewerker centraal

Om te kunnen functioneren in je rol van zorgprofessional moet je jezelf serieus nemen maar ook serieus genomen worden. In het werken met het nieuwe Kwaliteitskader is daar ruimte voor. Toch vinden veel verzorgende het lastig om deze ruimte optimaal te gebruiken. Individuele medewerkers help ik om met deze ruimte op een professionele manier om te gaan en te groeien in het nieuwe Kader. Dat doe ik in eerste instantie door te vragen: Wat zegt dit Kader? Wat wordt er van jou verwacht? Wat is de visie op persoonsgerichte zorg van de organisatie en van jouwzelf? Vervolgens help ik de medewerker om zijn of haar rol te pakken en te werken volgens de normen en binnen de kaders. Samen nemen we de volgende zaken onder de loep:

 

  • Wat is je plek in het team?
  • Is je kennis en kunde op orde?
  • Persoonlijk leiderschap, wat betekent dit voor jou?

Wat is je plek in het team?

Om te kunnen floreren als zorgteam en als individu is het belangrijk om jezelf goed te kennen en te herkennen waar je kwaliteiten liggen. Je kwaliteiten bepalen namelijk welke rol in het team met de daarbij bhorende verantwoordelijkheden het best bij jou passen. Wanneer je kunt doen wat je het liefste doet kun je namelijk van optimale waarde zijn voor de cliënt, je team en je collega’s. Door het gesprek aan te gaan, leer ik je kennen en help ik je te ontdekken waar je staat. Dit zijn soms voor medewerkers confronterende gesprekken, maar die ga ik niet uit de weg. Ik zeg altijd: “Om verder te komen moet dat varken op tafel”.

 

Is je kennis en kunde op orde?

Het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is een ambitieus Kader. Het vraagt een andere manier van kijken van zorgprofessionals en ook een andere inzet van kwaliteiten. Het is dus belangrijk dat onze professionals de juiste tools in de gereedschapskist hebben om te kunnen werken volgens het Kwaliteitskader. Door het gesprek met individuele medewerkers aan te gaan, leer ik snel kennen waar nog een leerbehoefte ligt. Met mijn ervaring van de afgelopen jaren weet ik welke training, cursus of opleiding goed aansluit op het Kwaliteitskader en kan ik adviseren over het ontwikkelplan.

Persoonlijk leiderschap

Naast je professionele kwaliteiten, je tools, is het in de huidige verpleeghuiszorg-wereld en zeker binnen het nieuwe Kwaliteitskader belangrijk om persoonlijk leiderschap te stimuleren en te ontwikkelen. Met name sinds veel zorgteams zelfsturend of zelforganiserend zijn geworden, zijn professionals meer op eigen benen komen te staan. De huidige tijd en manier van werken vragen om andere vaardigheden dan enkele decennia terug. Bij deze vaardigheden moet je denken aan:

  • Kritisch, creatief en probleemoplossend denken
  • Open en helder communiceren
  • Samenwerken
  • Reflecterend vermogen

 

Wanneer jij je persoonlijk leiderschap ontwikkelt vertrouw je in je eigen kunnen, durf je eerlijk te zeggen wat je vindt, neem je verantwoordelijkheid voor die dingen waar jij verantwoordelijk voor bent en ben je in staat bent om samen te werken. Persoonlijk leiderschap ontwikkelen is het proces van het voor ogen houden van je eigen én de organisatie visie en waarden en je aanpassen wanneer dat nodig is zonder daarbij langdurig stress te ervaren.

 

Ik kan medewerkers helpen bij het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap.

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Teamcoaching

Sinds mensenheugenis lopen zorgteams soms vast in de samenwerking. Met het nieuwe Kwaliteitskader is dit niet veranderd. Sterker nog, een veranderproces kan extra druk op een team leggen. Uiteindelijk zorgen de uitgangspunten in het Kwaliteitskader er naar mijn idee wel voor dat samenwerken in een team soepeler kan gaan. Aan de slag om het team weer op de rit te krijgen dus!

Het vastlopen van een team kan meerdere oorzaken hebben en is vaak een combinatie van problemen. Meer hierover lees je op de pagina Zorgen over mijn Zorgteams. Een van de eerste dingen die ik doe als ik een team binnenkom is vragen stellen en observeren. Ik kijk en praat veel met de medewerkers in het team om zo mijn analyse van ‘het gedoe’ te maken. Als ik die analyse gemaakt en met het team besproken heb kunnen we gaan kijken naar wat het team kan helpen om uit het gedoe te komen . Een aantal onderwerpen waarbij teamcoaching helpend kan zijn:

Samenwerken

Het klinkt voor de hand liggend, maar voor de kwaliteit van zorg is een goede samenwerking essentieel. ‘Gedoe’ in een team gaat vaak over de samenwerking. Dit kan komen omdat de taakverdeling niet helder is. Door vragen te stellen help ik het team om met elkaar te analyseren wat maakt dat het mis gaat. Worden alle kwaliteiten in het team benut? Worden de beschikbare uren optimaal benut? Doet iedereen dat waar hij of zij het best voor is opgeleid? Door met elkaar te onderzoeken waar het schuurt is het team in staat om samen een weg uit het gedoe te vinden.  

 

Oplossingsgericht werken

Veel zorgteams werken tegenwoordig zelfsturend of zelforganiserend. Met elkaar zijn ze verantwoordelijk voor de kwaliteit en de continuïteit van de zorg. 

Oplossingsgericht werken is een praktische methode die het team helpt om tot besluitvorming en afspraken te komen: door de focus te houden op wat er wel kan in plaats van wat er niet kan blijft er een positieve flow binnen het team. En dat helpt hen weer om met elkaar de persoonsgerichte zorg te leveren.

Besluiten nemen

Nog zo een die nauw samenhangt met het zelfsturend werken van zorgteams. Veel teams en medewerkers zijn nog niet gewend aan het met elkaar nemen van besluiten, het verantwoorden van die besluiten en het inzien van de gevolgen van een besluit. Het nemen van besluiten is het afwegen van de opties, kijken naar de mogelijkheden die je hebt en daar de beste keuzes in maken. Ik help teams en medewerkers dit proces onder de knie te krijgen.

 

Verantwoordelijkheid nemen

Met zelfstandigheid komt ook verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheden moeten binnen een team, waar iedereen gelijkwaardig is, genomen en gedragen worden. Een nieuwe gewaarwording voor veel teams. Hoe ga je met de druk om en hoe stel je ook grenzen aan je verantwoordelijkheden?

Processen op orde 

Als teams zelfstandig te werk gaan, betekent dit ook dat er werkzaamheden bij komen die misschien niet direct met de daadwerkelijke zorgverlening te maken hebben. Je kunt dan denken aan het invullen van het rooster, dossiers op orde krijgen en houden of methodisch werken. Als deze processen niet op orde zijn nemen ze veel tijd en negatieve energie in beslag. We nemen ze dus tijdens de coaching altijd onder de loep. 

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Organisatie- en beleidsadvies

Het implementeren van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is een organisatie brede operatie. Daarom kijk ik er ook zo breed naar. Wanneer de kwaliteit van zorg te wensen overlaat wordt dat vaak aan het zorgteam toegeschreven, maar dat vind ik te kort door de bocht. Een gebrek aan kwaliteit van zorg kent vaak meerdere oorzaken die breder liggen dan alleen in de zorgteams. Ik vind het daarom belangrijk om eerst een goede analyse van de situatie te maken zodat we weten waar interventies nodig zijn om de kwaliteit van zorg weer op orde te krijgen.

Mijn screening van de organisatie


Met een analytische blik en scherpe voelsprieten voor problematiek duik ik de organisatie in. Ik weet altijd vrij snel de aandachtspunten boven water te krijgen. En daar baseer ik vervolgens mijn werkwijze op. Wat heeft de organisatie nodig om te presteren volgens het Kwaliteitskader Verpleeghuis zorg. De thema’s waar ik onder andere naar kijk:

  • Visie en organisatie
  • Randvoorwaarden om te werken volgens Kwaliteitskader
  • Teamsamenstelling

Visie en organisatie

Om te werken volgens het Kwaliteitskader moeten de neuzen dezelfde kant op staan, door de hele organisatie. Het werken volgens het principe de ‘cliënt centraal’ is namelijk meer een mindset dan een werkwijze. Keuzes in de dagelijkse werkzaamheden worden wezenlijk anders met die gedachtegang. Daarom is het zo belangrijk dat in de vezels van de organisatie het gedachtengoed van het Kwaliteitskader ingebakken zit. Wordt het beleid dus gemaakt vanuit die visie? Worden mensen gecoacht en gemanaged vanuit die visie? Allemaal vraagstukken die ik onder de loep leg, bekijk en er mijn gevraagde en ongevraagde kijk op geef.

 

Randvoorwaarden om te werken volgens Kwaliteitskader

Als je echt met het Kwaliteitskader aan de slag wilt gaan, betekent dat ook dat je zaken anders aan gaat pakken dan je gewend was. Dat betekent dan weer dat eerst de randvoorwaarden goed moeten zijn voor teams kunnen werken volgens het Kader. Praktische zaken moeten goed geregeld zijn.

  • Het rooster en de bezetting: mensen met de juiste kwaliteiten moeten op de juiste plek en tijd ingezet worden
  • Is er voldoende gedaan om veilig te kunnen werken?

Teamsamenstelling

Om te werken volgens het Kwaliteitskader is het belangrijk om te zorgen voor een goede samenstelling van het zorgteam. Om een zo goed mogelijke invulling aan het principe de ‘cliënt centraal’ te geven, is het belangrijk dat iedere medewerker dat doet waar hij of zij het best voor is opgeleid. Dat vraagt om met een andere bril te kijken dan dat we gewend waren, heb ik de laatste tijd ondervonden. Ik ondersteun bij het samenstellen van een evenwichtig team en kijk mee hoe het rooster het best ingevuld en rondgemaakt kan worden. Medewerkers de taken laten doen die binnen hun functie en verantwoordelijkheid liggen en die recht doen aan hun persoonlijke kwaliteiten: dat helpt om de werkdruk en werkstress te verminderen én verhoogt het werkplezier.

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Zorgen over mijn zorgteams

 

Voor zorgteams is het werken volgens het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg een echte ommezwaai. Het werken volgens het Kader vergt een ander benadering van de zorgverlening en dus een andere manier van denken. En zo’n verandering kan lastig zijn. Ik zie vaak teams die vastlopen. Het is dan aan mij om samen met die teams uit te zoeken waar de schoen knelt en hoe we dat op kunnen lossen. Want uiteindelijk werkt ‘de cliënt centraal’ stellen voor de zorgteams veel prettiger dan het ‘oude werken’.

Waarom teams kunnen vastlopen

Er zijn verschillende redenen waarom teams kunnen vastlopen. Samen met het team probeer ik die redenen boven water te krijgen en oplossingen te vinden om het werken volgens het Kwaliteitskader voor elkaar te krijgen. Er kunnen onder andere struggles zijn met zorgteams op het gebied van:

 

  • Werkprocessen die niet lekker lopen
  • Gedoe in de samenwerking
  • Onbekendheid met het Kwaliteitskader

Luisteren en daarna het gesprek aan gaan

Ik duik een team altijd blanco in. Ik ga opzoek naar patronen en maak die zichtbaar. Ik geloof dat ‘de wijsheid’ om de problemen op te lossen in het team (systeem) zit. Op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem brengt geen oplossing. Sterker nog, de kans is groot dat die oplossing uiteindelijk weer het probleem gaat vormen. Maar wat dan wel?

Als systeemdenker kijk ik niet in, maar tussen mensen. Wat gebeurt daar? Waar zitten de verschillen? Verschil is informatie en helpt om wat er gebeurt te verklaren zonder daarbij een schuldige aan te wijzen. Ontschuldigen noem ik dat. Ik ga niet mee in het gevecht ‘wie is hier begonnen’ om diegene vervolgens de schuld te kunnen geven.

 

Ik ga dus eerst luisteren, in individuele gesprekken geven de teamleden aan waar bij hen de schoen wringt en mogen ze wanneer daar behoefte aan is even 'leeg' lopen. Er komt een hoop op tafel en ik laat me, niet gehinderd door enige voorkennis, informeren door de hoofdrolspelers zelf.

 

Op basis van die gesprekken maak ik een analyse waarin ik de informatie die ik opgehaald heb deel met het team. Met elkaar gaan we opzoek naar een mogelijke interventie die hen helpt het uit het gedoe te komen.

 

Wanneer de teamleden samen inzien dat zij zelf de sleutel tot de oplossing in handen hebben is het begin gemaakt om met elkaar uit de misère te komen.

Werkprocessen kloppen niet

De manier waarop een team samenwerkt en de taken uitvoert, is natuurlijk van groot belang op het functioneren van datzelfde team. Wanneer de werkprocessen niet kloppen of niet goed ingedeeld zijn, zie je dat vaak terug in bijvoorbeeld problemen met het rooster (‘We hebben een formatieprobleem!’). Vaak is er inderdaad een probleem met de bezetting,  maar door niet effectief te werken wordt dit probleem alleen maar groter en is vaak de daadwerkelijke oorzaak niet meer te achterhalen. Ik zie ook nogal eens voorkomen dat mensen allerlei ‘taken’ oppakken die eigenlijk helemaal bij hun functie of binnen het team horen. Dit levert ruis op. Kom meer te weten over inefficiëntie in ‘Werkprocessen’.

 

Er wordt niet samengewerkt

Kijk, in een team word je geacht met elkaar samen te werken. Dat betekent dat iedereen zijn taken uitvoert en hierover communiceert met de ander, zodat die de taken die in het verlengde liggen weer goed uit kan voeren. Gek genoeg is een van de eerste zaken die wegvalt in een team in de problemen: de communicatie. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom er niet goed wordt samengewerkt. In de kern komt dit doordat het team bestaat uit allemaal verschillende mensen met verschillende karakters en verschillende ideeën over hoe 'goede zorg' eruitziet. Wanneer dat geen onderwerp van gesprek is en daar geen afspraken over gemaakt worden, wordt goed samenwerken een lastig verhaal.

Op de pagina ‘Samenwerking’ ga ik hier verder op in.

Het Kwaliteitskader is onvoldoende bekend

Natuurlijk moeten zorgmedewerkers de ins en outs van het Kwaliteitskader in grote lijnen kennen om er goed mee te kunnen werken. Door te observeren, te luisteren en in een team mee te lopen herken ik al snel of dat het geval is. Ik probeer vervolgens te kijken hoe het komt dat een medewerker nog niet voldoende bekend is met het Kader of waarom hij of zij het onvoldoende toepast. Die constatering is belangrijk, omdat we er zo voor kunnen zorgen dat toekomstige collega’s of teamleden niet in dezelfde kuil vallen. Om ervoor te zorgen dat iedereen dagelijks de ‘cliënt centraal stelt’, zorg ik ervoor dat:

•    De organisatie ondersteuning voldoende biedt
•    Kennis bij medewerkers bijgespijkerd wordt
•    Mensen aangesproken worden op gedrag dat niet past bij het Kwaliteitskader

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Zorgen over mijn organisatie

Werken volgens het Kwaliteitskader, dat vergt aanpassingen in de complete organisatie. Van boven naar beneden en van links naar rechts. Om uiteindelijk de cliënt écht centraal te kunnen zetten, zal ook de organisatie voldoende ingericht en voorbereid moeten zijn op het nieuwe kader. En dat gaat niet altijd gemakkelijk heb ik gemerkt.

Signalering

Managen is met name herkennen en doorgronden van situaties. Je moet in de gaten hebben wat er aan hand is, het einddoel voor ogen houden en durven sturen op veranderingen en verbeteringen om het einddoel te kunnen bereiken. Reflecteren op het eigen presteren en handelen hoort daar ook bij. Bij het implementeren van het Kwaliteitskader in het verpleeghuis is dat niet anders. Ik help organisaties  door naar het complete plaatje te kijken. Want werken volgens het Kwaliteitskader geeft niet alleen uitdagingen op teamniveau, maar vraagt ook aanpassingen op organisatorisch niveau.

Aan de slag met Kwaliteitskader

In gesprek met bestuurders merk ik dat het goed implementeren van het Kwaliteitskader taaier is dan zij bij introductie van het nieuwe Kader hadden gedacht. Ondanks allerlei interventies is het voor medewerkers binnen de organisatie lastig om op een andere manier naar zorg, wonen en welzijn te kijken. Medewerkers lijken de ‘oude’ manier van werken maar moeilijk lost te kunnen laten.
Best bijzonder eigenlijk. Want het Kwaliteitskader biedt nu juist de ruimte om persoonsgerichte zorg tot de max te kunnen leveren.


We weten niet hoe we moeten veranderen, we vinden het kader moeilijk te interpreteren en weten niet hoe onze medewerkers er mee om zullen gaan. Ik ben juist overtuigd van de voordelen die werken volgens het principe ‘de cliënt centraal’ met zich meebrengt. De voordelen wegen voor de hele keten denk ik. Niet alleen de cliënt profiteert van de voordelen, maar ook de zorgmedewerker, jij als bestuurder, de families van de cliënten en ga zo maar door. Dat komt namelijk door het feit dat het Kwaliteitskader ervoor zorgt dat we dichter bij de essentie van onze job komen: het bieden van een veilige en prettige leefomgeving in de laatste fase van het leven van onze ouderen.

Ik begrijp dat de verandering in grote organisaties lastig te behappen is. Daarom bied ik ondersteuning bij de implementatie van en het werken met het Kwaliteitskader. De volgende topics komen hierbij aan bod:

  • Is mijn organisatie Kwaliteitskader-proof?
  • Het Kwaliteitskader en werkplezier
  • Wat houdt het Kader in en hoe borg ik dat hieraan wordt voldaan?

Is mijn organisatie Kwaliteitskader-proof?

Ik begrijp dat het lastig is een antwoord te geven op deze vraag. Om antwoord te kunnen geven op deze vraag start ik met het maken van een analyse om zicht te krijgen hoe het staat met de inhoud van de zorg en de randvoorwaarden. Door deze analyse krijg je inzicht in waar een organisatie staat en waar verbetering mogelijk is.

 

Het Kwaliteitskader en werkplezier

Ik zeg het vaker en blijf het herhalen, implementatie van het Kwaliteitskader vraagt om een andere manier van denken over en kijken naar de zorg voor ouderen. Medewerkers moeten geholpen worden om met elkaar die verandering tot stand te brengen. Voor veel oudere medewerkers, die van jongs af aan in het vak zitten, is deze verandering van werkwijze groot en ingrijpend. Wanneer je de transformatie van zorg echt wilt borgen zul je aandacht moeten hebben voor de dilemma’s waar de medewerkers tegenaan lopen. Doe je dat niet dan is de kans groot dat het vanaf de zijlijn lijkt alsof er voldaan wordt aan het kader maar wanneer je inzoomt zal blijken dat er in de dagelijkse praktijk weinig verandert is.

 

Door mijn jarenlange ervaring in zorgteams te combineren met mijn kennis van het Kwaliteitskader kan ik organisaties ondersteunen bij het tot stand komen van die verandering. Door mijn manier van werken kan ik een brug slaan tussen zorgteams, staf en bestuurders.

Wat houdt het Kader in en hoe zorg ik dat mijn organisatie hieraan voldoet?

De kennis van het Kwaliteitskader en de interpretatie van wat er in staat is voor zorgteams lastig naar de praktijk te vertalen. Hoe pakken we de implementatie aan, wat zijn punten van aandacht, wanneer doen we de goede dingen? Allemaal vragen die opkomen wanneer je het kader echt in de vezels van de organisatie wilt krijgen. Ik kan je helpen om de antwoorden op deze vragen te vinden.

Hoe ga ik te werk?

  • Analyse door interviews en onderzoek
  • Bespreken van de analyse met alle stakeholders
  • Met elkaar komen tot gedragen en haalbare interventies
  • Maken van een plan van aanpak
  • Ondersteunen bij de uitvoering
  • Zorgen voor borging doormiddel van evaluatie

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg werd in 2017 vastgesteld. Dit kwaliteitskader moet een bijdrage leveren aan de noodzakelijke omslag om een beweging in gang te zetten naar verbetering van de verpleeghuiszorg. Het Kwaliteitskader wordt gereguleerd door het Zorginstituut Nederland van de Rijksoverheid. Om de werkvloer ondersteuning rondom het kader te geven is het programma ‘Thuis in het Verpleeghuis: Waardigheid en Trots op elke locatie’ in het leven geroepen.

De zorg wordt geleverd door trotse en gedreven medewerkers. Met elkaar leveren zij 24 uur per dag 7 dagen in de week zorg aan kwetsbare ouderen.


De cliënt in regie is het vertrek punt. Iedere cliënt moet in staat gesteld worden om zelf de regie te hebben over zijn of haar leven in het verpleeghuis. Dat klinkt logisch, toch?


Maar, iedereen die wel eens voor langere tijd in een verpleeghuis heeft gebivakkeerd, als bewoner, zorgverlener, manager of misschien wel familielid van een bewoner, weet dat het -tot een paar jaar geleden- toch vaak net iets anders werkte.

Uitdagingen om volgens het nieuwe kwaliteitskader te opereren

Zorgteams staan voor de uitdaging om volgens dit nieuwe kwaliteitskader te werken. De uitdaging zit hem vooral in het anders kijken naar hun werk en de zorg aan de cliënten. Waar het jaren geleden vooral om ‘zorgen voor’ ging is daar nu ook het stuk ‘welzijn’ en ‘eigen regie’ bijgekomen.


Die oude gewoontes, methodes, maar vooral denkwijze zitten er diep ingesleten. De zorg aan cliënten moet op een andere manier, vanuit een andere visie handen en voeten krijgen.

Praktijkvoorbeeld

Even terug naar begin 1986. In dat jaar startte ik met de opleiding tot leerling ziekenverzorgende. De dag dat ik voor het eerst in mijn uniform op de fiets stapte om me te melden bij het verpleeghuis kan ik me nog goed herinneren. Trots was ik. Trots dat ik in de zorg mocht gaan werken. De eerste afdeling waar ik geplaatst werd was een PG afdeling. Bewoners lagen met 4 personen op 1 kamer. Op de afdeling was een huiskamer waar de mensen het grootste deel van de dag door brachten. Het ontbijt en de avondboterham werden in de afdelingskeuken gesmeerd. Daar smeerden we met twee of drie collega’s voor 30 bewoners brood. Op het aanrecht stond een grote grijze bak met daarin kaarten waarop stond wat iedereen op zijn of haar brood wilde. Wanneer het tijd was om te eten werd een kar de huiskamer ingereden, de bewoners aan de tafel gezet en de borden met gesmeerde boterhammen uitgedeeld.

En dat is lang niet altijd makkelijk. Er zijn teams waar het maar niet lukt om:

 

  • Samen te leren en te verbeteren.  
  • Invulling te geven aan de persoonsgerichte zorg anno nu.
  • Wonen en welzijn zo in te richten dat de bewoner gemotiveerd wordt om nog zoveel mogelijk zelf te doen en te beslissen.
  • Om te leren van incidenten en bewust te zijn van risico’s.
  • Methodisch te werken om op een dynamische, lerende manier zorg te dragen voor optimale zorg.


De transitie naar het nieuwe kader kan lastig zijn

Voor veel teams is dit echt lastig. Ik merk dat zij worstelen met de transitie naar het werken volgens het nieuwe kader. Het is ook niet simpel om wanneer je wilt zorgen voor mensen die mensen zoveel mogelijk zelf te laten doen. Het zorghart van medewerkers maakt dat zij vanuit hun drive te helpen, bijna als vanzelf zaken overnemen, daarbij niet stilstaand bij het feit dat dit de cliënt niet ten goede komt.  


Medewerkers willen wel anders, maar wanneer de werkdruk hoog is en de werkstress door de gangen giert is het een natuurlijk gegeven dat je teruggrijpt naar dat wat je kent en waar je je veilig bij voelt. Het lijkt dan of een team niet wil veranderen, maar veel vaker komt het omdat ze niet kunnen. En dat is een groot verschil.

 

Waar knelt het bij zorgteams in nood

Het gaat dus nog niet altijd goed. En eerlijk gezegd, dat snap ik. Teams in nood hebben hulp nodig om het Kwaliteitskader beter te leren begrijpen, te implementeren en te gebruiken!
En dat begint bij het inzien van de knelpunten, die je misschien zelf ook al bij je teams hebt gesignaleerd:

  • Medewerkers (op alle niveaus mogelijk) zijn te weinig bekend met het kwaliteitskader.
  • Teams weten onvoldoende wat er van ze verwacht wordt. Wanneer doen zij ‘het goed’?
  • Het Kwaliteitskader wordt onvoldoende toegepast -> oude gewoontes worden niet losgelaten.
  • De organisatie is niet ingericht op het nieuwe kwaliteitskader.
  • ‘Bewoners eigen regie laten houden’, wat betekent dat nou eigenlijk?
  • Medewerkers handelen vanuit de eigen normen en waarden in plaats van aan te sluiten bij de normen en waarde van de cliënt.
  • De faciliteiten sluiten niet aan bij het nieuwe kader.

En die knelpunten zijn lastig. Want ze zorgen ervoor dat we verder wegblijven van ons doel: “De bewoner eigen regie over zijn of haar leven in het verpleeghuis geven”.


Ook kunnen die knelpunten soms nare gevolgen met zich meebrengen. Bewoners voelen zich onbegrepen, er komen klachten binnen, er zijn steeds meer incidenten, tot een tik op de vingers van de inspectie aan toe.

"Zorgteams zien vaak niet in dat door meer persoonsgericht te werken het werken in de ouderenzorg leuker en uitdagender wordt. Dat wordt dus omdenken!"

En dat is dan ook de uitdaging waar we voor staan. Hoe zorgen we ervoor dat de eisen vanuit het kader bekend worden bij de teams? Hoe helpen we de teams om te werken volgens die eisen? Hoe krijgen we iedere medewerker binnen de organisatie intrinsiek gemotiveerd om te werken volgens het nieuwe kader? Hoe zorgen we er met zijn allen voor dat de bewoner echt in regie is? Dat de kwaliteit van zorg steeds een stukje beter wordt?

Dat gaat onder andere door inzichtelijk te maken wat het voor de cliënt betekent om meer in regie te zijn, door uitleg te geven en door samen een plan te maken om met elkaar aan de kwaliteit van zorg te werken.

Wat levert het ‘nieuwe denken en werken’ op?

 

  • De kwaliteit van leven gaat omhoog bij de bewoners: mensen bepalen zelf hoe ze leven in een verpleeghuis.
  • Specialistische zorg die mensen nodig hebben, wordt kwalitatiever.
  • De druk op de zorgmedewerker wordt minder doordat taken en rollen helder en goed verdeeld zijn en iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.
  • Het werkplezier gaat omhoog.

Omdat ik veel zorgteams zie en boven op het kwaliteitskader zit, kan ik je helpen:


Ik zie veel organisaties worstelen met de kwaliteit. Ik kan dat goed begrijpen. Het is ook lastig. Wat is kwaliteit? Wanneer doe je het goed? Hoe meet je dat? Hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit steeds een stukje beter wordt? Doordat ik begrijp hoe teamprocessen werken, verbeter en verandertrajecten heb begeleid en het kwaliteitskader ken en herken, kan ik jouw zorgteam helpen.


Weten hoe ik dat aanpak? Kijk op de pagina: Het Verbetertraject

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Ik volgde de leergang systeeminterventies en dít betekent dat voor mijn manier van coachen

‘Kennis van zaken én het vermogen om te managen’, zei één van mijn coachees in de zorg over mijn aanpak. Om daaraan te blijven voldoen, dook ik in een volgende leergang. Want uitgeleerd? Ben je gek! Dus, hoe ga je om met conflicten en stagnaties in samenwerkingen? Waar gaat het mis in veelgebruikte oplossingen? En vooral: wat is het alternatief? Ik besloot mijn manier van training en coaching nóg meer waarde mee te geven door mezelf onder te dompelen in het bad van systeeminterventies. Hoe, wat en waarom? Ik neem je mee!

Systeemdenken als basis voor systeeminterventies

 

Daar hebben we gelijk de ‘wat’ van systeeminterventies. In tegenstelling tot een wereld aan andere oplossingen, gaan we er bij systeeminterventies niet vanuit dat ons vingertje naar één persoon moet wijzen. We hoeven geen schuldige(n) aan te wijzen en er is al helemaal geen enkele en vaste aanpak voor het probleem. Net als dat systeemdenken erom gaat om het geheel en alles wat daarmee samenhangt te overzien, doen systeeminterventies niet anders. Zoals er vanuit de leergang mooi wordt gezegd: ‘Het systeemdenken hanteert het relatienetwerk als aangrijpingspunt voor veranderingen in plaats van het tekort-schietende individu.’

 

To the point? Stoppen met wijzen. Oorzaak, gevolg en schuld loslaten en ons focussen op algemene patronen waar ‘we’ geen grip op hebben, maar wel met zijn allen onder lijden. Met het hele team, de hele organisatie of zelfs de hele zorg.

Waarom een switch naar dit alternatief?

 

Oké, pak een stoel. Binnen de leergang systeeminterventies werd ik meegenomen in een aantal problemen of situaties die ‘onhandig’ worden aangepakt. Problemen waar ik als coach in de zorg ook zo maar eens vol tegenaan kan lopen. Hoe zou ik erop reageren? En hoe wordt er te vaak mee omgegaan? Een paar voorbeelden van hoe het volgens de systeeminterventie niét moet:

 

  • De samenwerking tussen meerdere zorgafdelingen komt niet van de grond. De oplossing? Een training in communicatieve vaardigheden voor de betrokken medewerkers.
     
  •  Er wordt gepest binnen het team. Of dat niet iets is van de kleuterschool? Nee hoor, ook volwassenen zijn er opmerkelijk goed in. De reactie van de manager? Samen met HR de pesters even flink aanspreken.
     
  • Door een gebrek aan focus, tijd en energie loopt veranderproces X binnen zorginstelling Y compleet vast. We sturen het veranderteam twee dagen de hei op, terwijl de rest van de organisatie rustig afwacht.

Ik hoop van harte dat je leest dat de oplossingen in alle drie de gevallen niet fantastisch zijn. Dat terwijl ze in die specifieke situatie op dat specifieke moment best goed lijken. Maar als dit niet werkt, wat dan? Precies! Systeemdenken en systeeminterventies als alternatief.

‘Wanneer ik kijk met mijn systeembril op ga ik op zoek naar patronen en maak die zichtbaar. Ik geloof dat ‘de wijsheid’ in het systeem zit. Op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem brengt geen oplossing. Sterker nog, de kans is groot dat die oplossing uiteindelijk weer het probleem gaat vormen. Maar wat dan wel? Als systeemdenker kijk ik niet in, maar tussen mensen. Wat gebeurt daar? Waar zitten de verschillen? Verschil is informatie en helpt om wat er gebeurt te verklaren zonder daarbij een schuldige aan te wijzen. Ontschuldigen noem ik dat. Ik ga niet mee in het gevecht ‘wie is hier begonnen’ om diegene vervolgens de schuld te kunnen geven’.

Wat ik leerde over systeeminterventies

Tijdens de leergang systeeminterventies werd ik meegenomen in kijken naar het geheel, wat dus betekent dat je stopt met problemen in stukjes te hakken en vooral wegblijft van die communicatietraining, het hartige woordje met pesters en afzondering op de hei. Nogmaals: er is geen schuldvraag of aanpak van één schuldige. Het gaat om de focus op een probleem vanuit meerdere kanten en meerdere posities. En zo heb ik me weer meer ontwikkeld in het hanteerbaar maken van samenwerkingsvraagstukken en laat ik je graag zien dat én waarom het niet nodig is om met dat eeuwige vingertje te wijzen. Het gaat om zo veel meer dan alleen die vervelende situatie tussen of met die specifieke personen. Er is een individu, een groep, maar ook een context. Wanneer er gedoe is wordt persoonlijkheid vaak overschat terwijl context en relatie worden onderschat. Een ‘schuldige’ aanwijzen en die verwijderen uit de groep lost het gedoe niet op. Veel liever help ik teams om anders naar ‘het gedoe’ te kijken door het stellen van vragen. ‘Zou het zo kunnen zijn dat…?’. Op die manier trek ik de schuldvraag uit het gedoe en komt er ruimte om met elkaar een uitweg te zoeken. Ik sta niet stil. Jij wel?

 

Vertel eens, wat komt er in je op?

Herken je bepaalde situaties? Zet je je vraagtekens bij het functioneren van de zorgteams? Houd je je hart vast omdat de kwaliteit van zorg steeds minder wordt? Of spelen er andere samenwerkings perikelen binnen de instelling? Kortom, wat kwam er in je op toen je dit verhaal over systeeminterventies las? Laten we gewoon eens afspreken, dan hoor ik het graag!

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan?

Kwaliteitsverpleegkundige, een hype of een blijvertje?

“Een nieuwe collega! Wat leuk! Maar kwaliteitsverpleegkundige? Wat doet die dan?.” Komt bekend voor wellicht, hé? De functie kwaliteitsverpleegkundige zien we steeds vaker toegevoegd worden aan onze zorgteams. Een functie die eraan bij moet dragen om nog beter aan het Kwaliteitskader te kunnen voldoen. Maar zo’n nieuwe functie in de organisatie en het team implementeren gaat niet zonder slag of stoot heb ik gemerkt. Op beleidsniveau maar ook gewoon in de samenwerking binnen het team is het zoeken en aanpassen geblazen. En daar schrijf ik nu mijn hoofd maar eens even over leeg:

Beleidsprobleem: Wel willen aanstellen, maar nog niet willen faciliteren

Vaak zie ik dat ik mensen wel de functie hebben van kwaliteitsverpleegkundige, maar niet uit de zorg zijn genomen. Ze worden nog gewoon ingeroosterd en moeten diensten draaien. Dan is het risico groot dat de zorg het wint. Terwijl de inhoudt van de functie vele malen groter is dan vaak aan uren begroot wordt. In een ideale situatie maak je voor de functie van kwaliteitsverpleegkundige FTE’s vrij en ga je dus niet met FTE’s schuiven, want de kans dat de functie dan goed ingevuld wordt is klein. Een kwaliteitsverpleegkundige moet tijd hebben om vanuit een helicopterview te kunnen kijken wat er gebeurt en wat er nodig is en dat lukt alleen als je uit de dagelijkse zorg bent.

En dat is dus echt een beleidsdingetje. Niet alleen in de zorg of binnen zorgteams, maar ook daarbuiten zien we vaker dat organisaties het niet aan durven om een nieuwe functie binnen in de organisatie direct goed in te richten. De functie wordt ondergebracht bij een andere bestaande functie of een medewerker krijgt hem erbij, zonder dat daar extra tijd voor vrij wordt gemaakt binnen de bestaande werkzaamheden van die persoon. En het gekke is: als er dan na een tijdje wordt geëvalueerd, wordt het niet halen van het gewenste resultaat niet gekoppeld aan het niet goed inrichten van de functie. Vreemd toch?

Of toch niet? We kunnen de potentie van een nieuwe functie (zoals die van een kwaliteitsverpleegkundige) vaak wel zien, maar toch moet hij zich eerst bewijzen. We willen altijd weten, What’s in it for me?

Dat hoort ook bij de taak van managers, beleidsmakers en bestuurders, zij moeten het kunnen verantwoorden. Maar het direct goed aanpakken van de investering in tijd en ook geld, draagt bij aan het uiteindelijke slagen van de investering. Terwijl het gewoon droppen van een nieuwe functie zonder goede implementatie en middelen de kans groot maakt dat het gewenste resultaat niet gehaald wordt.

Nieuwe rol: de kwaliteitsverpleegkundige en er mee samenwerken

Als dan toch uiteindelijk de kogel door de kerk is en er een kwaliteitsverpleegkundige in het team wordt aangesteld, zie ik deze verpleegkunige en teams voor de uitdaging staan om goed met elkaar samen te werken!

Er zijn natuurlijk meerdere ondersteunende zorgfuncties die de zorgmedewerkers helpen in bij hun dagelijkse bezigheden. Onder andere de teamcoach en nu dus ook de kwaliteitsverpleegkundige. Maar hoe zorg je ervoor dat het voor het team helder is bij wie ze waarvoor moeten zijn?  Dat wil, zeker in het begin, nog weleens voor verwarring bij de teams maar ook bij de teamcoach en de kwaliteitsverpleegkundige zorgen.

Eigenlijk is het heel simpel:

De kwaliteitsverpleegkundige is meestal verantwoordelijk voor:

  • Het waarborgen van het volgen van protocollen binnen het team
  • De kwaliteit van de verleende zorg bevorderen en waarborgen
  • Ondersteunen en coachen  op het gebied van de zorg

Met vragen over specifiek zorg gerelateerde issues gaan teams dus naar de kwaliteitsverpleegkundige. Hij of zij kent de ins en outs van het Kwaliteitskader als geen ander en weet ook te helpen, sturen en ondersteunen om aan het Kader te voldoen en dus het uiteindelijke doel te bereiken: Meer persoonsgerichte zorg voor bewoners!

"Maar wat vind jij? Is de kwaliteitsverpleegkundige een hype of een blijvertje?"

De kwaliteitsverpleegkundige: ik zeg doen

Zelf ben ik echt overtuigd van de toegevoegde waarde van de kwaliteitsverpleegkundige. Het helpt het team om te focussen op waar zij voor zijn aangenomen, persoonsgerichte zorg leveren. Met het vertrouwen dat zij met elkaar de kwaliteit op orde hebben en tijdig een seintje krijgen wanneer die kwaliteit minder dreigt te worden.

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan?

De bezetting en ‘Het Rooster’

Zorg leveren, waarbij de cliënt centraal staat, is wat het Kwaliteitskader verpleeghuizen zegt te doen. Het beschrijft wat cliënten en hun verwanten mogen verwachten van de zorg die geleverd wordt door het verpleeghuis. Voor zorgorganisaties en medewerkers betekent dat nogal wat, heb ik ervaren. Het kader biedt ruimte en handvatten om te leren en te verbeteren. Je zou denken dat het de geven van zorg dan beter en misschien ook makkelijker wordt, maar de praktijk is weerbarstiger. In de komende blogreeksen licht ik telkens een aspect uit het kader uit en deel ik wat ik tegenkom. Ik hoop dat je er je voordeel mee kunt doen!

De bezetting en ‘Het Rooster’

Als je wat blogs en de pagina’s op mijn website hebt gelezen, denk je vast: ‘Daar komt ze weer met dat rooster!’. Tja, die bezettingsperikelen vormen nou eenmaal een rode draad door de problematiek die ik binnen zorgteams tegen kom. Het Kwaliteitskader heeft ervoor gezorgd dat we ook op een andere manier naar de bezetting in onze teams zouden kunnen kijken. Dat anders kijken levert zo af en toe, laten we zeggen, nog wat ‘aanpassingsproblemen’ op. Die problemen zijn best te verklaren.

Het kader vraagt van organisaties en medewerkers een andere denkwijze. Het kader vraagt van hen dat er aandacht is voor de bewoners, dat het welzijn voorop staat én dat de zorg veilig is. Dit alles vraagt ook om een gedragsverandering. Niet alleen bij de medewerkers op de afdelingen maar van iedereen in de organisatie.

 

Leiderschap tonen en nemen is de sleutel

We hebben het vaak over verantwoordelijkheid nemen, geven en afdragen. Door de persoonsgerichte zorg is er geen ‘one size fits all’ bezetting voor afdelingen te geven. Per afdeling moet steeds gekeken worden wat de bewoners nodig hebben. Een evenwichtig team is zo samengesteld dat de zorg aan de bewoners veilig is. En dat maakt het lastig. Want hoe verdeel je de verantwoordelijkheden op een goede manier? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers die verantwoordelijkheid op zich nemen die vanuit hun functie van hen vewacht mag worden? Hoe doe je dat wanneer het steeds lastiger wordt om de verantwoordelijke dienst bezet te krijgen? Wanneer steeds meer teams zelfsturend of zelforganiserend zijn?

Een voorbeeld van een situatie uit één van de teams die ik coach:

Medicatie delen is een belangrijk onderdeel van de zorg aan de cliënten. Medicatieveiligheid is steeds terugkerend onderwerp van gesprek in teams.  Niet voor niets hebben we hiervoor afspraken met elkaar gemaakt en gezegd: Hiervoor stellen we mensen aan die voldoende onderlegt zijn om die medicatie te kunnen geven of toedienen. Daarom stond ik ook raar te kijken toen ik erachter kwam dat een helpende plus zonder back-up van een verzorgende IG op de afdeling een avonddienst had gedraaid. Deze dame had dus duidelijk te veel verantwoordelijkheid op haar schouders genomen.

Wat bleek? Dit team had een tekort aan verzorgende IG en de verzorgende IG’s’ binnen het team hadden de afgelopen periode al veel diensten opgelost. Deze dienst ging hen echt niet meer lukken. Het was zeker niet de bedoeling om de verantwoordelijkheid voor afdelingaf te schuiven op de helpende plus, maar er werd ook door niemand in het team leiderschap getoond en gezegd: “Dit is de situatie die we moeten oplossen (een gat op deze dienst in het rooster) én dit zijn de spelregels waarbinnen we ruimte hebben (er moet een bevoegd persoon zijn), hoe pakken we het aan?

Escaleren en het probleem delen was een optie geweest. De werkdruk op de verzorgende IG’s was gewoon hoog. Er had gezegd kunnen/moeten worden:” Joh, wij komen tekort”. Maar, is dit wel het daadwerkelijke probleem?. ‘The problem is not the problem, the problem is your attitude to the problem!’

Het team had hier persoonlijk leiderschap moeten tonen en de verantwoordelijkheid moeten voelen en nemen om het op te lossen. Dat is niet gebeurd. Kennelijk zagen zij als enige oplossing om de dienst te laten draaien door een collega die niet over de benodigde bevoegdheden beschikte.  

Het probleem was namelijk niet ‘we hebben een gat in het rooster en dat gat moet gevuld worden’. Maar het daadwerkelijke probleem was: ‘we willen veilige en goede zorg leveren en een gat in het rooster zorgt ervoor dat we dat niet kunnen waarmaken. Ze hadden met elkaar de vraag moeten stellen: ‘Hoe lossen we dit op?’

Verantwoordelijkheid nemen is niet alles op je nemen

Met elkaar doen we er alles aan om de druk op onze zorgverleners te verlichtten. We weten dat ‘ie al hoog was en nu zeker door Corona nog eens even is verdubbeld, verdrievoudigd of misschien wel meer. Maar, ondanks Corona, verdienen de cliënten die bij ons wonen een waardig leven waarin ook tijd is voor ontspanning en lol. Gelukkig zijn er daarom medewerkers die speciaal zijn opgeleid voor het welzijn, die daar de focus op kunnen leggen. Zij kunnen de druk op de verzorgende IG’s en helpende plussers gaan verlichten, maar we moeten dat wel organiseren.

De piekuren, waarop er gerichte zorg geleverde moet worden zijn van 7 tot 10 ’s Ochtens, rond de middag en na het avondeten. Toch? Als we er nou voor zorgen dat in de tussentijd de huiskamer gerund wordt door woonbegeleiders, verlichten we de zorgmedewerkers en kunnen zij de focus leggen op het verlenen van zorg en alles wat daarbij komt kijken.

Maar, dan moeten we die mensen wel de ruimte en de verantwoordelijkheid geven en dus anders naar de planning kijken. Dat levert echt mooie momenten op: in plaats van in onmogelijkheden denken, maken we de ruimte en tijd voor een lach en ontspanning.

Laatst werd ik verrast met heerlijke pannenkoeken. En wat bleek, gebakken door de woonbegeleider en een cliënt. De woonbegeleider had gezegd tegen een van de teamleden: “We hebben trek in pannenkoeken, die gaan we maken”. De reactie van de verzorgende IG was: “Sorry, maar we hebben geen pannenkoekenmix op de bestellijst gezet, dus dat gaat helaas niet.” Waarop gereageerd werd: “Dan halen we dat toch zelf en gaan we aan de bak.”.

En zo gezegd, zo gedaan: De woonbegeleider vroeg aan een cliënt of ze zin had om mee te gaan en samen gingen ze richting de Jumbo om de boodschappen te doen (want mevrouw ‘wilde er ook wel ff uit!’) Binnen no time vulde de huiskamer zich met bewoners, want de lucht van verse pannenkoeken, die kan toch niemand weerstaan?

“The problem is not the problem. The problem is your attitude to the problem.”

Meer weten over het Kwaliteitskader en hoe die in te zetten? Kijk eens op de pagina: Werkt mijn zorgteam volgens het Kwaliteitskader? 

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

“Debby en de Werkenergieanalyse is een mooie combi”

Jacqueline Scherpenzeel is al sinds 2005 zelfstandig loopbaancoach en talentontwikkelaar. Vanuit een achtergrond in de agrarische sector, besloot ze haar vleugels uit te slaan. Toen in de crisis van 2010 er volop werd bezuinigd, onder ander bij het UWV, op coaching en talentontwikkeling heeft ze zichzelf opnieuw uit moeten vinden. Jacqueline is in het werk van professor dr. Arnold B. Bakker gedoken en raakte geïnspireerd door zijn werk. Die inspiratie en interesse legde uiteindelijk de basis onder de Werkenergieanalyse®.

 

De Werkenergieanalyse®: Hoe zat het ook alweer?

De Werkenergieanalyse® is een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst met vragen over stressoren en energiebronnen in het werk, welbevinden (bevlogenheid, tevredenheid, burn-out) en betrokkenheid bij de organisatie. Debby zet hem graag in om een traject mee af te trappen, het helpt om een nulmeting te hebben en in kaart te brengen wie er in het team zitten en wie je als coach voor je hebt.

“De Werkenergieanalyse® is mijn kindje, ik werk er ook eigenlijk altijd zelf aan. Maar Debby vertrouw ik hem toe, want de ervaring heeft geleerd dat Debby met goede ideeën, scherpe feedback en de ervaring uit het veld de Werkenergieanalyse® sterker kan maken.”

Jacqueline Scherpenzeel

Het succes van de Werkenergieanalyse®

En de Werkenergieanalyse®? Die sloeg aan. Sinds 2013 gingen ook andere coaches ermee werken en dat was een spannend moment voor Jacqueline, want weten zij hem zo te gebruiken als hij bedoeld is?

De methode is sterk in zijn eenvoud. Maar, met alleen de analyse kom je er niet. De analyse is een startpunt van het traject, zoals gezegd een ‘meetpunt’. “Daarom is het ook zo belangrijk dat de Werkenergieanalyse niet opzichzelfstaand wordt ingezet.”, legt Jacqueline uit. “We vinden het belangrijk dat het totaalplaatje waarde vertegenwoordigd en kwalitatief hoog is. Dus analyse, inclusief het gesprek, maar ook daarna indien nodig het hele coachtraject. Daarop selecteren we dus ook wie het model mogen gebruiken.”

“Debby was de eerste teamcoach die met het model ging werken”

Debby was eigenlijk ook pas net zelfstandig: “Ik zat voor mijn vouwwagen in Zuid-Frankrijk en kon als kersvers zelfstandige de rust niet vinden. Zelf werd ik toen óók begeleid, door een businesscoach. Ik vertelde haar dat ik op zoek was naar een manier om snel en inzichtelijk een eerste analyse te kunnen maken. En daar wist mijn coach wel iemand voor.”

 

Die iemand was Jacqueline en die tool: dat was de Werkenergieanalyse®. “En zo ontmoette ik Debby daarna voor het eerst. Zoals dat wel vaker gaat bij afspreken: classic bij een ‘Van der Valk’ in de lobby.” “Jacqueline en haar Werkenergieanalyse® bleken goed bij mij te passen en dus ben ik hem ook gaan gebruiken.”, vult Debby aan. “Maar om hem in te zetten in mijn teamcoachingstrajecten, dat was even andere koek voor ons”.

 

Jacqueline en haar Werkenergieanalyse hadden nog niet eerder met een teamcoach te maken gehad: “Dat was opvallend inderdaad, eigenlijk voornamelijk individuele coaches maakten tot dusver gebruikt van de Werkenergieanalyse®. En teamcoaching is een vak op zich, waar op een andere manier naar analyse, problematiek en het coachingstraject moet worden gekeken.” “Dat klopt”, beaamt Debby. “Waar je als coach van een individu eendimensionaal bezig bent, moet ik als teamcoach ook kijken naar hoe dit individu zich verhoudt in het team en hoe het team zich verhoudt tot de organisatie én vice versa.”

“Samen met Debby heb ik de Werkenergieanalyse® doorontwikkeld voor teamcoaches”

“Door met Debby samen te werken leerde ik hoe we het model door teamcoaches in konden laten zetten. Inmiddels zijn we zover dat we vooraf een training geven om de analyse door te vertalen in een teamcoachrapportage. Daar moeten teamcoaches ook voor gecertificeerd zijn, om die rapportage te mogen gebruiken. Debby heeft bijgedragen aan de opzet van die training en geeft hem nog steeds.”

 

De training rondom teamcoachrapportages

Tweemaal per jaar wordt de training, specifiek gericht op het toepassen van teamrapportages uit de Werkenergieanalyse®, gegeven. Door Debby. “In die training leg ik uit hoe de coaches de transitie kunnen maken van een individuele analyse en plan, naar het grote plaatje: het teamplan. Teamleden maken de analyse altijd individueel. Maar in een teamproces is het belangrijk om uiteindelijk alle gegevens samen te laten komen.”

 

Jacqueline: “Samenwerken met Debby verloopt altijd prettig.”

“Met Debby is het fijn werken. Zoals ik al zei: ze geeft fijne feedback op het model en kan voor mij inzicht geven in wat er ‘in het veld’ speelt, als het gaat over problematiek op teamcoachniveau.”

 

Wat Jacqueline ook bijzonder vindt aan Debby: “Debby kan mensen in de kern zeggen wat er aan de hand is. En dat kan soms hard zijn of mensen voor het blok zetten. Maar ze doet dit altijd zónder iemand persoonlijk te raken. Het gaat altijd over de inhoud. En dat zie ik ook terug op de dagen dat ze training geeft. Zo bewaakt ze perfect de kwaliteit van mijn Werkenergieanalyse®.”

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Het Verbetertraject Kwaliteitskader

Door de jaren heen heb ik geleerd de vinger op de zere plek te leggen. Ik kan herkennen wat er aan de hand is binnen een team en weet met een duidelijk plan van aanpak de boel weer op de rit te krijgen. Omdat ik inmiddels ook goed op de hoogte ben van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg, pas ik die skills ook graag toe op teams die nog een verbeteringsslag ten aanzien van dit kader moeten maken. Samen zorgen we ervoor dat het Kwaliteitskader met en voor jouw team werkt, in plaats van misschien wel tegen jou team! Daarom heb ik een speciaal programma geschreven: het ‘Verbetertraject Kwaliteitskader’.

Onvoldoende werken volgens het Kwaliteitskader: wat is er aan de hand?

 

  • Het team kent het kader niet of niet voldoende.
  • Er is gedoe in de samenwerking.
  • Binnen een team worden afspraken niet nagekomen, men spreekt elkaar hier niet op aan, de communicatie binnen het team is beroerd, overdrachten worden niet of nauwelijks gelezen.
  • Binnen het team doet iedereen wat hem of haar goed dunkt.
  • Er is veel discussie over wat wel en wat niet moet gebeuren.
  • Er wordt niet methodisch gewerkt.
  • Er is geen sprake van ‘samen leren en verbeteren’.
  • Medewerkers sluiten niet of slecht aan bij de bewoners.

Het Verbetertraject:

Hoe ziet het traject eruit?
Alle fases in dit traject worden samen met het team gezet.

Fase 1:

  • Samen met het team feiten verzamelen
    • Is er sprake van persoonsgerichte zorg?
    • Is de zorgverlening deskundig?
    • Hoe staat het ervoor met de kwaliteit en veiligheid?
  • Met elkaar ervaringen verzamelen
    • Wat merkt de bewoner in de praktijk van de persoonsgerichte zorg?
    • Wat vinden de medewerkers van de wijze waarop persoonsgerichte zorg geleverd wordt?
    • Hoe staat het met de samenwerking (binnen het team maar ook met andere partijen als behandelaren, andere afdelingen, ondersteunende diensten)?
  • Samen met het team het vertrekpunt bepalen naar aanleiding van de uitkomsten van het verzamelen van feiten en ervaringen.

Fase 2:

  • Met elkaar gaat het team onderzoeken waar de zorg goed aansluit bij de bewoner.
  • Tijdens teambijeenkomsten en coaching ‘on the job’ reflecteren de teamleden op het eigen handelen en het functioneren van het team.
  • Samen bepalen ze wat beter of anders kan om een kwaliteitsslag te maken.

Fase 3:

  • Het team zet de verbeteringen in. Daarbij worden zij geholpen door een bij het team passende verbetermethodiek.
  • Waar nodig worden anderen betrokken (behandelaren, andere afdelingen binnen de locatie, ondersteunende diensten) om het verbeterplan echt te laten slagen.
  • Het team leert om methodisch te werken.

Voor wie:

Voor wie is het traject bedoeld?
Dit verbetertraject is er voor teams waar de kwaliteit van zorg te wensen overlaat door gebrek aan kennis van het kwaliteitskader.

Resultaat:

Hoe laat ik de teams achter?

  • Aan het einde van dit traject weet het team wat er vanuit het kwaliteitskader van hen verwacht wordt.
  • Weet het team het kwaliteitskader effectief en efficiënt toe te passen.
  • Is de kwaliteit van zorg geborgd doordat er methodisch gewerkt wordt.
  • Is er binnen het team het vertrouwen om met elkaar te leren en te verbeteren.

Investering: Op maat

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Werkt mijn zorgteam volgens het kwaliteitskader?

Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg werd in 2017 vastgesteld. Dit kwaliteitskader moet een bijdrage leveren aan de noodzakelijke omslag om een beweging in gang te zetten naar verbetering van de verpleeghuiszorg. Het Kwaliteitskader wordt gereguleerd door het Zorginstituut Nederland van de Rijksoverheid. Om de werkvloer ondersteuning rondom het kader te geven is het programma ‘Thuis in het Verpleeghuis: Waardigheid en Trots op elke locatie’ in het leven geroepen.

De zorg wordt geleverd door trotse, gedreven, hardwerkende medewerkers. Met elkaar leveren zij 24 uur per dag 7 dagen in de week zorg aan kwetsbare ouderen.

De cliënt als mens is het vertrek punt. Iedere bewoner moet in staat gesteld worden om zelf de regie te hebben over zijn of haar leven in het verpleeghuis.

Iedereen die wel eens voor langere tijd in een verpleeghuis heeft gebivakkeerd, als bewoner, zorgverlener, manager of misschien wel familielid van een bewoner, weet dat het -voorheen- toch vaak net iets anders werkte.

Uitdagingen om volgens het nieuwe kwaliteitskader te opereren

Zorgteams staan voor de uitdaging om volgens dit nieuwe kwaliteitskader hun werk te doen. De oude gewoontes, methodes, maar met name denkwijze zit er nog in. Handelingen die dagelijks plaatsvinden moet op een andere manier, vanuit een andere visie aangevlogen worden.

Praktijkvoorbeeld

Even terug naar begin 1986. In dat jaar startte ik met de opleiding tot leerling ziekenverzorgende. De dag dat ik voor het eerst in mijn uniform op de fiets stapte om me te melden bij het verpleeghuis kan ik me nog goed herinneren. Trots was ik. Trots dat ik in de zorg mocht gaan werken. De eerste afdeling waar ik geplaatst werd was een PG afdeling. Bewoners lagen met 4 personen op 1 kamer. Op de afdeling was een huiskamer waar de mensen het grootste deel van de dag door brachten. Het ontbijt en de avondboterham werden in de afdelingskeuken gesmeerd. Daar smeerden we met twee of drie collega’s voor 30 bewoners brood. Op het aanrecht stond een grote grijze bak met daarin kaarten waarop stond wat iedereen op zijn of haar brood wilde. Wanneer het tijd was om te eten werd een kar de huiskamer ingereden, de bewoners aan de tafel gezet en de borden met gesmeerde boterhammen uitgedeeld.

In de loop van de jaren is er (gelukkig) veel veranderd in het verpleeghuis. 4 persoonskamers zijn vervangen voor eigen appartementen met ruimte voor persoonlijke spullen. In de huiskamers is plaats gemaakt voor een keuken waar samen met de bewoners gekookt en gebakken wordt. Op alle mogelijke manieren wordt eraan gewerkt om te zorgen dat de bewoner zich thuis voelt.

Waarom dit voorbeeld? Ik gebruik dit voorbeeld vaak in teams om te laten zien dat het niet eenvoudig is om met elkaar een eenduidige visie op zorg te hebben en daarnaar te handelen. Wanneer je, net als ik, eind vorige eeuw opgeleid bent heb je heel andere dingen geleerd die ertoe doen en die goed zijn voor de bewoner dan wanneer je nu in opleiding bent. Toch moet je met elkaar zorgen voor kwaliteit van zorg.

En dat lukt lang niet altijd. Er zijn teams waar het niet lukt om:

  • Samen te leren en te verbeteren.  
  • Invulling te geven aan de persoongerichte zorg anno nu.
  • Wonen en welzijn zo in te richten dat de bewoner gemotiveerd wordt om nog zoveel mogelijk zelf te doen en te beslissen.
  • Om te leren van incidenten en bewust te zijn van risico’s .
  • Methodisch te werken om op een dynamische, lerende manier zorg te dragen voor optimale zorg.

De transitie naar het nieuwe kader kan lastig zijn

Voor veel teams is dit echt lastig. Ik merk dat zij worstelen met de transitie naar het werken volgens het nieuwe kader. Het is ook niet simpel om wanneer je wilt zorgen voor mensen die mensen zoveel mogelijk zelf te laten doen, risico’s te durven nemen enkel en alleen omdat dit de bewoner ten goede komt.

Medewerkers willen wel anders, maar wanneer de werkdruk hoog is en de werkstress door de gangen giert is het een natuurlijk gegeven dat je teruggrijpt naar dat wat je kent en waar je je veilig bij voelt. Het lijkt of een team niet wil, veel vaker komt het omdat ze niet kunnen. En dat is een groot verschil.

Waar knelt het bij zorgteams in nood

Het gaat dus nog niet altijd goed. En eerlijk gezegd, dat snap ik. Teams in nood hebben hulp nodig om het Kwaliteitskader beter te leren begrijpen, te implementeren en te gebruiken!
En dat begint bij het inzien van de knelpunten, die je misschien zelf ook al bij je teams hebt gesignaleerd:

  • Medewerkers (op alle niveaus mogelijk) zijn te weinig bekend met het kwaliteitskader.
  • Teams weten onvoldoende wat er van ze verwacht wordt.
  • Het Kwaliteitskader wordt onvoldoende toegepast -> oude gewoontes worden niet losgelaten.
  • De organisatie is niet ingericht op het nieuwe kwaliteitskader.
  • ‘Bewoners eigen regie laten houden’, wat betekent dat nou eigenlijk?
  • Men reflecteert aan eigen normen en waarden in plaats van aan het kader.
  • De faciliteiten sluiten niet aan bij het nieuwe kader.

En die problemen zijn lastig. Want ze zorgen ervoor dat we verder wegblijven van ons doel: “De bewoner eigen regie over zijn of haar leven in het verpleeghuis geven”.


Die problemen kunnen soms nare gevolgen met zich meebrengen. Bewoners voelen zich onbegrepen, er komen klachten binnen, er zijn steeds meer incidenten, tot een tik op de vingers van de inspectie aan toe.

"Zorgteams en organisaties zien vaak niet in dat het nieuwe kwaliteitskader niet alleen de zorg beter maakt maar ook het werken in de ouderenzorg leuker en uitdagender.
Dat wordt dus omdenken!"

En dat is dan ook de uitdaging waar we voor staan. Hoe zorgen we ervoor dat de eisen vanuit het kader bekend worden bij de teams? Hoe helpen we de teams om te werken volgens die eisen? Hoe krijgen we iedere medewerker binnen de organisatie intrinsiek gemotiveerd om te werken volgens het nieuwe kader? Hoe zorgen we er met zijn allen voor dat de bewoner echt in regie is? Dat de kwaliteit van zorg steeds een stukje beter wordt?

Nou, dat gaat denk ik onder andere door inzichtelijk te maken wat het een team oplevert, door uitleg te geven en door samen met hen een plan te maken om samen aan de kwaliteit van zorg te blijven werken.

 

Wat levert het ‘nieuwe denken en werken’ op?

  • De kwaliteit van leven gaat omhoog bij de bewoners: mensen bepalen zelf hoe ze leven in een verpleeghuis.
  • Specialistische zorg die mensen nodig hebben, wordt kwalitatiever.
  • De druk op de zorgmedewerker wordt minder doordat taken en rollen helder en goed verdeeld zijn en iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.
  • Het werkplezier gaat omhoog.

Omdat ik veel zorgteams zie en boven op het kwaliteitskader zit, kan ik je helpen:

Ik zie veel organisaties worstelen met de kwaliteit. Ik kan dat goed begrijpen. Het is ook lastig. Wat is kwaliteit? Wanneer doe je het goed? Hoe meet je dat? Hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit steeds een stukje beter wordt? Doordat ik begrijp hoe teamprocessen werken, verbeter en verandertrajecten heb begeleid en het kwaliteitskader ken en herken, kan ik jouw zorgteam helpen.

Weten hoe ik dat aanpak? Kijk op de pagina: Oplossingen: Verbetertraject kwaliteitskader.

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Tijd voor minder zorgen en meer zorgen

De tweede golf. De wereld weer op zijn kop. En jij zit met je handen in het haar. Collega’s en medewerkers worden ziek en de drukte neemt weer toe. Het team loopt op haar tandvlees. En niet zo’n beetje ook. Witte gezichten, kringen onder ogen en boven mondkapjes uit, emoties die om schijnbaar niets hoor oplopen. Je ziet het allemaal gebeuren: het lukt steeds minder goed om tijdens de coronacrisis de kwaliteit te leveren die je als zorgteam zou willen leveren.

Ja? Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Wat kun je doen om de medewerkers te ondersteunen? Want het constateren en onderkennen van het probleem is stap 1. Maar dan. Hoe ga jij het tij keren? Want ergens moet er iets gebeuren.

 

Lekker vitaal?

Wat je wilt is dat medewerkers vitaal genoeg zijn om hun werk te doen en ook nog energie over houden om in hun vrije tijd dingen te doen waar ze zichzelf weer mee op kunnen laden. Denk aan sporten, wandelen met de hond, gezellig met het gezin een spelletje doen, mantelzorger zijn. Wat je ook wilt is zorgen dat medewerkers niet ziek worden of uitvallen door de werkdruk en de stress die werken in de zorg in deze tijd met zich meebrengt.


De media en Mark Rutte roepen steeds weer dat de zorg moet blijven draaien. Je kunt de tv of radio niet aanzetten of er wordt gesproken over de zorg, het hoge verzuim en hoe cruciaal het is dat alles doorgaat. Dat legt ook buiten werktijd een emotionele druk op iedereen die in de zorg werkt. Het verzuim en de ziekmeldingen die ik zie in teams zijn 9 van de 10 keer corona gerelateerd. Een enkeling meldt zich ziek om een andere reden. Ziekmeldingen van 1-2 dagen heb ik in de afgelopen weken niet meegemaakt.


Medewerkers voelen nu meer dan ooit de druk die een ziekmelding op het team legt, ze kunnen zich voor hun gevoel niet ziekmelden, want in deze crisistijd is aanwezig zijn in het team cruciaal.


Ieder huisje heeft z’n kruisje

En dat geldt net zozeer voor medewerkers als voor zorgteams. Als coach kijk ik naar het team, duik erin, stel vragen en geef gevraagd en ongevraagd advies. Allemaal om inzicht te krijgen in wat het team nodig heeft om te kunnen blijven draaien en daarop in te spelen.


Ondanks de zware tijd moeten medewerkers ook de verantwoordelijkheid blijven dragen voor hun eigen gezondheid. Van pamperen is nog nooit iemand beter geworden. Daarom houd ik waar nodig ook een spiegel voor, aan de medewerker én de organisatie. Ik help hen te zien waar zij zelf ruimte hebben om iets te doen zodat het de werkdruk beter hanteerbaar wordt. Ik herinner ze eraan waar we het allemaal voor doen: een fijne woonomgeving en goede kwaliteit van zorg voor de cliënt. Met 100% inzet, commitment, flexibiliteit en als het enigszins mogelijk is ook met plezier. Zelfs in deze tijd. Kortom: ik help teams met minder zorgen en meer zorgen!

Tips om je team overeind te houden.

  • Hanteer de regel: vrije dagen zijn heilig! Daar komen we alleen in uiterste nood aan. Wanneer je deze regel hanteert zul je merken dat er echt nog andere mogelijkheden zijn om de zorg te blijven leveren. Denk aan het inzetten van collega’s van de dagbesteding op de huiskamer, of mantelzorgers of vrijwilligers vragen om te helpen rondom het eten.
  • Trakteer de hele locatie eens op iets lekkers bijvoorbeeld bij de lunch.
  • Maak tijd voor een kop koffie wanneer je ziet dat een medewerker het even lastig heeft. Onderzoek wat de oorzaak is van de emotie of de stress en kijk wat je kunt om die naar beneden te krijgen.
  • Wees hierin creatief tot de max. Aarzel niet om een boodschappendienst in te zetten als blijkt dat medewerker geen puf meer heeft om die supermarkt in te gaan, bijvoorbeeld.
  • Kom je afspraken en beloftes na.
  • Wees bereikbaar. Ook ’s avonds en in het weekend. De zorg staat 24/7 aan. In deze tijd kunnen we niet meer zeggen dat bepaalde functies in zorgorganisaties alleen bereikbaar zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00.
  • Hak knopen door, geef richting.
  • Kijk in het moment wat er NU nodig is en organiseer dat zo snel mogelijk
  • Last but not least: Wees dichtbij en zichtbaar.

Meer weten over hoe ik jouw zorgteam tijdens coronacrisistijd met coaching kan ondersteunen? Bel mij even. Je bereikt me op telefoonnummer: 06 83970475. Gewoon, omdat het kan.

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Workshops: “Ik probeer je altíjd wat mee te geven, al hebben we maar een halve dag samen!”

Lange trajecten vind ik leuk om aan te gaan. Want dat betekent: uitdaging! Dat ene team weer op de rit krijgen, waarvan de hele organisatie dacht: dat wordt écht niks meer. Of die medewerker die vastgeroest zit in haar routine -van 20 jaar geleden-, toch laten aansluiten bij de nieuwe werkwijze van de organisatie. Daar haal ik nou juist mijn voldoening uit. Elke keer als ik weer zo’n traject heb afgerond kijk ik trots naar de mensen (want die moeten het uiteindelijk toch zelf doen), maar zeker ook trots naar mezelf. “Hey! We hebben het toch maar mooi geflikt!”

Maar soms denk ik wel eens: is dat wel dé uitdaging? Want ik heb tenslotte een langere periode de tijd om met dat team of die persoon uit het voorbeeld aan de slag te gaan. En, zonder arrogant te worden hoor, ik weet gewoon vanuit de ervaring die ik heb dat mijn methodes en werkwijze werken.

Daarom ligt er soms voor mij wel meer uitdaging in de workshops die ik geef. Want ik heb dan maar een dag, dagdeel of zelfs korter om, bij vaak nieuwe mensen, wat te weeg te brengen. Dus, vraag je me:

“Debby, kun jij mij ook in een paar uur tijd verder helpen?”

Nou, ik hou je niet langer in spanning. Het antwoord daarop is wat mij betreft een volmondig Jazeker! De workshops die ik geef, zijn zo ingericht dat we gelijk actief worden. We willen iets bereiken, dus moeten daar ook met elkaar wat voor doen! En ik geloof niet zo in het geven van Powerpoints van 100 sheets in een klaslokaalsetting.

Nee. Bij mij moet je aan de bak! En dat is leuk hoor. Want de verschillende workshops die ik geef zijn altijd erg pragmatisch. Er is direct raakvlak met je dagelijkse beslommeringen op de werkvloer en ik ben er ook van overtuigd dat ik je tijdens mijn workshop kan verrassen, op het verkeerde been kan zetten en misschien zelfs wel tot een ander inzicht kan brengen.

En dat maakt dus dat ik Jazeker! durf te antwoorden op de vraag of ik je ook in slechts een paar uur verder kan helpen. En met wat ik je dan geholpen heb? Tja dat is voor iedereen verschillend. Soms:

  • Heb ik je wat kunnen leren
  • Heb ik je een nieuw inzicht kunnen geven
  • Heb ik duidelijk gemaakt waar de problemen binnen een team vandaan komen
  • Heb ik je laten zien waarom je zelf in je werk vastloopt
  • En soms heb je gewoon lekker aan teambuilding kunnen doen en een leuke dag gehad!

“Wat gaan we dan doen tijdens die workshops van jou, Debby?


Jawel, je bent nieuwsgierig geworden hé;) Snap ik. Op dit moment wil ik er twee workshop uitlichten:

Workshop ‘Samenwerken is (g)een pretje’

Tijdens de workshop 'Samenwerken is (g)een pretje' laat ik je zien dat er in een (zorg)team verschillende soorten karakters zitten. En die karakters kunnen soms heel goed met elkaar overweg, maar soms ook wat minder.

En het mooie is: dat is geen toeval! Onze breinen zorgen namelijk voor die verschillende karaktereigenschappen. Als je weet hoe je zelf in elkaar zit, maar ook hoe de ander in elkaar zit, kun je beter op elkaars karaktereigenschappen anticiperen en wordt samenwerken weer een pretje!

Workshop ‘De werkdruk de baas’

Ik heb het op de rest van de pagina’s hier op debbytol.nl al veel vaker gehad over vicieuze cirkels. Die zijn er namelijk overal in de wereld van de problematiek die teamcoaches zoals ik dagelijks in de zorg tegenkomen. Werkdruk is er net zo één. Tijdens de workshop gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaken en proberen we zo dat patroon van het steeds maar opvoeren van de (werk)druk te doorbreken.

Meer weten over de workshops die ik noem? Klik dan op de titel van de desbetreffende workshop hierboven. De komende tijd ga ik ook de andere workshops uitwerken en online zetten, zodat jullie daar ook weer van op de hoogte zijn. Enne, stiekem zitten er ook nog wel wat nieuwe ideeën in de pijpleiding… Dus ik hou jullie op de hoogte:).

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Workshop: De werkdruk de baas

 

Wat als de werkdruk het kookpunt bereikt?

“Het team van afdeling de Lindeboom had lange tijd veel vacatures openstaan. De werkdruk was hoog en het plezier in het werk was ver te zoeken. Gelukkig zijn er sinds kort nieuwe collega’s gevonden. Het team keek uit naar hun komst want als de vacatures ingevuld zouden zijn zou alles beter worden. Helaas… Dat is dus niet het geval. Sterker nog: de werkdruk wordt alleen maar hoger, medewerkers worden ziek en dreigen langdurig uit te vallen.”

Het kan zo zijn dat er inderdaad een formatieprobleem ten grondslag ligt aan een hoge werkdruk, maar mijn ervaring leert dat dit vaak niet zo is. Aannames maken het probleem vaak groter dan het is, want komen de problemen wel écht door die niet vervulde vacatures? Daarom moeten we terug naar de basis.

 

Inhoud van de workshop

Tijdens workshop leer ik teamleden kritisch naar het functioneren van het team en hun eigen rol hierin te kijken. Wat gebeurt en nou precies en wat voor gedrag vertoon ik daar zelf in? Dat zijn de vragen die ik stel. We letten op de kwaliteiten van het individu en hoe die het best in het team gebruikt kunnen worden binnen het team. Door onder andere de Werkenergieanalyse te gebruiken, komen deze naar boven.

“Werkdruk is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Ik help hierbij en geef inzicht in waarom de druk zo oploopt en maar blijft oplopen.”

Na afloop van de workshop

Heeft het team zicht op persoonlijke energie- en stressbronnen en is er een plan van aanpak gemaakt om met elkaar te komen tot een goede verdeling van de werkzaamheden. Medewerkers hebben zicht op de eigen én elkaars kwaliteiten.

 

Voor wie is deze workshop geschikt?

Deze workshop is er voor teams die vastlopen. Waar de werkdruk zo hoog op loopt, dat er niet fatsoenlijk meer gefunctioneerd kan worden. Maar, ook teams waar het dreigt mis te gaan kunnen met elkaar de workshop ondergaan.

Praktische info:

Aantal deelnemers
Minimaal 8

Duur van de training
• Individueel 2 uur invullen van de Werkenergieanalyse en het nabespreken hiervan
• 2 dagdelen training

Trainer
1 trainer/coach (vanaf 13 deelnemers 2 trainers)

Kosten
Op aanvraag

Voor wie is deze training?
Deze training is geschikt voor teams in de zorg waar de samenwerking onder druk staat.

Praktische informatie
Deze training kan zowel op locatie als binnen de eigen organisatie gegeven worden.
Tijdens de eerste trainingsdag is het eerste uur gereserveerd om een korte kick-off te doen waarbij de leidinggevende aanwezig is.
Aan het einde van de training heeft het team een plan van aanpak opgesteld wat zij presenteren aan de leidinggevende.

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Workshop: Samenwerken is (g)een pretje

 

Samenwerken kan lastig worden onder hoge druk

“Het team van afdeling de Lindeboom heeft het lastig. Op de afdeling wonen 10 bewoners al een aantal jaren. In korte tijd zijn er 3 bewoners overleden. De nieuwe bewoners hebben veel zorg en begeleiding nodig. Daarnaast kampt dit team met twee collega’s die langdurig uitgevallen zijn en gaat er binnenkort één collega het team verlaten om een nieuwe uitdaging binnen de organisatie aan te gaan. Dit maakt dat de werkdruk hoger is geworden en er gaten in het rooster zitten. Vanuit de flexpool lukt het niet om deze gaten op te lossen wat maakt dat de overgebleven teamleden regelmatig extra diensten moeten draaien.”

In zo’n geval staat de samenwerking in het team onder hoge druk. Mensen reageren allemaal verschillend op deze druk. Het kan dan helpen als je weet hoe je collega’s in elkaar zitten en waarom ze doen wat ze doen. Maar, het is ook goed om jezelf beter te leren kennen en te leren hoe jouw karakter reageert op dat van een ander!

 

Hoe ziet de workshop eruit?

Tijdens de workshop gebruik ik verschillende methodes en theorieën om de karakters van jou en je medewerkers in kaart te brengen. Ik laat je zien waarom je doet wat je doet en hoe iemand met een ander karakter hier tegenaan kijkt en hierop reageert. Dit helpt je om in de toekomst onder een hoge werkdruk beter te blijven samenwerken. En dat maakt weer dat je die periode van hoge druk op en om het team beter door kunt komen.

"Na afloop van de training weet je wie er nou echt in je team zit en waar je ten opzichte van elkaars karakter staat. Dit helpt je beter te samenwerken."

Voor wie is deze workshop geschikt?

De workshop is er niet alleen voor teams in de problemen, elk team kan deze workshop volgen. Hij is namelijk reuze interessant, interactief en bovenal: leerzaam en leuk! Je kunt het ook zien als een stukje teambuilding; want ik weet zeker dat jullie er als (nog) hechter team uitkomen.

 

Theorieën en methodes in deze workshop:

  • Persoonlijk en verpleegkundig leiderschap
  • Kleurprofilering
  • Communicatie
  • Waarderend Onderzoek

Praktische info:

Aantal deelnemers
Minimaal 8

Duur
Een dagdeel

Trainer
1 trainer/coach (vanaf 13 deelnemers 2 trainers

Kosten
Op aanvraag

Voor wie is deze workshop?
Deze training is ontwikkeld voor teams die door alle hectiek het plezier en de lol in het werk kwijt zijn.

Locatie
Deze workshop kan zowel op locatie als binnen de eigen organisatie gegeven worden. Wel is het prettig om de workshop in een wat grotere, open ruimte te kunnen geven.

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

‘Ik lijk wel een oud wijf!’

Het is alweer even geleden dat ik een blog geschreven heb. Was er niets te schrijven dan? Jazeker wel! Genoeg. Maar op de één of andere manier wilde het niet lukken om alles wat in mijn hoofd zit op papier te krijgen.

In mijn geheugen

Het was veel en heftig de afgelopen maanden. Eerst de stress en spanning van het niet weten wat Corona nu precies deed. Van de ene op de andere dag de deuren van de verpleeghuizen dicht. Die avond staat in mijn geheugen gegrift. Familieleden die nog in huis waren liepen geslagen de deur uit.


“Zou mijn vader, moeder, echtgenote, broer, zus me nog wel kennen als we over twee weken weer mogen komen?”
Wat liep het anders. Die twee weken werden er veel meer. Ruim 3 maanden bleven de deuren van de locaties dicht voor bezoek.

 

Oud wijf

Vandaag bij de koffieautomaat sprak ik een verzorgende. Ze vroeg zich af hoe het toch kon dat ze zo moe was. “Ik lijk wel een oud wijf, snap niet hoe dat kan”.
Verbaasd keek ik haar aan. “Dat meen je niet” zei ik. Heb je echt geen idee? “Ik zou het oprecht niet weten” was haar antwoord.

En ze is niet de enige. Om mij heen hoor ik veel mensen klagen over vermoeidheid. Zelf heb ik er ook last van. Het is een vermoeidheid die niet overgaat met een nachtje goed slapen of een avond vroeg naar bed. Het is een mentale vermoeidheid. Alsof het na al die weken “aan” staan, nu tijd is om even “uit” te gaan.


Met elkaar

De locatie waar ik de afgelopen maanden mocht werken is niet getroffen door Corona besmettingen. Gelukkig niet. Maar het idee dat de stress daarom bij de medewerkers minder was bestrijd ik ten zeerste.


Ook deze medewerkers hebben onder enorme stress hun werk gedaan. Hebben onmogelijke gesprekken moeten voeren. Hebben weken aan een stuk in een film gezeten waar ze helemaal niet wilden zijn. Beslissingen moeten nemen die ze in hun stoutste dromen nooit bedacht hadden. Zorg geleverd onder omstandigheden die niet denkbaar waren. Met veel minder ondersteuning en hulp dan normaal.

Maar met elkaar hebben ze het voor elkaar gekregen om de zorg te blijven verlenen. De saamhorigheid was enorm. Oplossingsgericht denken? De teams deden niet anders. Steeds werd er gekeken naar wat er wél kon in plaats van naar wat er niet kon. Steeds met het belang van de bewoner voor ogen. Niets was teveel. Samen maakten ze er het beste van.

Soms werd het teveel. Was de emotie niet meer tegen te houden. Vloeiden er tranen, werd er gescholden, botsten ideeën. Maar telkens weer kwamen ze er met elkaar uit. Steeds weer gingen de schouders eronder, kwam de lach terug en gingen ze door.

 

 

debby-vakantie

 

 

Terug naar normaal?

En nu mogen de deuren weer open. Mag het bezoek weer binnen. Zijn de vrijwilligers weer welkom. Ruikt het in de hal weer naar shampoo en haarlak omdat ook de kapster weer van de partij is. Komt er uit het restaurant het vertrouwde geroezemoes van bewoners en bezoek aan de koffie of een borreltje. Gelach klinkt door de gangen. Bewoners lopen stralend rond, blij dat ze weer samen mogen zijn met familie en vrienden.

En de medewerkers? Die moeten weer wennen aan het feit dat bewoners niet meer alleen van hen afhankelijk zijn. Wennen aan minder bewoners op de afdeling omdat familie hen ophaalt voor een wandeling, een bezoekje aan de tuin of het winkelcentrum.  

Gelukkig is het vakantietijd en mogen deze kanjers even een paar weken uitblazen. Even niet de zorg voor anderen. Even tijd voor gezin, familie en vrienden. En tijd voor jezelf. Tijd om terug te kijken op de afgelopen maanden. Om dingen te verwerken, te reflecteren, om zaken een plek te geven.

Ga je binnenkort op vakantie? Geniet ervan, laat los, tank bij en zorg goed voor jezelf. Je hebt het verdient!

Fijne vakantie!

Blog
Ik volgde de leergang systeeminterventies en dít betekent dat voor mijn manier van coachen

‘Kennis van zaken én het vermogen om te managen’, zei één van mijn coachees in de zorg over mijn aanpak. Om daaraan te blijven voldoen, dook ik in een volgende leergang. Want uitgeleerd? Ben je gek! Dus, hoe ga je om met conflicten en stagnaties in samenwerkingen? Waar gaat het mis in veelgebruikte oplossingen? En vooral: wat is het alternatief? Ik besloot mijn manier van training en coaching nóg meer waarde mee te geven door mezelf onder te dompelen in het bad van systeeminterventies. Hoe, wat en waarom? Ik neem je mee!

Blog
Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan? Kwaliteitsverpleegkundige, een hype of een blijvertje?

Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan? Kwaliteitsverpleegkundige, een hype of een blijvertje? “Een nieuwe collega! Wat leuk! Maar kwaliteitsverpleegkundige? Wat doet die dan?.” Komt bekend voor wellicht, hé? De functie kwaliteitsverpleegkundige zien we steeds vaker toegevoegd worden aan onze zorgteams. Een functie die eraan bij moet dragen om nog beter aan het Kwaliteitskader te kunnen voldoen.

Blog
Meer tijd en aandacht voor de bewoners : hoe dan? De bezetting en ‘Het Rooster’

De bezetting en ‘Het Rooster’ Als je wat blogs en de pagina’s op mijn website hebt gelezen, denk je vast: ‘Daar komt ze weer met dat rooster!’. Tja, die bezettingsperikelen vormen nou eenmaal een rode draad door de problematiek die ik binnen zorgteams tegen kom.

Bedankt voor het aanvragen van mijn whitepaper Veerkracht!

Je ontvangt een mail met daarin een link zodat je de whitepaper kunt downloaden

Mocht je nog vragen hebben neem dan met ons contact op.

Met vriendelijke groet,

Debby Tol

Workshops

Naast de langere trainingstrajecten die ik verzorg, geef ik ook steeds vaker korte -maar krachtige- workshops. De workshops kunnen een dagdeel tot een dag of een aantal dagen duren.

Mijn workshops zijn wel gemaakt om je te activeren, om aan de slag te gaan. Ik ga je dus niet in de schoolbanken zetten en een Powerpoint van minimaal 100 pagina’s met je doornemen. Daar geloof ik niet zo in: we willen wat bereiken en daar moeten we samen wat voor doen! Aan de slag dus!

De komende tijd ontwikkel ik mijn Workshops door en zal ik ook het aanbod uitbreiden. En stiekem heb ik ook nog wat nieuwe ideeën. Ik schreef er laatst ook nog een blog over. Wil je alvast eens verder kijken wat die workshops dan precies in houden? Klik dan op de onderstaande pagina’s.

Maatwerk is ook mogelijk. Op zoek naar een passende workshop voor jouw organisatie of bijvoorbeeld je zorgteam? Neem contact met me op en we komen er samen uit.

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Persoonlijke problemen bij zorgmedewerkers

In de huidige tijd wordt er van de medewerker verwacht dat hij of zij naast verantwoordelijk zijn voor de cliënt en het werk op de afdeling ook verantwoordelijkheid over zichzelf kan dragen. 

Met andere woorden, er wordt een beroep gedaan op het persoonlijk leiderschap van de medewerker. Maar wat nu als daar jarenlang (lees; voor het zelforganiserende, -sturende en Corona  tijdperk) weinig aandacht voor is geweest? Wanneer je je hele werkzame leven in de zorg een direct leidinggevende had die je aanstuurde, die je vertelde of je je werk goed deed (of niet)? Wanneer je gewoon lekker je dienstje deed, niet belast werd met organisatorische vragen of problemen? 

Dan kan het niet anders dan dat je stress ervaart doordat de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en continuïteit van zorg bij je team en dus ook bij jouw ligt. Of je deze verandering op een goede manier door kunt maken zal dan voor een groot deel afhangen van de mate van veerkracht waarover de medewerker beschikt. 

Veerkracht

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar veerkracht. Veerkracht bepaald hoe iemand zich een weg door het leven baant, hoe je weer overeind komt als je gevallen bent. 

Het is het de sleutel als het gaat om de manier waarop we met problemen op onze weg door het leven omgaan. De mate waarin iemand veerkrachtig is bepaald hoe hij of zij reageert op stressvolle situaties. Iemand met een lage veerkracht is eerder uit balans en minder in staat om de negatieve effecten van stress te vermijden. Mensen met een hoge veerkracht zijn langer in staat om met stress of tegenslagen om te gaan. Wat dan zeker niet betekent dat zij oneindig onder hoge stress hun werk kunnen doen. Ook bij deze mensen bestaat de kans dat op een dag de bekende druppel in de emmer valt.  

Waarom ik dit vertel is omdat het verband tussen veranderbereidheid van mensen en veerkracht naar mijn idee niet los van elkaar gezien kan worden. 

 

Hoe vaak wordt er niet gezegd dat mensen niet willen of kunnen veranderen? 

Ik geloof dat de medewerkers in de zorg wel degelijk willen veranderen. Ze laten het juist in deze hectische tijd waarin iedere dag de richtlijnen veranderen zien.  Met elkaar zijn ze in staat zijn om de oplossingen voor de problemen waarvoor de zorg staat op te lossen. 

Maar… het is algemeen bekend dat wanneer mensen gebukt gaan onder hoge stress het creatieve en oplossingsgerichte vermogen met gang afneemt of zelfs helemaal verdwijnt en uitval door een burn-out op de loer ligt. 

Drie zaken die van belang zijn bij het voorkomen van langdurige stress en daardoor kans op een burnout met langdurig verzuim zijn:

  • Oog hebben voor de mate van veerkracht van de medewerker en de medewerker hiervan bewust maken
  • Medewerkers inzicht geven in de manier waarop zij met stress omgaan en hen leren welke mentale en fysieke signalen wijzen op langdurige stress
  • Medewerkers helpen om werk en privé in balans te houden

Door deze zaken in kaart te brengen kun je als organisatie ondersteuning op maat aanbieden aan de medewerkers. Leer hen goed voor zichzelf te zorgen waardoor ze in staat zijn ook goed voor anderen te zorgen.

Meer weten over persoonlijke problemen bij zorgmedewerkers? 

Ik ga dieper in op de onderwerpen op de volgende pagina's:

Whitepaper: 7 Tips om veerkrachtig te werken

Met deze 7 tips ben je instaat om leiding te geven aan de moeilijkste persoon op aarde: jezelf!

Disbalans tussen werk en privé

Je leven in balans, genoeg focus om je werk goed te doen en in je vrije tijd de ruimte om het werk los te laten en te genieten van momenten voor jezelf én de batterij weer op te laden voor een nieuwe werkdag. Maar het kan zo zijn dat de balans verstoord is en dan heeft het één invloed op de ander. 

Neem jij je werk mee naar huis en kun je niet ontspannen, omdat je piekert over de beslommeringen op het werk? Dan lukt het je vast ook niet om de batterij weer op te laden voor een nieuwe werkdag. Je werk en privé leven is niet in balans. 

Over all ben ik van mening dat je problemen -waar dan ook, thuis of op het werk- onder ogen moet zien en ze op moet lossen, voor je door kan en vrij aan de slag kunt. Veelal bestaat mijn aanpak dus ook uit veel analyseren, vragen en dóórvragen. 

Je werk mee naar huis nemen

Je kunt het zien als een compliment aan je professionaliteit; het feit dat je altijd aan staat en met je werk bezig bent. Maar draagt het er echt aan bij dat jij je werk beter kunt doen? Of zorgt het er juist voor dat je de volgende dag minder uitgerust begint en moeite hebt om je concentratie te pakken of zelfs uitgeblusd thuis komt? Vaak stapelen de problemen zich dan op. Zodra je na het werk nog te veel in het hoofd bezig bent met (de al dan niet zorgen op) het werk, kom je niet tot rust. En die rust is juist zo nodig om te kunnen blijven presteren. 

 

Oorzaken

Vaak komt het natuurlijk niet zomaar dat jij je werk en privé te veel in elkaar laat overlopen. Misschien zijn de verantwoordelijkheden die je draagt op het werk, verantwoordelijkheden die eigenlijk niet bij je functie horen of zijn het er simpelweg te veel. We gaan samen op zoek naar de reden van de disbalans en kijken waarom jij je werk niet op het werk laat maar mee naar huis neemt.

Privé problemen op de werkvloer

Andersom kan het zo zijn dat je aan het werk gaat met (teveel) zorgen over thuis. Om je vol te concentreren op je taak, moet je de zorgen thuis een plekje kunnen geven. En komen de zorgen thuis misschien niet door problemen op het werk? Een hoge werkdruk, stress of gedoe in je team kunnen je humeur flink verstoren en kosten veel energie. Dat maakt dat je wellicht niet kunt ontspannen als je vrij bent en zorgt ervoor dat je vermoeid weer aan die nieuwe werkdag gaat beginnen. Een vicieuze cirkel waar je weer niet uitkomt. 

 

Oorzaken

Weer een beetje het verhaal de kip en het ei, want wat is nou eigenlijk het echte probleem? Is dat die hoge werkdruk of neemt de werkdruk toe omdat jij je privésituatie meeneemt? We onderzoeken de problemen en gaan daarvan dan verder. 

Veerkracht

Veerkrachtige mensen zijn instaat om leiding te geven aan de moeilijkste persoon op aarde: jezelf!

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar veerkracht. Veerkracht bepaald hoe iemand zich een weg door het leven baant, hoe je weer overeind komt als je gevallen bent. 

Het is het de sleutel als het gaat om de manier waarop we met problemen op onze weg door het leven omgaan. De mate waarin iemand veerkrachtig is bepaald hoe hij of zij reageert op stressvolle situaties. Iemand met een lage veerkracht is eerder uit balans en minder in staat om de negatieve effecten van stress te vermijden. Mensen met een hoge veerkracht zijn langer in staat om met stress of tegenslagen om te gaan. Wat dan zeker niet betekent dat zij oneindig onder hoge stress hun werk kunnen doen. Ook bij deze mensen bestaat de kans dat op een dag de bekende druppel in de emmer valt.  

Waarom ik dit vertel is omdat het verband tussen veranderbereidheid van mensen en veerkracht naar mijn idee niet los van elkaar gezien kan worden. 

Whitepaper: 7 Tips om veerkrachtig te werken

Met deze 7 tips ben je instaat om leiding te geven aan de moeilijkste persoon op aarde: jezelf!

Een burnout bij zorgmedewerkers

Over het algemeen is een burnout de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland. In ons land was in 2017 42% van de geregistreerde beroepsziektes een burnout of overspannendheid. 

En zorgmedewerkers ervaren veel werkdruk. Dat is niet gek natuurlijk, want naast de grote verantwoordelijkheid die ze moeten dragen, is het natuurlijk niet onbekend dat er een tekort is aan zorgpersoneel. Zorgmedewerkers zijn dan ook een risicogroep als het gaat om het oplopen van een burnout. En zoals ik al eerder heb aangegeven, helpt uitval door een burnout beslist niet mee aan het doorbreken van de visieuze cirkel. 

Signalen die kunnen wijzen op een burnout

Medewerkers kunnen lang door blijven lopen op het tandvlees. Maar dan komt de man met de hamer en zitten ze ineens thuis. Het is lastig om een burnout te signaleren, maar we kunnen wel degelijk signalen opmerken. Ik probeer medewerkers zelf bewust te maken, maar roep ook bestuurders op om actief naar de teams te kijken. Alleen zo kunnen we uitval door een burnout in het zorgteam zo laag mogelijk houden. Wat zijn tekenen van een aankomende burnout of een te hoog oplopende werkdruk?

 

Uitputting

De medewerker maakt een uitgeblustte indruk en is futloos. Je merkt vaak aan deze medewerker dat alles hem of haar moeite kost, zelfs de meest routinematige werkzaamheden zijn zwaar voor de persoon in kwestie. Je merkt ook dat de medewerker zich anders gaat gedragen richting collega's: de grapjes zijn weg, de opgewektheid, maar ook de simpele intresse in de ander ontbreekt. 

Psychische of fysieke klachten

Zorgmedewerkers kunnen goed zorgen, maar wat minder goed voor zichzelf. Bij burnout klachten steken ook vaak physchische of fysieke klachten de kop op. En die kunnen we zelf soms lastig herkennen. Binnen een zorgteam werken allemaal mensen met verstand van het menselijk lichaam en die kunnen dus wel klachten bij de ander constateren. Vraag daar dus naar. Als een medewerker vaak over de volgende klachten klaagt of je merkt ze op, zou dat kunnen wijzen op burnoutverschijnselen:

  • Vermoeidheid of slecht slapen
  • Angstigheid of paniek
  • Heeft moeite met drukte en lawaai
  • Veelvuldig hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Vaak ziekteverzuim
  • Hardkloppingen of pijn in de borststreek

Vermoed je een burnout?

Neem de Assesment tool af! Neem contact met me op voor meer informatie.

Neem contact op over de Burnout Assesment Tool

Een burnout oplopen of opmerken: wat dan?

Neem de bovenstaande klachten serieus. Merk je binnen een team medewerkers op met deze klachten, neem ze dan apart en zorg voor een goed vangnet. Als ik medewerkers met burnout klachten in een team tegenkom, is dat voor mij ook vaak een signaal om te kijken naar andere zaken die mogelijk mis gaan binnen het team. De klachten komen namelijk ergens vandaan. Alleen zo kunnen we de vicieuze cirkel doorbreken.

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Een hoog ziekteverzuim in zorgteams

De druk staat vol op de ketel, er is een hoop werk te verzetten, maar er zijn steeds minder handjes om ze uit te voeren. Werknemers vallen weg en de verzuimcijfers binnen het team zijn skyhigh. Een probleem op zich, maar ook een gevolg van pijn ergens anders. Door te lang aan te modderen met een hoog verzuimgetal loop je risico om het te laten escaleren. Werknemers die er nog wel zijn komen onder nog hogere druk en lopen dus ook risico om uit te vallen. Hoe ga je om met een hoog ziekteverzuim en hoe krijg je de boel weer op de rit? Een aantal stappen:

Signaleren

Allereest is het belangrijk dat je zorgt dat je problemen bijtijds signaleert, maar goed: waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat het al te laat is en het ziekteverzuim de pan is uitgerezen. Het is belangrijk om in het vervolg de cijfers goed in de gaten te houden. Is er in de afgelopen maand en hoger ziekteverzuim binnen een team geweest en is daar niet direct een aanwijsbare reden voor? Zoek dan door en ga stop niet voor je weet hoe het komt. Het is belangrijk om te monitoren en inzicht in de cijfers te hebben. Want, zo los je niet alleen het probleem, maar heb je ook inzicht in het voorkomen ervan!

De boel weer op de rit krijgen

Je zal wat moeten doen, de formatie moet weer op orde komen. Dit verlicht ook het snelst de pijn en de druk op het team. Met het team kijk ik wat er nodig is om het rooster weer rond te maken en de medewerkers die thuis zitten zo snel mogelijk weer te laten reintegreren. 

Maar goed, daarna begint het pas. Want waar komt het ziekteverzuim vandaan? Waar liggen de pijnpunten en wat hebben we nodig om het beter te gaan doen. Vaak is het ziekteverzuim wel dé indicator om andere problemen bloot te leggen. Het is namelijk ook een heel abstract gegeven, we hebben een probleem: mensen zijn ziek en we krijgen het rooster niet rond. 

Voorkomen van nieuwe grote uitval

Als je eenmaal een situatie met een groot uitval mee hebt gemaakt, wil je het niet nog eens meemaken. Dat is zo op de werkvloer binnen het team, maar ook aan de kant van de bestuurder of leidinggevende. Het is een ingrijpende situatie, want de zorg moet gewoon wel doorgaan. Zeven dagen per week, 24 uur per dag. Eigenlijk is er dus geen ruimte voor een hoog ziekteverzuimcijfer. Het is voor een team ook heel ingrijpend. De sfeer wordt heel nijpend en mensen gaan elkaar verwijten maken. Een situatie die moeilijk te repareren is. Vaak komt de formatie ook niet gemakkelijk meer op orde met hulp van andere teams. Het geinfecteerde team staat namelijk te boek als 'Probleemteam' en vindt dus moeilijk bijval. 

 

De toekomst

We hebben dus van de situatie en onze problemen aangepakt. In de toekomst is het belangrijk om:

  1. Bijtijds te signaleren van een verandering in het ziekteverzuim
  2. Direct te anticiperen en de oorzaak boven water te krijgen
  3. Het gedrag van het team veranderen en de problemen oplossen 

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Coaching van zorgteams

Als een zorgteam vastloopt of in de problemen zit, word ik vaak door een bestuurslid of directielid aangesteld als coach om het team weer aan de praat te krijgen en de samenwerking te verbeteren. Het vastlopen van een team kan meerdere oorzaken hebben en is vaak een combinatie van problemen. Meer hierover lees je op de pagina's Zorgen over Zorgteams. Een van de eerste dingen die ik doe als ik zo'n team binnenkom is observeren. Ik kijk veel en praat veel met de medewerkers in het team om zo mijn diagnose te stellen. Als ik de problemen boven water heb en ik oorzaken kan aanwijzen, kan ik namelijk een plan maken om het op te lossen. Daarom is het coachen van zorgteams voor mij altijd maatwerk. Een aantal onderwerpen die ik behandel tijdens mijn coachingstrajecten:

Samenwerken

Het klinkt voor de hand liggend, maar samenwerken is essentieel in een team. Vaak loopt het hier ook op stuk. Ik behandel bijvoorbeeld de taakverdeling en kijk samen met het team of iedereen zich aan die taakverdeling houdt. Soms hou ik ook de taakverdeling zelf tegen het licht: is die wel logisch en benutten we zo alle kwaliteiten en manuren die wie in het team hebben optimaal. 

 

Oplossingsgericht werken

De meeste zorgteams werken tegenwoordig zelfsturend. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de inregeling van de diensten, het verdelen van het werk en het uiteindelijk verlenen van de zorg. 

Dit betekent ook dat men oplossingsgericht moet kunnen werken: Er doet zich een uitdaging of probleem voor en dat moet opgelost worden. Het is dan de kunst om de focus te houden op het oplossen van het probleem en niet te focussen op de onmogelijkheid van het probleem!

 

Besluiten nemen

Nog zo een die nauw samen hangt met het zelfsturend werken van zorgteams. Veel teams en medewerkers zijn nog niet gewend aan het zelf nemen van besluiten, het verantwoorden van die besluiten en het inzien van de gevolgen van een besluit. Het nemen van besluiten is het afwegen van de opties, kijken naar de mogelijkheden die je hebt en daar de beste keuzes in maken. Ik help teams en medewerkers dit proces in te zien. 

 

Verantwoordelijkheid nemen

Met zelfstandigheid komt ook verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheden moeten binnen een team, waar iedereen gelijkwaardig is, genomen en gedragen worden. Een nieuwe gewaarwording voor veel teams. Hoe ga je met de druk om en hoe stel je ook grenzen aan je verantwoordelijkheden?

 

Processen op orde 

Als teams zelfstandig te werk gaan, betekent dit ook dat er werkzaamheden bij komen die misschien niet direct met de daadwerkelijke zorgverlening te maken hebben. Je kunt dan denken aan het invullen van het roosteren en het bijhouden van het werkschema. Als deze processen niet op orde zijn; de verkeerde personen zijn hier bijvoorbeeld verantwoordelijk voor, dan nemen ze veel tijd en negatieve energie in beslag. We nemen ze dus tijdens de coaching altijd onder de loep. 

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Oplossingen

Inspiratiereis naar Marokko

Stress. Bijna driekwart van alle Nederlanders heeft er last van. En dat wordt voornamelijk veroorzaakt door situaties op de werkvloer en sociale druk. Verlang jij ook zo naar rust? Deze intensieve achtdaagse rondreis door Marokko leert je omgaan met spanning en stress. Door te reizen neem je afstand van jouw dagelijks leven. Zo ontstaat er ruimte om op een andere manier naar situaties te kijken. Onderzoek je eigen patronen en ontdek waar jouw kracht ligt. De omgeving maakt dat je letterlijk en figuurlijk in beweging komt. Dwalend door de oude stad van Marrakech worden al je zintuigen geprikkeld. De adembenemende bergen en de eindeloze leegte in de woestijn brengen je dichter bij jezelf. Met behulp van trainingen, praktische oefeningen en het delen van ervaringen met andere deelnemers zet je stappen in jouw ontwikkeling. Daarbij word je begeleid door twee ervaren trainers.

Is de Marokko reis iets voor mij?

Of de Marokko reis iets voor jou is vraag je je af? Nou, herken jij je in één of meerdere van onderstaande stellingen?

Ik:

  • heb moeite om met stress om te gaan
  • heb weinig energie
  • kan moeilijk mijn eigen grenzen aangeven
  • heb op dit moment weinig zelfvertrouwen
  • weet niet precies wat ik zelf wil (in het werk of privé)
  • haal weinig voldoening uit mijn werk
  • vind het lastig om mijn problemen aan te kaarten en mezelf te uitten
  • heb het gevoel de regie over mijn werk kwijt te zijn

Dan kan de Marokko reis voor jou het verschil maken! Zie het als investeren in jezelf, op een bijzondere locatie en een bijzondere manier. Dat kan natuurlijk nooit kwaad. 

Doel van de reis

Na de reis kun je met een frisse blik weer je dagelijkse leven in duiken. We hebben met elkaar namelijk gezorgt voor meer balans en regie in je werk en privé én we hebben een plan gemaakt hoe we dit in je dagelijkse leven gaat organiseren. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je in oude gewoonte vervalt. 

 

Leerdoelen

Tijdens de inspiratiereis door Marokko leren we je een aantal vaardigheden om beter baas te worden over je eigen werk en privé leven. We gaan aan de slag met de volgende leerdoelen:

  • Je leert hoe het komt dat je de balans of regie over je werk en privé kwijt bent geraakt
  • Je leert de risico's herkennen die bijdragen aan een disbalans
  • Je bent in staat om te reflecteren op je eigen handelen en invloeden op je werk en privé 
  • Je kunt vanuit persoonlijk leiderschap proactief actie ondernemen om de balans tussen je werk en privé te bewaren

 

Wat kun je na deze reis?

Na deze reis beschik je over vaardigheden waardoor je niet in de valkuilen van vroeger trapt en je werk en privé leven op de rit blijft. Zodra je terugkomt van de reis en weer begint aan het dagelijkse leven heb je geleerd om:

  • Het effect van meer focus op je werk en privé benoemen
  • Realistische doelen te stellen én ze te realiseren
  • Signalen vanuit lichaam die wijzen op stress te herkennen en hierop te anticiperen
  • In te zien wat langdurige stress met het lichaam en het brein doet en wat de gevolgen hiervan zijn
  • Je emoties te herkennen, te uiten en te reguleren

Wat kun je verwachten van de reis?

  • 7 hotelovernachtingen
  • Volledige verzorging op basis van volpension
  • Vervoer ter plaatse
  • Begeleiding door 2 ervaren trainers

Niet inbegrepen is de vlucht naar Marokko en eventuele persoonlijke uitgaven. 

De kosten voor de 7 daagse trainings- en inspiratiereis naar Marokko bedragen € 1.995,-

Tip! 

De kosten voor dit programma worden in veel gevallen vergoed door de werkgever. Ook zijn er deelnemers die het programma vergoed hebben gekregen als reïntegratie traject of als deel van een omscholingstraject. Vraag jouw werkgever, of de instantie die jou op dit moment begeleidt, naar de mogelijkheden.

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Trainingsmodules

Mijn trainingen geef ik doormiddel van verschillende modules. Hieronder geef ik kort per module een indruk wat we hierin behandelen en waar we mee aan de slag gaan. Wil je meer weten over hoe de trainingen in zijn werk gaan? Schroom dan niet om contact met me op te nemen!

Module 1

In deze module leer je meer over de werking van je brein en de invloed daarvan op de manier waarop jij in het leven staat en je werk doet.

Je krijgt inzicht in je eigen flexibiliteit, de manier waarop je communiceert, hoe jij voor jezelf en voor anderen zorgt en het effect van een optimistische kijk op het leven.

 

Module 2

Je onderzoekt hoe jij afstand kunt nemen tegenover problemen die zich aandienen. Je wordt uitgedaagd om kritisch en creatief te denken en te gaan staan voor wat je vindt. Je gaat een planning maken waarmee je je leerdoel kunt bereiken. Je ontdekt hoe je hulp vraagt op een manier die bij jou past.

 

Module 3

In deze module staat het ontwikkelen van je bewustzijn centraal. Je onderzoekt hoe jij omgaat met stressvolle situaties, hoe je daar mee omgaat. Je ontdekt wat jouw unieke talenten zijn en hoe je die kunt gebruiken om keuzes te maken, meer zelfvertrouwen te krijgen en nieuwe wegen in te slaan. 

 

Module 4

In deze module ga je oefenen met het zien van verbanden zodat je begrijpt en kunt doorzien wat er gebeurt. Je gaat leren om lastige vragen te stellen en je eerlijke reactie te geven. In deze laatste module ga je laten zien hoe jij je verantwoordelijkheid neemt wanneer dat nodig is, hoe jij doortastend optreedt, problemen durft aan te pakken en uitdagingen aangaat. Kortom je laat zien hoe jij instaat bent om je leven te veranderen. 

Module 5 - De Marokko Reis

Tijdens deze 5de module gaan we op reis naar de inspirerende Marokkaanse woestijn. Op deze reis krijg je de mogelijkheid om alle inzichten en kennis die je in de afgelopen periode hebt opgedaan in de praktijk te brengen. 

 

Waarom op reis? 

Je bent dit programma aangegaan omdat je dingen anders wilt doen, omdat je wilt veranderen. De afgelopen periode ben je hiermee aan de slag gegaan. Je hebt zelf kunnen ervaren dat het veranderen van gedrag niet eenvoudig is, maar zeker wel mogelijk! Het vraagt aandacht, lef en vertrouwen in jezelf. Om dat gedrag eigen te maken zul je moeten oefenen, oefenen en nog eens oefenen. 

Dat is wat je gaat doen tijdens deze reis. Doordat je in een compleet andere omgeving bent, los van alles en iedereen, kun je in een veilige omgeving je nieuwe gedrag eigen maken. Het zorgt er ook voor dat je los komt uit alles wat je aan je oude gedrag helpt herinneren. Zo kun je echt focussen je nieuwe ik!

Wil je meer weten over de reis naar Marokko?

Alles over de Marokko Reis

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Een cadeau voor jezelf

‘De prachtige Saharawoestijn heeft alles wat een mens nodig heeft. Het is een cadeau aan jezelf’

 

Trakteer jij jezelf wel eens? En dan bedoel ik niet op dat lekkere stuk chocolade of dat patatje. Want daar voel je jezelf achteraf vaak nog schuldig over ook…

Nee ik bedoel een echt cadeau aan jezelf. Tijd. ME-time. Uitchecken. Even gewoon zijn?

Want je herkent ze vast wel. Die signalen. Het onrustige gevoel in je lijf en de stemmen in je hoofd die het volgende zeggen.

Ik ben zo moe… maar het is bijna weekend, dan even bijtanken.

Als ik het niet doe, wie dan?

Het lijkt wel of ik de enige ben die het begrijpt.

Ik pak het wel weer op….

Ik ben te streng voor mezelf.

Nee zeggen kan ik echt niet!

Nog even dit, nog even dat. Oh dat kan ik ook nog wel beetpakken.

Is goed hoor, maakt mij niet uit, ik pas me wel aan.

 

Aanpakken!

Ja? Herkenbaar? Wat ga jij eraan doen om met deze signalen (lees vooral ook stress en spanning) om te gaan? Om weer in het nu te komen? Om beslissingen te nemen, hoe egoïstisch ze ook soms ook voelen, die bij jou passen. Waar jij je goed bij voelt?

Best moeilijk om uit je ‘comfortabele zone’ te stappen en NEE te zeggen! Om je mond te houden op je werk als er weer taken verdeeld moeten worden. Om voor jezelf te zorgen. De ME-time op te zoeken.

Een cadeau voor jezelf

Onze inspiratiereis naar Marokko is de perfecte gelegenheid om echt even uit te checken. Even alleen met jezelf aan de slag. Echt afstand creëren. Zo ontstaat er letterlijk ruimte om op een andere manier naar situaties te kijken.

Recht door zee, helder en direct. Dat is wat je van ons krijgt als je jouw signalen aan wilt pakken. Want een ding is zeker. Zo kan het niet verder! Je wil niet uitgeblust raken. Je wil midden in het leven staan. Genieten van alles om je heen, met plezier je schouders ergens onder zetten. Maar wel met de juiste energie en balans. Veerkrachtig.
 

Blog
Ik volgde de leergang systeeminterventies en dít betekent dat voor mijn manier van coachen

‘Kennis van zaken én het vermogen om te managen’, zei één van mijn coachees in de zorg over mijn aanpak. Om daaraan te blijven voldoen, dook ik in een volgende leergang. Want uitgeleerd? Ben je gek! Dus, hoe ga je om met conflicten en stagnaties in samenwerkingen? Waar gaat het mis in veelgebruikte oplossingen? En vooral: wat is het alternatief? Ik besloot mijn manier van training en coaching nóg meer waarde mee te geven door mezelf onder te dompelen in het bad van systeeminterventies. Hoe, wat en waarom? Ik neem je mee!

Blog
Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan? Kwaliteitsverpleegkundige, een hype of een blijvertje?

Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan? Kwaliteitsverpleegkundige, een hype of een blijvertje? “Een nieuwe collega! Wat leuk! Maar kwaliteitsverpleegkundige? Wat doet die dan?.” Komt bekend voor wellicht, hé? De functie kwaliteitsverpleegkundige zien we steeds vaker toegevoegd worden aan onze zorgteams. Een functie die eraan bij moet dragen om nog beter aan het Kwaliteitskader te kunnen voldoen.

Blog
Meer tijd en aandacht voor de bewoners : hoe dan? De bezetting en ‘Het Rooster’

De bezetting en ‘Het Rooster’ Als je wat blogs en de pagina’s op mijn website hebt gelezen, denk je vast: ‘Daar komt ze weer met dat rooster!’. Tja, die bezettingsperikelen vormen nou eenmaal een rode draad door de problematiek die ik binnen zorgteams tegen kom.

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Moet de vraag niet zijn? Waar ben je écht mee geholpen?

De afgelopen week merk ik steeds vaker dat ik een soort van irritatie voel bij zogenaamde goed bedoelde hulp aan mensen uit de zorg.

Voorbeeld is Albert Heyn met zijn actie dat mensen uit de zorg voor mogen als ze hun badge laten zien. Alsof iedereen in de zorg zit te wachten om voor te mogen bij de Appie én alsof iedereen die in de zorg werkt een badge heeft. Mensen uit de zorg werken in wisseldiensten. Dat betekent dat er op de dag altijd wel een moment is waarop ze boodschappen kunnen doen. 

Op twitter is #heldenvandezorg tijden lang trending geweest. Wat ik dan wel weer mooi vind is een tweet van iemand uit de zorg die zegt:

ik ga weer de held uithangen! Doe gewoon mn werk hè… Maar toch… #heldenvandezorg #ikzorg #blijfthuis ... dan blijf ik werken. 

Wat ik op de werkvloer zie zijn mensen die het werk doen wat ze al jarenlang met heel veel liefde en plezier doen.

 

Daar is niets in veranderd.

Wat er wel veranderd is, is dat er nu geen hulp van buitenaf meer komt. Geen familie die eens een spelletje met een bewoner doet, geen vrijwilliger die komt koken of een taart komt bakken, geen bandje wat op vrijdagmiddag het weekend in komt luiden. 

Al die taken komen neer op die mensen die nog wel naar binnen mogen. Mensen van de facilitaire dienst die ervoor zorgen dat de storingen opgelost wordt. Mensen van de huishoudelijke dienst die de afdelingen en de kamers schoonmaken en ondertussen alle contactpunten als licht- en deurknoppen nog eens extra meenemen. De mensen van de dagbesteding die zich in duizend bochten wringen om de bewoners op de afdeling te vermaken en de zorg te ondersteunen waar ze kunnen. En de mensen uit de zorg die samen met al deze mensen gewoon doen wat ze al jaren met liefde en plezier doen.

 

Ook ik heb nagedacht over wat ik zou kunnen doen.

Misschien een online webinar over veerkracht en hoe je in deze tijd die veerkracht kunt vasthouden? Een online afblaas uurtje? Een filmpje met tips en trucs hoe je als medewerker in de zorg deze hectische tijd doorkomt? Ik heb het allemaal niet gedaan. Niet omdat ik niks wil doen. Maar wel omdat ik me afvraag of dit de dingen zijn waarmee mensen uit de zorg echt geholpen zijn. Helpen deze dingen hen om de angst de baas te worden zelf ziek te worden, om iemand uit het eigen gezin aan te steken? Om tijd te vinden om al die extra taken te doen die nu op je bord liggen? Kinderen lesgeven, maaltijden koken voor zieke familieleden, buren of vrienden, extra diensten draaien. 

Ik zeg vaak tegen teams en in trainingen: Stel eens een vraag. Dan kom je er achter wat mensen nodig hebben in plaats van voor hen in te vullen wat jij denkt dat ze nodig hebben. 

Vandaar mijn vraag: Waar ben je écht mee geholpen? 

Blog
Ik volgde de leergang systeeminterventies en dít betekent dat voor mijn manier van coachen

‘Kennis van zaken én het vermogen om te managen’, zei één van mijn coachees in de zorg over mijn aanpak. Om daaraan te blijven voldoen, dook ik in een volgende leergang. Want uitgeleerd? Ben je gek! Dus, hoe ga je om met conflicten en stagnaties in samenwerkingen? Waar gaat het mis in veelgebruikte oplossingen? En vooral: wat is het alternatief? Ik besloot mijn manier van training en coaching nóg meer waarde mee te geven door mezelf onder te dompelen in het bad van systeeminterventies. Hoe, wat en waarom? Ik neem je mee!

Blog
Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan? Kwaliteitsverpleegkundige, een hype of een blijvertje?

Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan? Kwaliteitsverpleegkundige, een hype of een blijvertje? “Een nieuwe collega! Wat leuk! Maar kwaliteitsverpleegkundige? Wat doet die dan?.” Komt bekend voor wellicht, hé? De functie kwaliteitsverpleegkundige zien we steeds vaker toegevoegd worden aan onze zorgteams. Een functie die eraan bij moet dragen om nog beter aan het Kwaliteitskader te kunnen voldoen.

Blog
Meer tijd en aandacht voor de bewoners : hoe dan? De bezetting en ‘Het Rooster’

De bezetting en ‘Het Rooster’ Als je wat blogs en de pagina’s op mijn website hebt gelezen, denk je vast: ‘Daar komt ze weer met dat rooster!’. Tja, die bezettingsperikelen vormen nou eenmaal een rode draad door de problematiek die ik binnen zorgteams tegen kom.

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Trainingen voor zorgmedewerkers

Vind jij het lastig om controle te krijgen over de balans tussen je werk- en privéleven?
Vind je het lastig te benoemen waar je echt goed in bent en zet je daarom je kwaliteiten niet ten volle in?
Ga je niet altijd met plezier aan het werk?
Kun je lastig omgaan met de druk op het werk?
Heb je moeite met nee zeggen en je grenzen aangeven?
Twijfel je of je op de juiste plek zit?

Dan kan het voor jou de moeite waard zijn om bij mij een training te komen volgen. 

Met de trainingen die ik geef, help ik zorgteams weer op de rails of leer ik individuele medewerkers vaardigheden die ze helpen hun werk beter te doen of beter in hun vel te gaan zitten. Een training volg je individuel en kun je zelf bij me volgen of kan door een je werkgever bij mij worden aangevraagd. Als je bij mij in training komt gaan we er samen voor zorgen dat:

  • Je kunt vertellen wat jou 'moeiteloos briljant' maakt
  • Je een sterke mindset krijgt
  • Je meer regie over je werk en privéleven krijgt
  • Je zelfvertrouwen toeneemt
  • Je meer in verbinding komt met jezelf en je omgeving
  • Je met plezier aan het werk gaat en weer thuiskomt!

Inhoud van mijn trainingen voor zorgmedewerkers

Tijdens mijn trainingen gaan we met de volgende onderwerpen aan de slag:

Bewustzijn in je werk en privéleven
Echt verbinding krijgen met je werk en privé leven is belangrijk om een intrinsieke motivatie te behouden om elke dag alles te kunnen geven. Het kan, om meerdere redenen, zo zijn dat je de verbinding met je werk of privéleven bent verloren. Ik help je die verbinding weer te hervinden.

Veerkracht tonen
Je hebt niet alles zelf in de hand en moet soms dealen met de manier waarop de situatie zich voordoet. Dat vereist veerkracht. Ik leer je hoe je mee kunt veren met de wereld om je heen.

Focus aanbrengen
Het helpt om focus aan te brengen in je werk en privéleven. Wat wil ik bereiken? Waar ben ik goed in? Wat zijn realistische doelen en hoe behaal ik die? 

Luisteren naar je lichaam
Het lichaam geeft niet voor niets signalen af. Hoe kun je die herkennen en wat betekenen die signalen? Daarnaast leer ik je wat over de werking van je brein. En hoe werken je emoties precies? Hoe uit je die en zorg je ervoor dat je emoties ook kunt reguleren en in de hand houden?

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Zorgen over zorgteams

We dragen bij aan de leefbaarheid van de mensen die we onze zorg aanbieden, dat is waar we in de zorg voor staan en voor gaan. Mensen met een (verschillende) zorgbehoefte zo onbezorgd mogelijk het leven te laten leven. Daar staan we voor op en gaan we voor naar het werk. Soms lukt het minder goed om de zorg te leveren die we zouden willen leveren.

Doordat we tegenwoordig werken met zelfsturende zorgteams, moeten we de problemen die deze teams uit balans brengen ook op dat level aan pakken. Het gaat erom dat de organisatie waarbinnen deze teams functioneren (en dus jij als bestuurder) de problematiek kan constateren, kan onderkennen en een aanpak durft in te zetten die ons allemaal verder helpt: de zorgmedewerker, de zorgorganisatie en dus uiteindelijk de zorgbehoevende!

Een zorgteam functioneert niet

Het komt voor dat een team niet de zorg kan bieden die ze zou willen bieden. In dit geval is het zaak om, het liefst zo snel mogelijk, het niet optimaal functioneren van het team te signaleren en de problemen aan te pakken. Vaak hebben problemen binnen een team met elkaar te maken en kan het ene probleem een katalysator zijn voor een nieuw probleem.
Ook niet zelden ontstaat er een vicieuze cirkel die maar moeilijk te doorbreken. We blijven namelijk doorgaan op de manier zoals we dat al tijden volhouden en kunnen, durven of willen de onderliggende problemen niet onder ogen zien. Ik zeg dan altijd: dat varken moet onder tafel vandaan

Welke onderliggende problemen kunnen er zijn?

Grof genomen zie ik dat problemen in zorgteams op drie grote pijlers rusten, die elkaar allemaal beïnvloeden. Het is een soort vicieuze cirkel waaruit de zelfsturende teams moeilijk loskomen. Problemen vanuit het individu, spelen door in het team en problemen in het team zorgen vaak voor frictie op individuele vlakken. Daarom is het ook zo belangrijk om mij in zo’n team te laten duiken, de kern van de problematiek op tafel te krijgen en de boel weer op de rit te krijgen. Deze problemen lossen zich namelijk niet vanzelf op.

Ik kijk vanuit drie verschillende invalshoeken naar de problemen:
• Een zorgteam functioneert niet
• Persoonlijke problemen bij teamleden
• Hoog ziekteverzuim binnen zorgteam

Waarom is het belangrijk om deze problemen van elkaar te kunnen scheiden? Nou, ik weet dat deze verschillende invalshoeken van het kijken naar de problematiek ook hun eigen onderliggende oorzaken kennen. Ze beïnvloeden elkaar en vaak is er binnen een team meer dan één probleem en oorzaak aan te wijzen. Maar, ik zie toch vaak dat één van de invalshoeken de boventoon voert. Jij, als bestuurder van de zorgorganisatie, zult ook signalen krijgen of herkennen die samenhangen met één van de bovenstaande problemen.

Een zorgteam functioneert niet

Organisatorisch is dit team niet op orde. Zelfsturende teams bieden vele voordelen, maar in dit geval werkt het zelfsturende aspect vaak tegen. Het wordt namelijk lastig om op het eigen beleid te reflecteren en de knuppel in het hoenderhok te gooien. Ook kan het zijn dat er in de communicatie met andere afdelingen vastlopers zijn. Op de pagina’s Een team zorgteam functioneert niet lees je meer over de problematiek en hoe dit als bestuurder te signaleren.

Lees verder

Persoonlijke problemen bij teamleden

Zorg verlenen is bij uitstek mensenwerk. Aan de handjes aan het bed zit een kop vast en daar kan het een en ander misgaan. Als er een disbalans instaat tussen het professionele leven (werk) en de privé situatie kan dit problemen opleveren binnen het team. Het onder ogen zien kan confronterend worden, maar het moét. Ik ga deze gesprekken niet uit de weg en merk dat ik de medewerker uiteindelijk opgelucht (‘het is er eindelijk uit’) achterlaat. We kunnen allemaal verder, de medewerker, het team en de zorgorganisatie. Persoonlijke problemen hebben we zeer serieus te nemen: op de pagina’s Persoonlijke problemen bij teamleden valt meer te lezen over de problematiek en hoe die zich verhoudt binnen een niet functionerend team. Ook is er white paper te vinden om als werknemer aan de slag te gaan met het thema Veerkracht.

Lees verder

Een hoog ziekteverzuim in zorgteams

De druk staat vol op de ketel, er is een hoop werk te verzetten, maar er zijn steeds minder handjes om ze uit te voeren. Werknemers vallen weg en de verzuimcijfers binnen het team zijn skyhigh. Een probleem op zich, maar ook een gevolg van pijn ergens anders. Door te lang aan te modderen met een hoog verzuimgetal loop je risico om het te laten escaleren. Werknemers die er nog wel zijn komen onder nog hogere druk en lopen dus ook risico om uit te vallen. Op de pagina 'Een hoog ziekteverzuim in zorgteams' vind je meer informatie over verzuim en waar dat vandaan kan komen.

Lees verder

De boel weer op de rit krijgen en de cirkel doorbreken

Ik duik graag dat team in om de boel weer aan de gang te krijgen. Op verschillende manieren pak ik dit aan. Diverse methodieken helpen mij om de oorzaak van het ontsporen van het team boven water te krijgen en ik gebruik vervolgens verschillende tactieken en werkwijzen om de medewerkers weer gelukkig aan het werk te krijgen en het team weer te laten draaien. Net als de hoek waaruit de problematiek komt, draai ik ook aan verschillende knoppen tegelijk om te komen waar we met elkaar willen zijn. Uiteindelijk is mijn werk dankbaar. De organisatie krijgt er een zorgeloos functionerend team voor terug, de medewerkers in het team komen met plezier naar het werk én gaan tevreden weer naar huis. En last but not least en waar het allemaal draait: uiteindelijk kunnen we de cliënt of patiënt betere zorg verlenen!

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod.

Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Curabitur blandit tempus porttitor. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros.

Lees verder

Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod.
Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Curabitur blandit tempus porttitor. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros.

Lees verder

Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod.
Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Curabitur blandit tempus porttitor. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros.

Lees verder

Leidinggeven aan de moeilijkste persoon op aarde; jezelf!

Leidinggeven aan jezelf, hoor ik je denken. Hoe dan?

Nou gewoon. De regie houden over jouw emoties, jouw focus en zijn. Eigenlijk niet meer dan gewoon goed voor jezelf zorgen. 
Klinkt makkelijk toch? Of toch niet?

Merk jij dat als de wind gaat draaien, de hazen anders lopen of zaken in een stroomversnelling raken, dat je toch niet zo veerkrachtig bent als je denkt? Dat er beren op de weg komen? Dat je jezelf onrustig voelt, minder slaap krijgt en zo lekker kribbig wordt tegen andere mensen die toevallig ook met jou in een huis wonen? No worries. Herkennen we allemaal. Zeker nu.

Daarom heb ik acht tips voor je op een rijtje gezet.

Niet omdat het makkelijk is om de onrust weg te poetsen of jezelf in één keer weer oké te voelen. Maar gewoon. Omdat je in het kort wat handvaten krijgt die je op je koelkast of in je toilet kunt plakken. Helpt je focussen. Je te laten nadenken over wat nu echt belangrijk is. 

 

En heb je meer handvaten nodig dan deze acht?

Bel mij even. Je kunt me bereiken op telefoonnummer: 06 83970475 
Gewoon, omdat het kan.

Blog
Ik volgde de leergang systeeminterventies en dít betekent dat voor mijn manier van coachen

‘Kennis van zaken én het vermogen om te managen’, zei één van mijn coachees in de zorg over mijn aanpak. Om daaraan te blijven voldoen, dook ik in een volgende leergang. Want uitgeleerd? Ben je gek! Dus, hoe ga je om met conflicten en stagnaties in samenwerkingen? Waar gaat het mis in veelgebruikte oplossingen? En vooral: wat is het alternatief? Ik besloot mijn manier van training en coaching nóg meer waarde mee te geven door mezelf onder te dompelen in het bad van systeeminterventies. Hoe, wat en waarom? Ik neem je mee!

Blog
Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan? Kwaliteitsverpleegkundige, een hype of een blijvertje?

Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan? Kwaliteitsverpleegkundige, een hype of een blijvertje? “Een nieuwe collega! Wat leuk! Maar kwaliteitsverpleegkundige? Wat doet die dan?.” Komt bekend voor wellicht, hé? De functie kwaliteitsverpleegkundige zien we steeds vaker toegevoegd worden aan onze zorgteams. Een functie die eraan bij moet dragen om nog beter aan het Kwaliteitskader te kunnen voldoen.

Blog
Meer tijd en aandacht voor de bewoners : hoe dan? De bezetting en ‘Het Rooster’

De bezetting en ‘Het Rooster’ Als je wat blogs en de pagina’s op mijn website hebt gelezen, denk je vast: ‘Daar komt ze weer met dat rooster!’. Tja, die bezettingsperikelen vormen nou eenmaal een rode draad door de problematiek die ik binnen zorgteams tegen kom.

Whitepaper: 7 Tips om veerkrachtig te werken

Met deze 7 tips ben je instaat om leiding te geven aan de moeilijkste persoon op aarde: jezelf!

3 dingen die je nodig hebt om bevlogen te werken

Heb jij weleens nagedacht over hoe bevlogen jij bent?

Om eerlijk te zijn heb ik heel lang gedacht dat bevlogen mijn werk doen voor mij niet was weggelegd. Dat vond ik iets voor muzikanten, acteurs en kunstenaars. Soms kwam ik een voorbeeld tegen van iemand die bevlogen zijn werk deed in een andere omgeving. Zo kan ik nog zonder problemen zuster Wil voor me halen. Zuster Wil was hoofdzuster op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis waar ik werkte. Zuster Wil was er altijd, stond haar mannetje, leek nooit uit het veld geslagen en kon oprecht geraakt worden wanneer het slecht ging met één van haar patiënten. Ik zie haar nog zo door de gang lopen, trots en zelfverzekerd en vaak op tijden waarop haar dienst er al lang op zat.

Bevlogenheid, wat is dat nu precies?

Het woordenboek zegt dit: bezield, geestdriftig, enthousiast, uitbundig, vurig. Bezield was zuster Wil zeker, enthousiast soms, maar daar houdt de herkenning wat mij betreft wel op.
Dan kan ik me veel beter vinden in de verklaring van bevlogenheid van twee Utrechtse psychologen. Wilmar Schaufeli en Arnold Bakker schreven een pleidooi voor een positieve benadering in de arbeid- en organisatiepsychologie.

Zij concludeerden dat de gangbare A&O psychologie zich vooral richt op de oorzaken van ongezondheid, burnout, stress en verzuim en dat het tijd werd meer aandacht te schenken aan de oorzaken van plezier in het werk, vitaliteit en energie in het werk.

Zij hebben de Utrechtse Bevlogenheid Schaal (UBES) ontwikkeld in 2004 en zeggen dat wanneer je bevlogenheid wilt herkennen je het eerst moet analyseren. Wanneer je dat doet ontdek je dat een bevlogen werkhouding uit 3 zaken bestaat.

Vitaliteit: Wie bevlogen is, voelt zich tijden het werk, energiek, sterk en veerkrachtig. Hij of zij voelt zich zelfverzekerd, kan een stootje hebben en laat zich niet zomaar ontmoedigen.
Toewijding: Bevlogen mensen voelen zich betrokken bij het werk, ze zijn er enthousiast over. Het kan ze iets schelen wat er gebeurt. Ze vinden het werk dat ze doen zinvol en zijn er trots op .
Betrokkenheid: Tenslotte gaan bevlogen mensen helemaal op in hun werk. Ze kunnen zich er goed op concentreren, vinden het uitdagend en leuk wat ze doen en vergeten vaak de tijd als ze aan het werk zijn.

Nieuwsgierig geworden hoe hoog jouw bevlogenheid is?

Maak de officiële test en ontdek jouw score op de bevlogenheid schaal.

Download hier de pdf!

Certificeringen en diploma's

 

Profiel

Teamcoach, trainer en interim (verander)manager.
Realistisch, betrokken, no nonsens op het gebied van werken en leren binnen de gezondheidszorg.
Focus op organisatiecultuur, kwaliteit van zorg, leiderschap, ontwikkeling, waarden en ambitie, transformatie.
Terug naar het "waarom...".
Betekenis en zin geven aan de essentie van het werk.
Waar nodig op een sturende manier, waar mogelijk op een coachende manier.
Mensen waar ik mee werk waarderen mijn betrokkenheid, kritische blik, duidelijkheid, humor en mijn vermogen om zorgzaam en wanneer nodig
confronterend te zijn.

Geboortedatum:
8 oktober 1966

Adres:
Bandijk 22
4251 NT Werkendam

Telefoon:
06-83970475

Email:
debby@debbytol.nu


Website:
www.debbytol.nl
 

Trainer NOBTRA

Opleiding

Masterclass Mentale Veerkracht bij Michael Portzky
2019 Certificaat behaald

Groepsdynamische Processen bij Face en Face opleidingen
2017 Certificaat behaald

Creatief & Innovatief Denken Trainer bij Academie voor Innovatief Trainen
2016 Diploma behaald

Professioneel Trainer TFC bij Trainers Academie (Registeropleiding)
2013 – 2014 Diploma behaald aangesloten bij NOBTRA

Professioneel Coach bij TFC Trainers Academie (Registeropleiding)
2013 – 2014 Diploma behaald

Succesvol Verandering Organiseren bij SIOO
(Universitair centrum voor organisatie en veranderkunde)
2012 – 2013 Certificaat behaald

Praktijkondersteuner Huisarts bij Transfergroep Rotterdam
2001- 2003 Certificaat behaald

Doktersassistente LOI
1986 – 1988 Diploma behaald

MAVO D Christelijke Scholengemeenschap de Wegwijzer
1980 – 1985 Diploma D niveau behaald

Ervaring

Interim Teamcoach | Archipel Zorggroep
01-12-2017 – heden
Faciliteren en ondersteunen van teams in hun proces naar zelfsturing.
Problemen signaleren binnen teams.
Begeleiden van teams bij het verhelderen en oplossen van problemen.
Ondersteunen van teams bij professionele- en persoonlijke ontwikkeling.
Stimuleren van teams tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid en medeeigenaarschap.
Methodisch coachen op kaders.

 

Licentiehouder| Werkenergieanalyse®
01-06-2016 – heden
Het beste team bestaat uit medewerkers die optimaal functioneren; niet alleen individueel, maar ook in teamverband. Door alle teamleden de loopbaan coaching tool in te laten vullen en deze te bespreken, stelt elk teamlid een eigen prioriteitenplan op. Door deze in de groep te bespreken, weten de teamleden wat ieders sterke punten zijn en kan er een prioriteitenplan op teamniveau gemaakt worden.

 

Trainer/coach | Academie voor Innovatief Trainen
01-06-2016 – 01-06-2018
Ontwikkelen en verzorgen van modules voor de opleiding Innovatief Trainer\Coach. Begeleiden van studenten bij het ontwikkelen van hun eindworkshop.

 

Trainer/coach | Inspiration Company
01-06-2016 – juni 2018
Ontwikkelen en verzorgen van trainingen, teambuildingsdagen en evenementen in opdracht van de Inspiration Company.

 

Interim Teamcoach | Stichting Mattera
01-04-2017 – heden
Stichting Mattera biedt dagbesteding in een natuurlijke omgeving. Coachen van het team cliëntbegeleiders op de onderwerpen: samenwerken, ondernemerschap en verantwoordelijkheid. Leiderschapscoach voor de manager van het team.

 

Interim Teamcoach | Ambulante Hulpverlening Midden Nederland
01-02-2017 – 01-07-2017
Reden voor deze organisatie op weg naar zelfsturing om mij als teamcoach in te zetten was het feit dat er binnen een team woonbegeleiders sprake was van een gebrek aan vertrouwen in elkaar. Door de teamleden te leren hoe zij elkaar aan kunnen spreken op verantwoordelijkheid ontstond er weer vertrouwen in elkaar. Resultaat van dit traject was dat het team in staat was de onderlinge problemen op te lossen en afspraken te maken over de verschillende verantwoordelijkheden van het team, de manager en de directeur.

 

Interim Teamcoach | Gezondheidscentrum Asielzoekers
01-06-2014 – 31-12-2017
Begeleiden en ondersteunen van teams op de weg naar zelfsturing. Motiveren, stimuleren, uitdagen, reflecteren, implementeren en ondersteunen. Nauwe samenwerking met de zorgmanager om het team zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren.

 

Trainer/coach | Debby Tol Training, Coaching & Advies
01-06-2014 – heden
Als zelfstandig professional adviseer en denk ik mee met organisaties hoe van transitie naar transformatie te komen. Dat doe ik in de rol van (interim) manager, trainer of coach.
Samenwerken, behalen van organisatiedoelen, conflicthantering, elkaar aanspreken en verantwoordelijkheid nemen zijn voor mij altijd onderwerp van gesprek op ieder niveau.

 

Regiomanager | Gezondheidscentrum Asielzoekers
01-04-2009 – 01-09-2014
Het gezondheidscentrum asielzoekers verzorgt landelijk de eerste lijnszorg voor de asielzoekers in Nederland. Hier was ik operationeel verantwoordelijk voor 10 tot 15 teams bestaande uit verpleegkundigen, doktersassistenten en huisartsen. In deze rol was ik de verbindende schakel tussen de regio, het COA, het landelijk managementteam en staf. Binnen deze functie faciliteerde ik de medewerkers zodat zij effectief en efficiënt de zorg aan de asielzoekers konden verlenen conform de visie op zorg van GC A en de opdracht vanuit het COA. Het vertalen van de visie en het beleid naar praktische plannen, budgetten en doelstellingen was onderdeel van mijn functie. Samen met de HR-afdeling gaf ik uitvoering aan werving en selectie, beoordeling en beloning en de uitvoering van het beleid rondom ziekteverzuim. Vanuit verschillende projectgroepen werkte ik mee aan regio overstijgende aandachtspunten zoals visie op zorg en ontwikkeling van de functie consulent GGZ. Tijdens mijn jaren bij GC A werkte ik succesvol mee aan de ontwikkeling, implementatie en borging van een nieuwe visie op zorg aan asielzoekers en de start naar zelforganisatie.

 

Unit Manager Projecten | MedWay BV
September 2005 - April 2009
Direct leidinggevende van de projectverpleegkundigen, verantwoordelijk voor het ontwikkelen, schrijven en uitvoeren van projectplannen en -beschrijvingen, bewaken van budget, werven en selecteren van verpleegkundigen, organiseren van scholingen voor de verpleegkundigen.

 

Triagist Huisartsenpost | Vivent Huisartsenpost Den Bosch
Augustus 2004 - September 2005
Urgentie bepalen van de zorgvraag en indiceren van het vervolgtraject (consult, advies, bezoek huisarts).

 

Praktijkondersteuner Huisarts | Diverse Huisartsenpraktijken
Februari 2001 - Augustus 2003
Als praktijkondersteuner huisarts werkte ik in verschillende huisartsenpraktijken en nam ik taken over van de huisarts op het gebied van chronisch zieken. Mijn werkzaamheden bestonden uit het opzetten van Astma/COPD & Diabetes spreekuren, huisbezoek bij patiënten, voorlichting geven aan patiënten en het maken van protocollen voor de huisartsenpraktijken.

 

Locatiemanager Huisartsenpost | HAP Rijnmond
Januari 1998 - Februari 2001
Augustus 2003 - Augustus 2004
In januari 1998 gestart als doktersassistente. Vanuit die rol doorgegroeid naar de functie van locatiemanager. Ik heb actief bijgedragen aan het ontwikkelen en implementeren van beleid, ontwikkelen van protocollen en een uniforme manier van werken door de huisartsen, verpleegkundigen, doktersassistenten en chauffeurs op de huisartsenpost. In deze functie was ik direct leidinggevende van de verpleegkundigen en doktersassistenten. Het vergroten van de betrokkenheid van de huisartsen was in die tijd een speerpunt.
Met succes droeg ik bij aan de overgang naar een professioneel opgezette ANWdienst.

 

Doktersassistente | Gemeente Ziekenhuis Dordrecht
Juni 1987 - September 1990
In deze functie ben ik begonnen als oproepkracht voor verschillende poliklinieken. Later werd ik vaste medewerker op de poli Dermatologie. Hier begeleide ik het spreekuur van de dermatologen, was ik verantwoordelijk voor het verwerken van de administratie, assisteren bij kleine ingrepen en voerde ik gedelegeerde verpleegtechnische handelingen uit.

 

LL Ziekenverzorgende | "de Sterrenlanden" Dordrecht
Maart 1986 - Augustus 1987

Kennis van:

  • Verandermanagement
  • Ontwikkelen van trainingen en programma’s:
    o Training Competenties & Vaardigheden
    o Programma Mentale Veerkracht
    o Training Zorg aan asielzoekers, hoe werkt dat? (Geaccrediteerd door V&VN voor praktijkverpleegkundigen en praktijkassistenten)
    o Workshop Persoonlijke Kwaliteiten
    o Opleidingstraject nieuwe medewerkers
  • (Team) Coaching
  • Teambuilding
  • Coachend leidinggeven
  • Implementeren nieuwe werkwijze
  • Eerste lijnszorg
  • Kwaliteitsbeleid
  • Verzuimbegeleiding

Trainingen die ik gevolgd heb:

  • Nieuw Leiderschap trainingsreis naar India (Academie voor Innovatief trainen) 2016
  • Oplossingsgerichte Interactie Methode (Instituut voor Samenwerkingsvraagstukken) 2014 - 2016
  • Managementtraining 2011
  • Leiderschapsstijlen en coachend leidinggeven 2011
  • Ontwikkelen eigen handelsmerk 2010
  • Verzuimbegeleiding 2009
  • Kwaliteitsbeleid 2009

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

“Als je Debby aanstelt, heb je weinig gedoe”

Katinka van Boxtel is lid van de Raad van Bestuur van Zorggroep Archipel. Ze werkt veelvuldig samen met Debby als teamcoach en dat werpt zijn vruchten af: ‘Debby is duidelijk, pakt door en weet die spirit ook heel goed op de teams die ze coacht te over te brengen’ vertelt ze.

 

‘Debby helpt teams zelfsturend te worden’

Archipel is een zorginstelling met een brede dienstverlening in zorg, welzijn en wonen in de omgeving van Eindhoven. Met een flink aantal (woon)locaties zijn ze voor een groot deel verantwoordelijk voor de zorg ouderen. Er wordt gewerkt met teams die onder eigen regie werken en zelfsturend zijn. ‘Zo’n werkwijze moet je wel goed kaderen’, aldus Katinka van Boxtel. Debby heeft op verschillende locaties teams bijgestaan met haar eigen aanpak in de coaching: ‘We willen onze teams graag zelfsturend krijgen. Niet voor elk team is dit even makkelijk en soms vergt dit aanpassingsvermogen van het team’, legt Katinka uit. ‘Debby draagt daarvoor graag oplossingsrichtingen aan, maar laat het team zelf bepalen en keuzes maken. Ze zorgt er in dat proces ook voor dat ze op het juiste moment midden in het team gaat staan, maar ook op het juiste moment afstand neemt en analyserend en sturend is.’

“Precies zoals het samenwerken met een teamcoach hoort te zijn!”

Katinka van Boxtel
Raad van Bestuur Zorggroep Archipel

‘Als teamcoach ben ik onafhankelijk, maar doe ik wat nodig is’

Debby vult aan: ‘Ik ben daarin heel recht door zee, ik benoem altijd precies wat ik zie gebeuren in een team. Ik draai er niet omheen. Is het nodig dat er iets of iemand dingen anders gaat doen om het resultaat te bereiken?  Dan geef ik dat aan. Zowel richting het team, maar ook richting een bestuurder zoals Katinka. Om een team weer op de rails te krijgen en  echt te kunnen veranderen is dat nodig. Ik stel mezelf daar echt onafhankelijk en onpartijdig in op. Soms is dat even wennen voor het team en de bestuurder, daarom leg ik dat bij aanvang van mijn opdracht altijd aan beide uit.  Deze open manier van werken werkt altijd.

“Debby is uitstekend in staat is om belangen te wegen en aan kan geven waar bijvoorbeeld grenzen liggen in verantwoordelijkheid”

Kennis van zaken én het vermogen om te managen

‘Waar ik Debby onderscheidend in vind van andere teamcoaches? Debby heeft verstand van zaken als het gaat om de zorg- en dienstverlening die we leveren en ervaring met de proceskant van een organisatie, de kwaliteiten van een echte manager. Dat houdt in dat ze uitstekend in staat is om belangen te wegen en aan kan geven waar bijvoorbeeld grenzen liggen in verantwoordelijkheid, invloed of zelfs besluitvorming. Ik merk dat dit onze teams helpt. Zo kunnen mijn medewerkers weer focussen op het zo goed mogelijk verlenen van zorg”, zegt Katinka.

Het afbouwen van een locatie: Ekelhof

In 2020 zal locatie Ekelhof van de Archipel Zorggroep worden ‘afgebouwd’. Het gebouw is te verouderd om er nog zorg van topkwaliteit in te kunnen verlenen. Op dit moment komt er geen nieuwe locatie of een gebouw voor in de plaats en dus wordt zowel bewoners als medewerkers een andere plek gezocht binnen de andere locaties van Archipel. Dit geeft natuurlijk de nodige stress en onzekerheid voor alle verschillende partijen: Waar ga ik wonen? Waar kom ik te werken? Hoe verloopt de verhuizing? Allemaal vragen die spelen, terwijl het dagelijks leven, de zorg en het werk gewoon doorgaat. Katinka: “Daarom heb ik Debby gevraagd om op de locatie de teams te coachen in deze overgangsfase. Er wordt in deze situatie een bepaald soort veranderingsmanagement gevraagd en Debby weet precies wat daarvoor nodig is.”
 

“Debby is heel erg toegankelijk. Voor mij en voor mijn teams. Je kunt haar altijd bellen.”

Debby verteld: ‘Tijdens dit soort trajecten is het, naast een hoop hollen op zo’n locatie, ook een moment van stilstaan en reflecteren. Want, voor iedereen gaat er een boel veranderen: teams gaan op een andere locatie aan de gang of misschien gaan medewerkers wel nadenken over een andere functie. Ik ga het gesprek aan met de medewerkers. Zij zijn geneigd om zich afhankelijk op te stellen terwijl Katinka juist ook de medewerkers een stem wil geven. Daarom stel ik heel bewust de  vraag: “Maar wat wil jij?”. Dat werkt, geeft vertrouwen en helpt medewerkers om te kijken naar wat wel kan in plaats van wat niet kan. Ik geef uiteraard wel de kaders aan zoals die door Katinka zijn bepaald. Naast deze gesprekken help ik een team te blijven draaien, in een voor hen en de omgeving hectische tijd.’

Katinka stipt daarnaast nog een puntje aan: “Het fijne is; Debby is heel erg toegankelijk. Voor mij en voor mijn teams. Je kunt haar altijd bellen. Maar ze weet ook wanneer ze mij zelf moet bellen en wanneer juist even niet. Kijk, ik ben een bestuurder en géén locatiedirecteur. Mijn mail kan in dit soort tijden niet overspoelen met vragen die eigenlijk niet voor mij bestemd zijn. Ook dit managet Debby, ze helpt medewerkers de juiste vraagbaak te vinden of zorgt ervoor dat de stroom met vragen zelf bij de juiste personen terechtkomt.”

Debby vult Katinka aan: ‘En daarin schakel ik tussen belangen. Katinka wil haar agenda kunnen aanhouden en een mailbox die niet overspoelt, maar de vragen vanuit het team bestaan wel en komen niet uit het niets. Die moeten dus linksom of rechtsom beantwoord worden: je kunt niet blijven zeggen: “Dit is geen vraag voor de Raad van Bestuur. Punt.”. Want, dat zorgt alleen maar voor ruis en daarvan gaan teams niet beter functioneren.’

‘Met Debby op een team, weet je dat het goedkomt’

Om samen te vatten zegt Katinka: ‘Het klinkt simpel, maar: met Debby op een team, weet je gewoon dat het goedkomt. Soms moet ze een harde boodschap brengen en dat is niet altijd leuk, maar als je recht door zee bent, weten de teamleden ook wat ze aan de coach hebben. Ze laat een team niet vallen en mijn ervaring is dat ze het op de rit krijgt. Voor mij als bestuurder is dat met vertrouwen samenwerken en een ontlastende factor. Precies zoals het samenwerken met een teamcoach hoort te zijn.’

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Algemene voorwaarden & Privacy beleid

1.         Definities

 

In deze Algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

  • Algemene voorwaarden: de onderhavige bepalingen
  • Opdrachtnemer: Debby Tol Training | Coaching | Advies
  • Opdrachtgever: de partij die met Debby Tol contracteert c.q. beoogt te contracteren
  • Opdracht: iedere overeenkomst tussen Debby Tol en opdrachtgever tot het leveren van producten en diensten aan opdrachtgever
  • Offerte: elk mondeling of schriftelijk aanbod van Debby Tol om een opdracht met haar aan te gaan;
  • Materialen: alle door Debby Tol in het kader van de opdracht ontwikkelde rapporten, adviezen, resultaten, tekeningen, software, databanken, concepten, presentaties, en andere stoffelijke objecten.

 

2.         Toepasselijkheid Algemene voorwaarden

  1. De algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes, opdrachten, werkzaamheden, overeenkomsten en rechtshandelingen waarbij Debby Tol goederen en/of diensten van welke aard dan ook aan opdrachtgever levert.
  2. De toepasselijkheid van inkoop- of andere voorwaarden van opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen. 3. Wijzigingen van de opdracht of de algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien en voor zover deze schriftelijk door bevoegde vertegenwoordigers van beide partijen overeengekomen zijn.

 

3.         Totstandkoming Opdracht

  1. Een offerte van Debby Tol is steeds vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld.
  2. Offertes zijn gebaseerd op de informatie die door opdrachtgever tot de offertedatum aan Debby Tol is verstrekt. Opdrachtgever staat ervoor in dat alle voor de opzet en uitvoering van de opdracht essentiële informatie aan Debby Tol is verstrekt. Debby Tol is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de juistheid en de volledigheid van de door Opdrachtgever verstrekte informatie en het gebruik daarvan.
  3. De opdracht komt volgens het overeengekomen tarief tot stand na schriftelijke aanvaarding door opdrachtgever van de door Debby Tol uitgebrachte offerte. Indien de offerte niet op enigerlei wijze door opdrachtgever wordt bevestigd en Debby Tol toch tot uitvoering van de opdracht overgaat met instemming van opdrachtgever, dan zal de inhoud van de offerte als tussen partijen overeengekomen gelden.

 

4.         Rechten en verplichtingen van Debby Tol

  1. Debby Tol zal zich inspannen om de opdracht naar beste inzicht en vermogen uit te voeren, in overeenstemming met de eisen van goed vakmanschap en de gedragsregels van de Nederlandse Orde van Beroepstrainers. Debby Tol kan echter niet garanderen dat het door opdrachtgever met de opdracht nagestreefde doel of beoogde resultaat wordt bereikt.
  2. Debby Tol en opdrachtgever zullen gedurende de uitvoering van de opdracht regelmatig overleg voeren over de stand van zaken en de wijze waarop de opdracht wordt uitgevoerd.
  3. Indien bij de aanvaarding en de uitvoering van de opdracht zich feiten of omstandigheden voordoen die de voortgang van de opdracht of het resultaat daarvan negatief (kunnen) beïnvloeden, zullen Debby Tol en opdrachtgever elkaar hiervan zo spoedig mogelijk in kennis stellen.
  4. Indien de voor de uitvoering van de opdracht noodzakelijke informatie afkomstig van opdrachtgever, niet tijdig of niet in overeenstemming met de afspraken ter beschikking van Debby Tol staat of indien opdrachtgever op andere wijze niet aan haar verplichtingen voldoet, heeft Debby Tol het recht de uitvoering van de opdracht op te schorten en om de daardoor ontstane kosten volgens haar gebruikelijke tarieven aan opdrachtgever in rekening te brengen.

 

5.         Rechten en verplichtingen opdrachtgever

  1. De opdrachtgever zorgt ervoor dat:
  1. Debby Tol tijdig bezit krijgt van alle nuttige en noodzakelijke informatie, documenten en gegevens die Debby Tol voor het uitvoeren van de opdracht nodig heeft
  2. alle voor de opdracht relevante en noodzakelijke feiten en omstandigheden, onder meer ontstaan door wijzigingen in het beleid en/of de organisatie van opdrachtgever en wijzigingen in haar directe (markt)omgeving, zo spoedig mogelijk aan Debby Tol worden gemeld, zodat zij daar in de uitvoering van de opdracht op behoorlijke wijze rekening mee kan houden
  3. de bij uitvoering van de opdracht betrokken medewerkers van opdrachtgever in voldoende mate beschikbaar en inzetbaar zijn
  1. Opdrachtgever zal Debby Tol vrijwaren voor aanspraken van derden die in verband met de uitvoering van de opdracht schade lijden welke het gevolg is van het handelen of het nalaten van opdrachtgever of van onveilige situaties in diens bedrijf of organisatie.

 

6.         Aanpassing van de (inhoud van de) opdracht

  1. Indien zich in het kader van de opdracht omstandigheden voordoen die bij de start van de opdracht niet waren voorzien, dan zal in onderling overleg en in goede harmonie naar een oplossing worden gezocht, waaronder bijvoorbeeld aanpassing van de (inhoud van de) initiële opdracht.
  2. Opdrachtgever erkent en aanvaardt dat aanpassingen van (de inhoud van) de opdracht (bijvoorbeeld wijziging in omvang, werkwijze of aanpak) de afgesproken planning kan beïnvloeden. Indien aanpassing van (de inhoud van) de opdracht het gevolg is van verzoeken of handelingen van opdrachtgever of andere omstandigheden die aan opdrachtgever zijn toe te rekenen, dan zal Debby Tol het eventueel hieruit ontstane meerwerk op basis van haar gebruikelijke tarieven als aanvullende of separate opdracht in rekening mogen brengen.

 

7.         Vertrouwelijkheid

  1. Beide partijen zorgen ervoor dat alle van de andere partij ontvangen gegevens waarvan men weet of dient te weten dat deze van vertrouwelijke aard zijn, geheim blijven, tenzij een wettelijke plicht openbaarmaking van die gegevens gebiedt. De partij die vertrouwelijke gegevens ontvangt, zal deze slechts gebruiken voor het doel waarvoor deze verstrekt zijn. Gegevens worden in ieder geval als vertrouwelijk beschouwd indien deze door een der partijen als zodanig zijn aangeduid. Opdrachtgever zal, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Debby Tol aan derden geen mededelingen doen over de aanpak, werkwijze en materialen van Debby Tol.

8.         Duur en beëindiging van de opdracht

  1. De opdracht wordt aangegaan voor de duur daarvan en zal daarom van rechtswege eindigen wanneer de opdracht is afgerond.
  2. Opdrachtgever erkent dat de duur en de planning van de opdracht kunnen worden beïnvloed door allerlei onvoorziene factoren, waaronder begrepen maar niet beperkt tot de kwaliteit van de door opdrachtgever in het kader van de opdracht verstrekte informatie en de (mate van) beschikbaarheid en inzet van de bij de opdracht betrokken medewerkers van opdrachtgever.
  3. Debby Tol zal zich inspannen om de opdracht binnen de afgesproken planning uit te voeren. Deze planning en de daarin opgenomen (deel-)termijnen kunnen echter nooit als fatale termijnen worden aangemerkt. Behoudens in geval van opzet of grove schuld van Debby Tol, geeft overschrijding van de planning en de daarin opgenomen (deel-)termijnen aan opdrachtgever niet het recht om tot gehele of gedeeltelijke ontbinding of opzegging van de opdracht over te gaan, noch het recht op vergoeding van enige door opdrachtgever dientengevolge geleden schade.
  4. Partijen hebben beide het recht de opdracht tussentijds schriftelijk op te zeggen, met een opzegtermijn van één (1) kalendermaand, indien en voor zover één van hen daarbij aantoont dat de uitvoering van de oorspronkelijk overeengekomen opdracht en eventuele aanvullende opdrachten wegens gewichtige redenen aanzienlijk bemoeilijkt of onmogelijk wordt en voltooiing van de opdracht in redelijkheid niet gevergd kan worden.
  5. Opdrachtgever zal in geval van beëindiging van de opdracht om welke reden dan ook, alle tot dan toe in het kader van de opdracht verrichte werkzaamheden door Debby Tol tijdig en volledig vergoeden. Alle reeds aan opdrachtgever verstuurde facturen, blijven onverminderd verschuldigd en worden op het moment van de beëindiging direct opeisbaar.

9.         Tarieven en kosten

  1. De uitgevoerde werkzaamheden en diensten van Debby Tol worden, tenzij anders schriftelijk overeengekomen, op basis van bestede tijd en gemaakte kosten aan opdrachtgever in rekening gebracht. Tenzij een andersluidende schriftelijke regeling is overeengekomen, zendt Debby Tol eenmaal per maand een (voorschot-)factuur. In geval van levering van producten wordt bij of na levering daarvan een factuur verzonden.
  2. De tarieven van Debby Tol en de daarop gebaseerde kostenramingen zijn exclusief reis- en verblijfskosten. De kosten van derden die Debby Tol ten behoeve van de opdracht moet maken, worden aan opdrachtgever doorberekend tegen overlegging van notas.
  3. Alle prijzen en tarieven zijn exclusief omzetbelasting (BTW) en andere heffingen welke van overheidswege worden opgelegd.

 

10.       Betaling

  1. Opdrachtgever dient alle facturen afkomstig van Debby Tol steeds uiterlijk binnen 30 dagen na factuurdatum te voldoen op het door Debby Tol aangegeven rekeningnummer.
  2. Indien opdrachtgever de verschuldigde bedragen niet tijdig of niet volledig betaalt, is opdrachtgever, zonder dat enige aanmaning of ingebrekestelling nodig is, in verzuim en over het openstaande bedrag wettelijke handelsrente verschuldigd. Indien opdrachtgever ook na aanmaning nalatig blijft de vordering te voldoen, kan Debby Tol de vordering uit handen geven, in welk geval opdrachtgever naast het dan verschuldigde totale bedrag tevens gehouden is tot vergoeding van alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten, waaronder kosten berekend door externe deskundigen naast de in rechte vastgestelde kosten.
  3. Debby Tol heeft het recht alvorens verplichtingen van haar kant na te komen, volledige betaling en/of afdoende zekerheid voor de nakoming door de opdrachtgever te verlangen wanneer naar het oordeel van Debby Tol aannemelijk is dat opdrachtgever of betrokken medewerkers haar verplichtingen niet tijdig of niet volledig zal (kunnen) nakomen.

 

11.       Aansprakelijkheid

  1. Debby Tol is uitsluitend aansprakelijk voor schade geleden door opdrachtgever die het rechtstreekse gevolg is van een toerekenbare tekortkoming in de uitvoering van de opdracht. De hiervoor bedoelde contractuele aansprakelijkheid van Debby Tol en de aansprakelijkheid uit ander hoofde, is in alle gevallen beperkt tot de hoogte van het bedrag dat Debby Tol voor haar werkzaamheden in het kader van de opdracht heeft ontvangen van opdrachtgever. Indien de opdracht langer dan een halfjaar doorloopt, wordt de hiervoor bedoelde aansprakelijkheid beperkt tot een bedrag gelijk aan het totaalbedrag dat Debby Tol in het kader van de opdracht in de laatste zes maanden vóór het ontstaan van de schade van opdrachtgever heeft ontvangen.
  2. Debby Tol is niet aansprakelijk voor schade die opdrachtgever of enige derde lijdt ten gevolge van de toepassing of het gebruik van de materialen en/of de resultaten van de werkzaamheden. Opdrachtgever vrijwaart Debby Tol voor alle in dit artikellid bedoelde schade.
  3. De aansprakelijkheid van Debby Tol wegens toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een overeenkomst, ontstaat slechts indien opdrachtgever Debby Tol onverwijld en deugdelijk schriftelijk in gebreke stelt, stellende daarbij een redelijke termijn ter zuivering van de tekortkoming, en Debby Tol ook na die termijn toerekenbaar in de nakoming van haar verplichtingen tekort blijft schieten. De ingebrekestelling dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming te bevatten die Debby Tol in staat stelt adequaat te reageren.
  4. Debby Tol is niet aansprakelijk voor gevolgschade, bedrijfsschade of indirecte schade van de opdrachtgever, die het gevolg is van het niet, of niet tijdig presteren, of niet deugdelijk presteren door Debby Tol.
  5. De in dit artikel 11 opgenomen beperkingen van aansprakelijkheid zijn niet van toepassing indien en voorzover sprake is van opzet en/of grove schuld van Debby Tol.
  6. Voorwaarde voor het ontstaan van enig recht op schadevergoeding is steeds dat opdrachtgever de schade zo spoedig mogelijk na het ontstaan daarvan schriftelijk bij Debby Tol meldt. Iedere vordering tot schadevergoeding tegen Debby Tol vervalt door het enkele verloop van zes (6) kalendermaanden na het ontstaan van de vordering.

 

12.       Intellectuele Eigendomsrechten

  1. Tenzij Debby Tol en opdrachtgever schriftelijk uitdrukkelijk anders zijn overeengekomen, is en blijft Debby Tol volledig en exclusief rechthebbende ten aanzien van de (intellectuele) eigendomsrechten (waaronder begrepen maar niet beperkt tot: auteursrechten, persoonlijkheidsrechten, modelrechten en databankrechten) die rusten op de materialen.
  2. Debby Tol verleent aan opdrachtgever het recht om de materialen uitsluitend binnen en ten behoeve van haar eigen organisatie te gebruiken, doch slechts nadat opdrachtgever aan al haar (betalings-)verplichtingen uit hoofde van de opdracht heeft voldaan.
  3. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Debby Tol is het opdrachtgever niet toegestaan:
  1. de materialen ter inzage te geven, openbaar te maken of te verveelvoudigen op welke wijze dan ook buiten de kring van personen die, binnen het kader van de opdracht, behoren tot rechtstreeks bij de opdracht betrokken medewerkers; of
  2. de materialen (geheel of gedeeltelijk) te (doen) gebruiken voor het instellen van juridische claims, het voeren van gerechtelijke procedures, of voor reclame- of wervingsdoeleinden aan te wenden.

 

13.       Gedragsregels Nederlandse Orde van Beroepstrainers

Debby Tol houdt zich bij het uitvoeren van de opdracht aan de professionele gedragsregels opgenomen in de Gedragscode van de Nederlandse Orde van Beroepstrainers (NOBTRA). Deze Gedragscode wordt door Debby Tol op verzoek van opdrachtgever kosteloos toegezonden en is tevens toegankelijk via de website www.nobtra.nl/gedragscode/ . Indien opdrachtgever van mening is dat Debby Tol deze gedragscode niet naleeft, kan opdrachtgever contact opnemen met de NOBTRA, waarna de klachtencommissie een klachtenprocedure zal instellen.

 

14.       Slotbepalingen

Indien één van de partijen wordt getroffen door een situatie van overmacht in de zin van artikel 6:74 van het Burgerlijk Wetboek, dan zal deze partij daarvan onmiddellijk mededeling doen aan de andere partij. Partijen zullen vervolgens in overleg tot een redelijke oplossing trachten te komen. Indien de overmacht situatie langer dan drie (3) maanden voortduurt, hebben beide partijen het recht de overeenkomst middels schriftelijke kennisgeving te beëindigen. Wat al als gevolg van de opdracht gepresteerd is, wordt in geval van overmacht naar verhouding afgerekend, zonder dat partijen elkaar overigens iets verschuldigd zullen zijn.

 

15.       Toepasselijk recht en geschillenregeling

  1. Nederlands recht is van toepassing op alle geschillen samenhangende met en/of voortvloeiende uit de algemene voorwaarden en/of opdrachten of overeenkomsten waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn verklaard.
  2. In geval van geschillen tussen opdrachtgever en Debby Tol, zullen partijen eerst trachten het geschil in der minne te schikken. Alle geschillen die niet op minnelijke wijze kunnen worden opgelost, zullen uitsluitend worden voorgelegd aan de bevoegde rechter te Breda.

Werkenergieanalyse®

De Werkenergieanalyse® is een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst met vragen over stressoren en energiebronnen in het werk, welbevinden (bevlogenheid, tevredenheid, burn-out) en betrokkenheid bij de organisatie. Ik zet hem graag in om een traject mee af te trappen, het helpt me om een nulmeting te hebben en in kaart te brengen wie ik voor me heb. 

 

Wat kan er aan de hand zijn?

Een medewerker of team vindt het lastig om:

  • een goede balans te vinden tussen werk en privé       
  • haalbare doelen te stellen
  • keuzes te maken
  • doelgericht te werken
  • aan te geven dat het werk met minder plezier gedaan wordt

Wat moet je anders doen? Waar kun je beginnen?

De Werkenergieanalyse® helpt om helder te krijgen waar je energie uithaalt in je werk, wat je kunt doen om in balans te blijven en wat je echt anders wilt in je werk. 

Dit coachingspakket bestaat uit:

  • Een telefonische intake
  • De Werkenergieanalyse®
  • Een startgesprek met je leidinggevende 
  • Twee individuele coachgesprekken
  • Afrondend gesprek met je leidinggevende

Dit traject is gericht op persoonlijke reflectie op jouw ontwikkeling, het helder krijgen en versterken van je kwaliteiten en mogelijkheden. Dit traject in combinatie met het intensieve programma is een effectieve manier om te werken aan je persoonlijk leiderschap. 

De Werkenergieanalyse® is gebaseerd op wetenschappelijke theorieën en methodieken:

  • Positieve psychologie
  • Bevlogenheidsonderzoek door Arnold Bakker (Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • Flow door Mihaly Csikszentmahalyi
  • 7 Eigenschappen van Covey
  • 80/20 regel Pareto

 

Investering:

€1.145,- excl. BTW, inclusief uitgebreide rapportage en eindmeting 3 maanden na afloop van het traject.

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Stress bij zorgmedewerkers

Zorg-mensen kunnen goed zorgen. Voor anderen. Voor zichzelf zorgen vinden deze mensen vaak een lastig verhaal. In een steeds veranderende wereld waarin andere  vaardigheden gevraagd worden dan de verpleegtechnische vaardigheden die in de opleiding geleerd worden kan het lastig zijn om overeind te blijven. Bijvorobeeld wanneer de leidinggevende verdwenen is omdat de organisatie zelfsturend of zelforganiserend is geworden. Wanneer er door de krapte op de arbeidsmarkt ineens andere dingen van je gevraagd worden. Wanneer je naast de zorg voor jezelf en je cliënten ook nog verantwoordelijk bent voor de zorg aan je kinderen, je ouders of kleinkinderen. Wanneer je dan alle ballen in de lucht wilt houden kan de stress zomaar ineens de oren uit schieten. 

Stress heeft een functie. Het zorgt ervoor dat we kunnen presteren. Maar wanneer we te lang onder stress staan gaat het mis. Dan kom je als het ware in een overlevingsstand. Mentaal en fysiek lukt het niet meer om op te laden. 

Kenmerken van medewerkers die langdurig onder stress staan zijn:

  • Fysieke klachten als:
    • Slecht slapen
    • Vermoeidheid
    • Snel geïrriteerd 
    • Niet meer in contact met hun omgeving
    • Hoofdpijn 
    • Darmklachten

Juist wanneer je langdurig onder stress moet werken is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. En dat is nu juist voor zorgmedewerkers een lastig iets. Zij vinden dit al lastig wanneer alles van een leien dakje loopt. Laat staan dat het lukt wanneer ze in een stressvolle situatie zijn. 

Veel gebruikte zinnen van medewerkers die last hebben stress klachten:

  • Ik ben zo moe, maar gelukkig heb ik over 10 dagen vakantie dan kan ik bijslapen
  • Als ik het niet doe, wie doet het dan?
  • Mijn collega’s begrijpen me niet. Het lijkt wel of ik de enige ben die snapt wat er gedaan
  • moet worden. 
  • Wanneer ik denk aan een andere werkplek, word ik er verdrietig van want dan denk ik: “het gras is ergens anders echt niet groener”.
  • Ik ben veel te streng voor mezelf
  • Ik zorg veel liever voor anderen dan voor mezelf
  • Voor anderen zorgen kan ik beter dan voor mezelf
  • Het maakt mij niet uit, kijk maar wat voor jouw goed uitkomt
  • Ik weet best dat ik niet steeds “ja” moet zeggen. Maar als ik het niet doe, wie doet het
  • dan?
  • Doordat ik de stress wegstopte en voor andere mensen ging zorgen, liep ik mijzelf voorbij
  • zowel in het werk als privé

Gevolg is dat de stress oploopt, er dingen in het werk misgaan, er conflicten op het werk en privé komen, de medewerker aan zichzelf gaat twijfelen en emotioneel labiel wordt. Voor je het weet zit zo’n medewerker in een vicieuze cirkel en is de kans op uitval groot. 

Hoe ga je met stress onder medewerkers om?

  • Door medewerkers te leren luisteren naar de fysieke signalen die veroorzaakt worden door langdurige stress. 
  • Door ze te leren hoe ze er zelf voor kunnen zorgen overeind te blijven, ook wanneer ze in een periode van langdurige zitten. 
  • Door als organisatie stress en de klachten die daarbij horen bespreekbaar te maken. Door  op tijd (dus ruim voordat een medewerker uitvalt) actief hulp aan te bieden wanneer duidelijk wordt dat een medewerker onder stressklachten gebukt gaat. 

Whitepaper: 7 Tips om veerkrachtig te werken

Met deze 7 tips ben je instaat om leiding te geven aan de moeilijkste persoon op aarde: jezelf!

De samenwerking in een zorgteam ontbreekt

Werken in een zorgteam is teamsport! Dat betekent dat je alleen je taken kunt uitvoeren door gebruik te maken van de kwaliteiten van een ander, daarop aan te sluiten en erover te communiceren! En wat gebeurt er vaak in de teams waar ik binnenkom en die op instorten staan?

De struisvogelmethode wordt toegepast: Kop in het zand. Er wordt niet meer gekeken naar kwaliteiten, communiceren doen deze teams alleen maar via WhatsApp en de mail. Met elkaar hebben zij het alleen over 'leuke' dingen. Het moet vooral gezellig zijn. Met alle gevolgen van dien want:

  • Niemand weet hoe en wat de ander aan het doen is
  • Niemand weet hoe en wat de ander niet gedaan heeft

En dus loopt het team vast. Als er niet wordt samengewerkt, komen de werkprocessen niet uit de verf of niet af, stijgt de werkdruk (want het werk moet toch linksom of rechtsom gebeuren) en komt er nóg minder tijd om de problemen aan te pakken en met elkaar te communiceren over een oplossing.

Samenwerken is een complex geheel van menselijk handelen en blijkt in elke situatie en elk team weer anders te werken.

De samenwerking kan door verschillende oorzaken verstoord worden. Maar eigenlijk gaat het vaak om basis-ingrediënten die moeten kloppen:

Verschillende karakters

We zien vaak teams vol verschillende karakters. Iedereen heeft zo zijn eigen manier van doen. Karaktereigenschappen zijn er in vele soorten en maten en maken de mens. In elk team zie ik zelfverzekerde types, maar ook onzekere mensen, mensen die de kar trekken en mensen die liever op die kar zitten of er gewoon lekker achteraanlopen. Al deze mensen hebben in de loop der jaren hun professionele identiteit ontwikkelt of staan nog aan het begin van deze ontwikkeling. In een team levert dit verschillen op. Verschillen die nodig zijn om elkaar aan te vullen, maar wanneer het niet loopt in een team worden deze verschillen juist uitvergroot en begint het ‘gedoe’. Dan gaat het erom de juiste balans te vinden en elkaar aan te vullen in plaats van af te kraken.

 

Verschillen in waarden en werken vanuit teamwaarden

Naast een eigen karakter en persoonlijkheid, kijken we ook vanuit een bepaalde visie en waarden naar het leven en het werk dat we doen. Om een team te laten functioneren én om in een team te kunnen functioneren moeten we met elkaar tot gezamenlijke waarden komen, teamwaarden. Deze waarden moeten bij voorkeur niet opgelegd zijn, maar samen gecreëerd en bepaald. Zeker wanneer het gaat om zelfsturende teams. Als een team uit het lood loopt, zie ik vaak dat deze waarden vertroebelen of niet (voor iedereen) helder zijn of worden nageleefd. Het is belangrijk om ze dan zo snel mogelijk weer op tafel te krijgen en het team te wijzen op de waarden die zij gezamenlijk hebben afgesproken. 

 

Heldere afspraken

Eigenlijk klinkt het heel simpel maar, een team waar de samenwerking soepel loopt heeft de gezamenlijke doelen en taken helder, duidelijke werkprocessen afgesproken, oog voor het welzijn van elkaar en zichzelf en begrijpt wat de organisatie vraagt en nodig heeft. Dit creëer je met elkaar en voor elkaar. Het gaat om erom iedereen op één level te krijgen, een gezamenlijke visie te hebben en elkaar aan te durven spreken, ongeacht je taak in het team.

 

Je plek vinden in het team

 Een team is een speciaal soort groep. Hoe langer deze groep met elkaar werkt, hoe meer de teamleden zich op hun gemak gaan voelen, begrijpen wat er van hen verwacht wordt en weten wat hun taak en rol is. Op die manier wordt een groep een team waar je elkaar kunt steunen, waar je je werk op een plezierige manier kunt doen. Als een geoliede machine.

 

Waarom gaat het dan toch mis en hoe lossen we dit op?

Een team functioneert goed als iedereen met elkaar samenwerkt. Kloppen de bovenstaande ingrediënten ? Is er geen juiste en heldere dagindeling en verdeling van de taken? Houdt iemand zich niet aan de afspraken en lapt de ander die dan ook maar aan zijn laars? Dan komt er van samenwerken weinig meer terecht. Mensen trekken hun eigen plan, raken van elkaar verwijdert, omdat je elkaar simpelweg ook nodig hebt om de zorg te verlenen van de kwaliteit die we zouden willen. Dan komt vaak het grote wijzen naar elkaar, roddelen binnen het teamof de organisatie. Emotionele uitbarstingen en ziekmeldingen liggen dan op de loer.

Allereerst moet ‘het varken op tafel’. Het team zal moeten onderkennen dat er problemen zijn in de samenwerking. Wanneer deze herkenning er is, hebben we al een hele stap gezet. Maar dat is niet genoeg om de samenwerking weer op orde te krijgen.  

Daarvoor is er, afhankelijk van wat de oorzaak is meer nodig. Vaak zie je dat in dit soort teams het stellen van vragen, het accepteren van elkaars verschillen geen dingen zijn die als vanzelfsprekend worden aangenomen. Het gebeurt niet.  

Er weer een team van smeden

Wanneer de oorzaak ligt in het feit dat de teamwaarden of teamdoelen niet helder zijn dan moet daar met elkaar aan gewerkt worden. Ook het uitspreken van verwachtingen naar elkaar kan helpen om de samenwerking beter te krijgen. Wat mag je van mij verwachten en wat kan ik van jou verwachten?

Afspraken maken en je daaraan houden is er nog zo één. Wie doet wat en wanneer? En wat als dit niet gebeurt? Hoe ga je daar als team mee om? Zijn er consequenties?

Wanneer de samenwerking onder druk staat worden er vaak ook geen complimenten meer gegeven. Vaak gaat het alleen nog maar over dat wat niet goed gaat. Kijken naar wat goed gaat en dát in het licht zetten doet direct iets aan de sfeer in het team.

Voor de wat stillere (introverte) medewerker is het belangrijk dat hij of zij leert om zijn of haar mening uit te spreken in het team. Voor de meer uitbundige (extraverte) medewerker is het belangrijk dat hij of zij kan accepteren dat niet iedereen even snel denkt of even makkelijk zijn mening geeft.
 

(Beter) samenwerken is een ongoing proces

Geen enkele medewerker wil werken in een team wat niet lekker loopt, waar gedoe is. Goed met elkaar samenwerken is topsport. Dat vraagt tijd en aandacht, moed en vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en in je collega’s. Door het verdwijnen van managers en teamleiders is een slechte samenwerking veel lastiger bespreekbaar te maken in teams. Mensen zijn bang om elkaar af te vallen. Bang voor onenigheid binnen het team, terwijl die onenigheid er vaak al lang en breed is. Of angst om uitgesloten te worden of als de zwarte piet te worden aangewezen. De vaardigheden om dit soort processen met elkaar aan te gaan ontbreken vaak. Om die vaardigheden te leren is een teamcoachingstraject bij uitstek de oplossing. Door in het moment (tijdens overdrachten, teamoverleggen en simpelweg op de werkvloer tijdens de diensten) te vragen wat er nu gebeurt maak ik mensen bewust van wat de oorzaak is van de slechte samenwerking en leer ik ze wat zij er met elkaar aan kunnen doen.

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Een hoge werkdruk

Waar komt een te hoge werkdruk vandaan?

Een te hoge werkdruk is vaak het gevolg van andere, onderliggende problemen binnen de organisatie of het team. Een te hoge werkdruk op de zorgmedewerkers zorgt ervoor dat zij uiteindelijk zorg van mindere kwaliteit kunnen leveren. Ze zullen immers minder secuur te werk kunnen gaan, omdat er minder tijd is om de handelingen rondom het verlenen van de zorg uit te voeren. Daarnaast levert een hoge werkdruk vaak direct persoonlijke problemen voor de werknemer op. En als de persoon niet in evenwicht is, levert dit ook direct weer problemen op voor het team waarin hij of zij werkt. Weer een vicieuze cirkel dus.

Constateren we een te hoge werkdruk binnen een zorgteam, kijken we al gauw naar de formatie en wordt er vaak gewezen naar een tekort aan FTE binnen het team. Niet altijd is dat uiteindelijk de daadwerkelijke oorzaak en veel vaker is het simpelweg toevoegen van extra medewerkers aan het team of extra uren (als dit al mogelijk is; vaker niet dan wel) niet de oplossing voor het probleem. Veel vaker zie ik een combinatie van oorzaken die een hoge werkdruk opleveren.

Vaak ontstaat een te hoge werkdruk dus door een combinatie van factoren. Het inefficiënt uitvoeren van werkprocessen kan er daar één van zijn. Zodra werkprocessen niet kloppen, leidt dat tot inefficiënt werken. Dat kan er weer voor zorgen dat andere werkzaafmheden minder gemakkelijk uitgevoerd worden of er simpelweg te weinig tijd voor overblijft. De druk neemt daardoor alleen maar toe, op alle werkzaamheden en ook op de andere teamleden.

Waarom een te hoge werkdruk kan leiden tot andere problemen

Natuurlijk heeft een hoge werkdruk invloed op andere zaken binnen het team. Neemt de werkdruk toe, dan kan dat voor de volgende problemen binnen het team zorgen:

  • Werkprocessen worden niet uitgevoerd zoals ze zouden moeten worden uitgevoerd
  • De kwaliteit van de zorg verminderd
  • Medewerkers gaan persoonlijke problemen krijgen
  • Er komt ‘gedoe’ binnen het zorgteam, men gaat zich afreageren
  • Uiteindelijk krijgen we te maken met uitval onder het personeel
  • Er is een formatietekort

En uiteindelijk leiden bovenstaande problemen weer tot een nóg hogere werkdruk op het team, de vicieuze cirkel is weer rond.

Wat er werkelijk aan de hand is

Zoals ik al eerder heb aangegeven is het belangrijk om te achterhalen waar de bron van de problematiek ligt. Is de werkdruk simpelweg te hoog door een formatietekort? Dan zullen we dit aan moeten kaarten bij degene die verantwoordelijk is voor de formatie van de teams en spreken we het bestuur hierop aan. Maar zoals ik ook al aangaf, is dit in essentie meestal niet het probleem.           

Vaak wordt een oorzaak onterecht aangewezen en wordt daar verder weinig mee gedaan: ‘We hebben een formatietekort! En ‘ze’ lossen het niet op!’ Zolang het team een heel ander probleem blijft ervaren dan er werkelijk aan de hand is, komen we dus nooit tussen een oplossing.

Door te analyseren en vragen te stellen, krijg ik uiteindelijke wel de waarheid boven water en kan ik dat, belangrijker eigenlijk nog, het team ook laten inzien.

 

De werkdruk weer verlagen

Door met de oorzaken aan de slag te gaan, kunnen we ervoor zorgen dat de werkdruk op het team afneemt. Je zult zien dat er zo minder uitval gaat ontstaan en de druk op het team afneemt. Door goed te monitoren en het team in de gaten te houden, zorgen we dat oude gewoontes niet terugkeren en de boel dus op de rit blijft.

7 Tips om ziekteverzuim in de zorg terug te dringen.

Is het ziekteverzuim in jouw zorgteam of organisatie te hoog? Vraag mijn tips aan en begin direct met het terugdringen.

Werkprocessen kloppen niet

Wanneer werkprocessen niet kloppen heeft dit direct invloed op de tijd die besteed kan worden aan de cliënt. Daarom zijn die werkprocessen ook zo belangrijk. Hoe pakken we het werk aan? Op welke manier voeren we onze taken uit? Waar besteden we wél genoeg tijd aan en waaraan juist niet (of soms zelfs te veel)?

Waar komen de problemen rondom werkprocessen vandaan?

Vaak creëert een team hun eigen chaos. Tijdens de eerste dagen op een team merk ik dat er veel ouwe koeien zijn die te pas en te onpas uit de sloot worden getrokken. Er is bij medewerkers vaak een beeld van de organisatie, het team en het eigen functioneren dat vaak niet helemaal gelijke tred houdt met de werkelijkheid. Dat komt omdat de verhalen die de medewerkers me vertellen vol met aannames zitten. Vaak wordt daardoor de eigen -grote- invloed op de werkprocessen vergeten of gebagatelliseerd, terwijl je zelf met je eigen handelen de sleutel tot de oplossing in de hand hebt.

Als werkprocessen niet kloppen, taken anders worden ingedeeld of uitgevoerd dan ze eigenlijk zouden moeten worden, is het belangrijk om daar als team weer bovenop te zitten. Het komt dan neer op samenwerking en communicatie. Als er op dat moment niet wordt ingegrepen door het team, dan blijft het probleem bestaan en wordt het steeds groter.

Een voorbeeld uit de praktijk

Recent kwam ik in een team terecht met een behoorlijk formatietekort. Het formatietekort ontstaat onder andere uit een tekort in aanbod (krapte op de arbeidsmarkt) en een groot uitval cijfer (het verzuim is hoog). Doordat de druk op dit team toeneemt sluipt er een hoop stress in het team. Waar juist nu samenwerking en communicatie met elkaar belangrijker is dan ooit om de klus met elkaar geklaard te krijgen, klapt iedereen dicht.


De verantwoordelijkheden voor de formatie en het rooster zijn eigenlijk heel helder. De organisatie heeft een online rooster wat leidend moet zijn. Zo heeft de locatieplanner overzicht over zijn teams en kan hij vooraf anticiperen wanneer er problemen met de bezetting op een team dreigen te ontstaan. Per team is er een verantwoordelijke teamroosteraar. Deze teamroosteraar kan in het systeem diensten aanpassen en waar nodig flexkrachten aanvragen.

Dit team beschikt ook nog eens over het fenomeen ‘de Groene Map’. In ‘de Groene Map’ wordt het online rooster overgeschreven en wordt er bij wijzigingen geschrapt en bij geschreven in de diensten. Online wordt er echter niets aangepast. Te pas en te onpas gaat ‘de Groene Map’ open en wordt hij ingekeken en met veel gemopper en geklaag weer dichtgeslagen. Doordat niemand actie onderneemt en de problemen online inzichtelijk maakt of aankaart, gaat het steeds mis. Diensten moeten op stel en sprong gevuld worden en dat lukt op zo’n moment vaak niet meer vanuit de flexpool. Als gevolg daarvan moet de leeggevallen dienst weer gevuld worden uit het team. En daar voelt niemand zich dan toe geroepen. Dat is logisch, omdat de formatie al zo krap is en iedereen in het team behoorlijk wat plus-uren heeft. In de groepsapp reageert niemand meer op de vraag om de vrijgekomen dienst in te vullen. Als gevolg gaat de roosteraar maar bellen. En dan wordt er natuurlijk door niemand meer opgenomen en staan telefoons ineens uit. Het gevolg is dat andere teams moeten bijspringen en dat lukt vaker niet dan wel.

 

En waar dit allemaal toe lijdt?

  • Uiteindelijk is de cliënt de dupe
  • Medewerkers hebben geen tijd meer voor de cliënt: een bakkie koffie, een praatje, het rustig om kleden om naar bed te gaan
  • Boodschappen worden vergeten en bestellingen worden niet gedaan
  • Er wordt slecht gerapporteerd
  • Door de druk spreekt men elkaar niet meer aan op de fouten
  • Er dreigen fouten met medicatie gemaakt te worden
  • Bezoekende familie ziet een chaos rondom moeder of vader en gaat uiteindelijk klagen bij de cliëntenraad of het bestuur

 

Wat er aan de hand lijkt versus wat er aan de hand is

Een van de eerste dingen die ik doe als ik een team binnenkom, is analyseren. Wat is er eigenlijk aan de hand? Waar wringt de schoen? En dat kan wel eens anders liggen dan door het team zelf of door de organisatie wordt gedacht.


Zo kwam ik bij het team uit het voorbeeld binnen met de opdracht om ‘de samenwerking te verbeteren’. Maar, daar lag de kern van het probleem niet. De kern van het probleem is in dit geval het niet goed gebruik maken, bijhouden en op orde hebben van het online rooster. Zo simpel is het gewoon. Doordat dit team zich niet aan de afspraken houdt van de organisatie -roosteren doen we online en samen-, creëren zij hun eigen ellende en chaos.

Inzicht, acceptatie en verandering

Om de boel weer op de rit te krijgen, zijn er een aantal checkpoints die genomen moeten worden:

  1. Inzicht: Het team moet inzicht krijgen wat er misgaat. Ik druk ze graag met de neus op de feiten: dit is er aan de hand en dat komt hierdoor.
  2. Acceptatie: Het team moet vervolgens de situatie en de oorzaak accepteren en beamen dat de problematiek zijn oorzaak vindt in het verkeerd aanpakken van de werkprocessen
  3. Verandering: Uiteindelijk moet men daarna bereid zijn om te veranderen, los te komen van oude gewoontes en dit uiteindelijk ook vol te houden.

En die processen kosten tijd en moeite. Er speelt vaak een collectieve gedachte ‘dat het nu eenmaal zo is’ en dat ‘het hier toch niet veranderd’. Een instelling die natuurlijk niet helpt om de problemen op te lossen. Vaak worden er ook allerlei schuldenaars aangewezen en excuses gezocht (‘Dat online rooster werkt voor geen meter’). Daarnaast krijgen deze teams binnen de organisatie ook nog eens vaak het stempel ‘probleemteam’, waardoor het moeilijker wordt om ondersteuning van andere teams of de organisatie te vinden.

Zodra we bovenstaande checkpoints doorlopen hebben en kunnen veranderen pak ik de werkprocessen in het team aan en zorg ik dat iedereen daarmee aan de slag kan:

  1. ik breng samen met het team de werkprocessen in kaart
  2. ik help medewerkers om ieder voor zich zijn of haar gedrag aan te passen door in plaats van te denken in problemen te denken in oplossingen.

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.

Een zorgteam functioneert niet

Het komt voor dat een team niet de zorg kan bieden die ze zou willen bieden. In dat geval is het zaak om, het liefst zo snel mogelijk, het niet optimaal functioneren van het team te signaleren en de problemen aan te pakken. Vaak hebben problemen binnen een team met elkaar te maken en kan het ene probleem een katalysator zijn voor een nieuw probleem.

Ook niet zelden ontstaat er een vicieuze cirkel die maar moeilijk te doorbreken is. Teams blijven namelijk doorgaan op de manier zoals ze dat al tijden volhouden en kunnen, durven of willen de onderliggende problemen niet onder ogen zien. Ik zeg dan altijd: dat varken moet onder tafel vandaan. 

Als een team op teamniveau niet functioneert, kan dat meerdere oorzaken hebben, die vaak met elkaar verband houden. Op elk niveau binnen de problematiek komen we vaak vicieuze cirkels tegen. 

Een team in de problemen

Organisatorisch is zo’n team niet op orde Veel teams zijn tegenwoordig zelfsturend. Net als alles heeft ook zelfsturing voor en nadelen. Wanneer een team echt in de problemen komt zijn er naar mijn idee alleen maar nadelen aan het zelfsturende aspect. Het is echt lastig om op het eigen handelen te reflecteren en de knuppel in het hoenderhok te gooien. Mensen die werken in de zorg hebben een hekel aan 'gedoe' en ruzie. Zij doen er alles aan om dat te vermijden en zijn zich vaak niet bewust van hun eigen gedrag. Het kan ook zijn dat er in de communicatie met andere afdelingen vastlopers zijn. Er kunnen verschillende oorzaken waardoor een team in de problemen komt.

 

Werkprocessen kloppen niet

De manier waarop je als team samenwerkt en je taken uitvoert, is natuurlijk van groot belang op het functioneren van datzelfde team. Als daarom de werkprocessen niet kloppen of niet goed ingedeeld zijn, zie ik dat vaak direct terug in bijvoorbeeld problemen met het rooster (‘We hebben een formatieprobleem!’). Vaak is er inderdaad een bezettingstekort in de formatie, maar door niet effectief te werken wordt dit probleem alleen maar groter en is vaak de daadwerkelijke oorzaak niet meer te achterhalen. Ik zie ook nogal eens voorkomen dat mensen allerlei ‘taken’ oppakken die eigenlijk helemaal niet tot de verantwoordelijkheid van het team behoren. Dit levert ruis op. Kom meer te weten over inefficiëntie in ‘Werkprocessen’.

 

Er wordt niet samengewerkt

Kijk, in een team word je geacht met elkaar samen te werken. Dat betekent dat iedereen zijn taken uitvoert en hierover communiceert met de ander, zodat die de taken die in het verlengde liggen weer goed uit kan voeren. Gek genoeg is een van de eerste zaken die wegvalt in een team in de problemen: de communicatie. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom er niet wordt samengewerkt en in de kern komt  doordat het team bestaat uit allemaal verschillende mensen met verschillende karakters en verschillende ideeën over hoe 'goede zorg' eruitziet. Op de pagina ‘Samenwerking’ ga ik hier verder op in.

 

Hoge werkdruk

De kip en het ei. Daar gaat het om bij werkdruk. Wat was er eerst? Een hoge werkdruk of neemt de werkdruk toe door onderliggende problemen?

In de zorg een veelvoorkomend probleem. Een team heeft  te maken met formatie tekort of een hoog verzuim en staat onder een grote druk, want in de zorg zijn er nou eenmaal niet veel zaken die ‘een daagje kunnen blijven liggen’. Maar vaak gaat het ook om het managen van die werkdruk. Waar komt de druk vandaan? Heeft het team dat in kaart en hoe gaan zijn aan de slag om er iets aan te doen? Hoe ik een team laat reflecteren en naar de situatie rondom de ‘werkdruk’ laat kijken? Hier ga ik na de klik verder op in: ‘Werkdruk’.

 

Luisteren en daarna het gesprek aan gaan

Ik duik een team altijd blanco in en ga observeren. Wat gebeurt er? Wat zie ik en wat zien de teamleden (en soms belangrijker: wat zien ze niet)?  

Vervolgens ga ik luisteren, in individuele sessies geven de teamleden aan waar bij hen de schoen wringt en mogen ze wanneer daar behoefte aan is even 'leeg' lopen. Er komt een hoop op tafel en ik laat me, niet gehinderd door enige voorkennis, informeren door de hoofdrolspelers zelf.

Dan ga ik het gesprek aan. Want het team, maar beter nog het individu, óók een grote invloed op de problematiek? Wanneer dat besef komt is vaak een mooi moment. Wanneer de teamleden samen inzien dat zij zelf de sleutel tot de oplossing in handen hebben is het begin gemaakt om met elkaar uit de misère te komen.

Whitepaper: 7 Tips om veerkrachtig te werken

Met deze 7 tips ben je instaat om leiding te geven aan de moeilijkste persoon op aarde: jezelf!

Bedankt

Bedankt voor het invullen van mijn contactformulier. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op. Heb je dringende vragen? Bel dan naar 06 83 97 04 75. Wanneer je belt kan het voorkomen dat je mij niet direct aan de telefoon krijgt. Spreek dan alsjeblieft je naam en telefoonnummer in, ik bel je nog diezelfde dag terug.

 

Met vriendelijke groet,

Debby Tol

Neem contact op

Je kunt me bereiken op telefoonnummer: 06 83 97 04 75 of maak gebruik van het contactformulier.

Wanneer je belt kan het voorkomen dat je mij niet direct aan de telefoon krijgt. Spreek dan alsjeblieft je naam en telefoonnummer in, ik bel je nog diezelfde dag terug.

Adresgegevens

Mijn kantoor is gevestigd in Werkendam.

Debby Tol Training, Coaching & Advies
Bandijk 22
4251 NT Werkendam
06 83 97 04 75

Ik geloof dat …

“… wanneer je echt wilt veranderen binnen je organisatie er ook aandacht moet zijn voor dat wat niet zichtbaar is maar er wel toedoet. Vaak omschreven als ‘gedoe’.

Dat doe ik niet alleen door te kijken naar het team maar ook door te kijken naar de context waarbinnen het team zijn werk doet én naar de individuele medewerkers binnen het team.

Samen met de betrokken partijen kijk ik vanaf verschillende gezichtspunten naar wat er gebeurt.

Met elkaar proberen we de patronen die de verandering of samenwerking in de weg staan te doorbreken door het bedenken van kleine, direct toepasbare interventies.

Door organisaties, teams en medewerkers te leren op een andere manier naar verandering en samenwerking te kijken help ik hen naar meer begrip voor verschil, betere samenwerking en blijvende verandering.”

Hoe doe ik dat?

Wat ik vanuit mijn bedrijf doe is organisaties in de zorg helpen om zicht op en gevoel bij de niet zichtbare drempels en hobbels te krijgen die maken dat de gewenste verandering niet het verwachte effect heeft.

Dat doe ik op verschillende manieren en op verschillende plekken binnen organisaties.

Bijvoorbeeld wanneer ik als procesbegeleider een verander-, of projectteam begeleid. Tijdens het proces leer ik het team om de signalen van gedoe te herkennen en hoe zij daarop in kunnen spelen met interventies die helpen het proces in beweging te krijgen of te houden.

Of als coach on the job voor managers of leidinggevende die worstelen met een team waarin veel gedoe is in de samenwerking, matige kwaliteit van zorg geleverd wordt of het verzuim torenhoog is. Ik vind deze teams geweldig (echt!). En ik weet hoe ik dit soort teams weer op de rit kan krijgen.

Die kennis deel ik graag.

Het delen van kennis doe ik door het ontwikkelen van workshops, trainingen of (team)coach trajecten.

Deelnemers leren bij en van mij:

  • om oog en aandacht te hebben voor het gedoe (of de weerstand, net hoe jij het noemt).
  • Hoe je aan de voorkant gedoe vaak al voor een groot deel kunt voorspellen.
  • Wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat het gedoe de goede kant op rolt.
  • Hoe je vanuit jouw rol en plek in de organisatie bij kunt dragen aan het instant houden van veranderingen binnen je organisatie.

Dit doe ik zowel in-company als via open inschrijvingen op mijn trainingsprogramma’s en workshops.

Ik heb diverse organisaties geholpen

Wil je aan de slag?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op 06 83970475 of laat hier een berichtje achter.

Hoe kan ik helpen om de zorg
in jouw verpleeghuis te verbeteren?

“Debby en de Werkenergieanalyse is een mooie combi”

Jacqueline Scherpenzeel
Zelfstandig loopbaancoach en talentontwikkelaar

Bekijk case

Zo los ik problemen in zorgteams op

Whitepaper: 7 Tips om veerkrachtig te werken

Met deze 7 tips ben je instaat om leiding te geven aan de moeilijkste persoon op aarde: jezelf!

Ik heb diverse organisaties geholpen

"Debby is recht door zee en je weet wat je aan haar hebt"

René van den Broek

Directeur eigenaar bij Duszz wonen en zorg

Hier zie je Debby Tol in haar trainingscentrum Alt

Over Debby Tol

Ik ben Debby Tol en ik help organisaties in de ouderen- en verpleeghuiszorg betere zorg te leveren. Zelf heb ik diverse functies op de werkvloer in de zorg gehad, alvorens ik me ging richten op het werk als teamcoach en trainster. 

Ik krijg erg veel energie van het werk dat ik doe, wanneer ik zie dat ik met mijn kwaliteiten medewerkers en teams écht kan laten veranderen. Zo zorgen we samen voor een goede basis voor de verdere toekomst. Het samenwerken met zowel de mensen op de werkvloer als ook met de bestuurders van zorginstellingen, maakt mijn job afwisselend en uitdagend!

Blog
Ik volgde de leergang systeeminterventies en dít betekent dat voor mijn manier van coachen

‘Kennis van zaken én het vermogen om te managen’, zei één van mijn coachees in de zorg over mijn aanpak. Om daaraan te blijven voldoen, dook ik in een volgende leergang. Want uitgeleerd? Ben je gek! Dus, hoe ga je om met conflicten en stagnaties in samenwerkingen? Waar gaat het mis in veelgebruikte oplossingen? En vooral: wat is het alternatief? Ik besloot mijn manier van training en coaching nóg meer waarde mee te geven door mezelf onder te dompelen in het bad van systeeminterventies. Hoe, wat en waarom? Ik neem je mee!

Blog
Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan? Kwaliteitsverpleegkundige, een hype of een blijvertje?

Meer tijd een aandacht voor de bewoners: hoe dan? Kwaliteitsverpleegkundige, een hype of een blijvertje? “Een nieuwe collega! Wat leuk! Maar kwaliteitsverpleegkundige? Wat doet die dan?.” Komt bekend voor wellicht, hé? De functie kwaliteitsverpleegkundige zien we steeds vaker toegevoegd worden aan onze zorgteams. Een functie die eraan bij moet dragen om nog beter aan het Kwaliteitskader te kunnen voldoen.

Blog
Meer tijd en aandacht voor de bewoners : hoe dan? De bezetting en ‘Het Rooster’

De bezetting en ‘Het Rooster’ Als je wat blogs en de pagina’s op mijn website hebt gelezen, denk je vast: ‘Daar komt ze weer met dat rooster!’. Tja, die bezettingsperikelen vormen nou eenmaal een rode draad door de problematiek die ik binnen zorgteams tegen kom.

Meer weten?

Laten we dan snel afspreken om een plan van aanpak voor jouw zorgteam of instelling uit te werken. Bel mij op
06 83970475
of laat hier een berichtje achter.